Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τα βιογραφικά των 12 συμβούλων είναι βαριά. Με σπουδές σε κορυφαία πανεπιστήμια, καριέρα σε ΑΕΙ και οργανισμούς υψηλού κύρους, όπως ο ΟΟΣΑ, και με ένσημα σε μάχιμες υπηρεσίες, η δωδεκάδα του Κυριάκου αποτελεί μία σημαντική προσθήκη σε μία κρίσιμη καμπή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μπαίνοντας σε μία πολιτική περίοδο, όπου όλα είναι πιθανά καθώς ο πρωθυπουργός θα κληθεί τους επόμενους μήνες να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο του 2018 ή θα μεταθέσει τις κάλπες για τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να παρουσιάσει το δικό της αναλυτικό κυβερνητικό πρόγραμμα.
Μην ξεχνάμε ότι ο Τσίπρας είχε σαν πλατφόρμα εξουσίας το περιβόητο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, το οποίο διακινούσαν οι βουλευτές του στα τηλεοπτικά παράθυρα ως «λύση για κάθε ασθένεια». Ασφαλώς από τη Ν.Δ. δεν περιμένουμε τέτοια παραμύθια. Αλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απεχθάνεται το λαϊκισμό και έχει χτίσει τη δική του σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Ομως αυτό που ζητούν οι πολίτες είναι να μάθουν τι καινούργιο μπορεί να φέρει η Νέα Δημοκρατία κερδίζοντας τις εκλογές. Με άλλα λόγια, γιατί να εμπιστευθούν τη Ν.Δ. όταν σε μεγάλο βαθμό ο Τσίπρας έχει ναρκοθετήσει το οικονομικό τοπίο για τα επόμενα χρόνια.
Εδώ μπορεί να είναι πολύτιμη η συμβολή της ομάδας τεχνοκρατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Να καταστρώσουν το σχέδιο της επόμενης μέρας. Να προσθέσουν τη δική τους εμπειρία εμπλουτίζοντας με ιδέες και προτάσεις το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος.
Στελέχη όπως ο Στέλιος Πέτσας, η Βίκυ Λοΐζου ή η Δόμνα Μιχαηλίδου, που κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν ζήσει από πρώτο χέρι τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ή τον ΟΟΣΑ, μπορούν να μπολιάσουν τον πολιτικό λόγο της Ν.Δ. με τεκμηριωμένες θέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα που θα κριθεί από τις προτάσεις και τις αποφάσεις της. Εδώ υπεισέρχεται το πολιτικό δυναμικό της Ν.Δ. Οι σύμβουλοι εισηγούνται αλλά οι πολιτικοί αποφασίζουν. Από τη σύνθεση των δύο ομάδων, των τεχνοκρατών και των βουλευτών της Ν.Δ., θα κριθεί το αποτέλεσμα ώστε να γεφυρωθεί αποτελεσματικά η απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης.
Ο ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ
Με πανηγυρικό τρόπο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς χαιρέτισε τη δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου της Ν.Δ. Κώστα Κυρανάκη στο ραδιόφωνο «24/7» ότι οι καναλάρχες πρέπει να πληρώσουν για να αποκτήσουν τηλεοπτικές άδειες. Η Ν.Δ. ποτέ δεν είχε πει ότι οι τηλεοπτικές άδειες πρέπει να δοθούν τζάμπα, όμως διαφωνούσε κάθετα με τον αριθμό των καναλιών που είχαν προσδιορισθεί από την κυβέρνηση σε 4 προκειμένου να ενισχύσει την ολιγοπωλιακή τους θέση και το ΕΣΡ τις διπλασίασε. Το τίμημα που έχει ορισθεί, στα 35 εκατομμύρια για 10 χρόνια, είναι εύλογο σύμφωνα με τον Κυριανάκη. Ομως έχει ενδιαφέρον να μάθουμε από τον κ. Παππά εάν θα «βοηθήσει» τους καναλάρχες δίνοντας φορολογικές απαλλαγές ύψους 2 εκατομμυρίων ετησίως, όπως έχει διαρρεύσει στους τηλεοπτικούς σταθμούς, μειώνοντας σημαντικά το τελικό όφελος για το Δημόσιο.
ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΑ F-16;
Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ μοιάζει να έχει ετεροβαρές ενδιαφέρον. Η ελληνική αποστολή πηγαίνει στην Ουάσιγκτον χωρίς τη συμμετοχή επιχειρηματιών, κάτι που υποβαθμίζει τη σημασία του ταξιδιού σε ό,τι αφορά την πιθανότητα διμερών επενδυτικών και ευρύτερα οικονομικών συμφωνιών. Αντιθέτως, όπως μαθαίνουμε, από την αμερικανική πλευρά θα τεθεί το ζήτημα της Σούδας, ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί και το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16, που θα βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό με ποσά άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Μαξίμου θα μείνει στην εικόνα και τις χειραψίες Τραμπ-Τσίπρα, όμως το τίμημα μπορεί να είναι βαρύ για τους φορολογούμενους.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου