Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η Ελλάδα κάθε χρόνο εξάγει φοιτητές αλλά και επιστημονικό προσωπικό στα πανεπιστήμια του εξωτερικού όταν θα μπορούσε να γίνει το εκπαιδευτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η χώρα ακόμα πληρώνει την απαράδεκτη στάση του Γιώργου Παπανδρέου το 2008, όταν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαλκίδευσε την αναθεώρηση του άρθρου 16 που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, αποσύροντας το ΠΑΣΟΚ από την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Ομως η υποκρισία με το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν έχει όριο. Οι κυβερνώντες, που δεν θέλουν ούτε να ακούν περί «ιδιωτικών πανεπιστημίων», δεν έχουν κανένα πρόβλημα να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. Ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί, ακόμη και οι πιο φωνακλάδες που τα βάζουν στα λόγια με τις τρόικες και τους «ξεπουλημένους», έχουν επιλέξει για τα τέκνα τους ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να τα στείλουν στο εξωτερικό για τις σπουδές τους. Για αυτό ας σταματήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα και τις υποκρισίες και ας δουν κατάματα την πραγματικότητα. Τουλάχιστον ας θυμηθούν ότι η χούντα ήταν αυτή που επέβαλε την απαγόρευση μη ιδιωτικών πανεπιστημίων, προκειμένου να ελέγχει τη νεολαία.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς από τον ΣΕΒ ή από τα τμήματα ερευνών των τραπεζών, η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών ΑΕΙ μπορεί να συμβάλει θεαματικά στην αύξηση του ΑΕΠ και να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις ποιοτικής εργασίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η Αράχωβα μας έδειξε τον δρόμο: Τι πρέπει να μάθουμε για τις χειμερινές μετακινήσεις
Αυτή τη στιγμή χιλιάδες Ελληνες διδάσκουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ θα μπορούσε να προκαλέσει μια πραγματική κοσμογονία στο χώρο της εκπαίδευσης προς όφελος και των δημόσιων πανεπιστημίων μέσω της ακαδημαϊκής άμιλλας.
Το κατάφερε η Κύπρος, που κάποτε έστελνε τα παιδιά της στην Ελλάδα για σπουδές και τώρα υποδέχεται χιλιάδες Ελληνόπουλα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το έχουν κάνει πράξη όλες οι χώρες που σέβονται το επιστημονικό τους δυναμικό και θέλουν να προσελκύσουν ξένους φοιτητές.
Τα χρήματα από τη Βενεζουέλα
Ενδιαφέρουσα η είδηση ότι η ισπανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη διερεύνηση της υπόθεσης σχετικά με την ενδεχόμενη χρηματοδότηση των Podemos από τη Βενεζουέλα. Τα πρόσωπα που θα κληθούν στην επιτροπή, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Τσάβες και η πρώην γενική εισαγγελέας της χώρας που φυγαδεύθηκε προκειμένου να αποφύγει τα «δυσάρεστα» από τον Μαδούρο, ξέρουν πολλά και έχουν και έγγραφα. Το ωραίο είναι ότι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν με σιγουριά ότι η υπόθεση είχε κλείσει στην Ισπανία. Εχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε και να ερευνήσουμε για τις χρηματοδοτήσεις από τη Βενεζουέλα.
«Ε, όχι και να πέσει η κυβέρνηση για ένα πακέτο μακαρόνια»
Θα θυμάστε τη δήλωση του Νίκου Φίλη το καλοκαίρι του 2015 όταν είχε αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 13% στο 24% που αναρωτήθηκε «Πόσα πακέτα μακαρόνια τρώει ο κόσμος για να αυξηθούν τόσο πολύ οι δαπάνες του;». Οπως φάνηκε, ο κόσμος επί ΣΥΡΙΖΑ έκοψε και τα μακαρόνια και το ψωμί και το γάλα. Η ακρίβεια και η αύξηση των φόρων δεν μετριούνται σε «λεπτά του ευρώ», όπως έλεγε η προπαγάνδα του κυβερνώντος κόμματος, αλλά σε μηνιάτικα και ο λογαριασμός είναι βαρύς. Είτε μετριέται σε ευρώ είτε σε πακέτα μακαρόνια.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου