Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Κάτοχος τεχνικής εταιρίας μέχρι την ανάληψη των ηνίων της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και με πολλά χρόνια στη δύσκολη αγορά των ακινήτων θα έπρεπε να γνωρίζει ότι στον κόσμο των επιχειρήσεων όλα κινούνται γύρω από ένα business plan και με την προοπτική της κερδοφορίας. Το ίδιο συμβαίνει με τους προϋπολογισμούς και τις οικονομίες. Η περίφημη ανάπτυξη δεν είναι τίποτε άλλο από φετινά έσοδα μείον περυσινά έσοδα και το πρωτογενές πλεόνασμα εισπράξεις μείον δαπάνες.
Η διαπίστωσή του από την τηλεόραση του Σκάι ότι το πακέτο Γιούνκερ δεν προχωράει επειδή απαιτεί πολύπλοκες διαδικασίες όπως «η σύνταξη business plan και τα έσοδα να είναι πάνω από τα έξοδα» προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία και γεννά αυτομάτως πολλά ερωτήματα:
Ο ίδιος όταν «χτυπούσε» ένα έργο σε έναν διαγωνισμό δεν είχε ετοιμάσει επιχειρηματικό σχέδιο και κυρίως δεν προϋπολόγιζε έσοδα και έξοδα για να δει εάν το project είναι βιώσιμο; Γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο και με τα επενδυτικά προγράμματα που υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα οποία σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους και όχι από ίδια κεφάλαια; Αυτοί που δίνουν τα χρήματα δεν θα πρέπει να ξέρουν πού θα κατευθυνθούν και εάν τελικώς θα πιάσουν τόπο;
Χθες επιχείρησε να ανασκευάσει τη δήλωσή του τονίζοντας ότι εννοούσε πως το πακέτο Γιούνκερ αποτελεί δανειοδότηση κυρίως προς ιδιωτικές επιχειρήσεις και «δεν έχει ευθύνη επί τούτου η ελληνική κυβέρνηση». Ομως στον Σκάι είχε πει και άλλα, όπως ότι «το οικονομικό επιτελείο έχει τόσες ανάγκες να ανταπεξέλθει» και ότι «έχουμε δύο χρόνια για να αξιοποιήσουμε το πακέτο».
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Επομένως ο ίδιος είχε συνδέσει την πορεία των χρηματοδοτήσεων με τις επιδόσεις της κυβέρνησης και ύστερα από τον σάλο επιχείρησε να τα «μαζέψει».
Η δήλωση του κ. Φλαμπουράρη δεν έγινε εκ παραδρομής, ούτε υπήρξε κάποια προσπάθεια από σκοτεινά κέντρα να την παραποιήσουν. Ετσι ακριβώς λειτουργεί η κυβέρνηση κεντρικά. Χωρίς σχέδιο και χωρίς να αποδίδει λογαριασμό. Ανέβηκε στην εξουσία έχοντας ως business plan το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» με παροχές 12 δισ. που κατέληξε σε μέτρα 15 δισεκατομμυρίων. Διατηρήθηκε στην εξουσία υπογράφοντας βαριά μνημόνια τα οποία στις αρχές του 2015 έμοιαζαν αχρείαστα. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν δεν έχεις σχέδιο. Αλλοι θα σου επιβάλουν το «business plan» και θα σου ζητήσουν τον λογαριασμό.
ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Οταν ο Αλέξης Τσίπρας πήγαινε στα διόδια Αφιδνών και συμπαραστεκόταν στο κίνημα «δεν πληρώνω» έλεγε ότι θα μειώσει τα διόδια και ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα επεκταθούν παντού. Χθες εγκαινίασε την Ιονία Οδό όπου τα διόδια από Αθήνα μέχρι τα Γιάννενα μαζί με τη διέλευση από τη γέφυρα ξεπερνούν τα 37 ευρώ. Η κυβέρνηση έχει δώσει μπόνους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στους «εθνικούς εργολάβους» για την επίσπευση των έργων και βέβαια δεν μείωσε τα διόδια. Πρόκειται για άλλη μία κοροϊδία του ελληνικού λαού από τον ΣΥΡΙΖΑ …
ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΜΕ ΧΡΕΗ
Τον Ιούλιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στο επτάμηνο είχε πετύχει πλεόνασμα 3 δισεκατομμυρίων έναντι στόχου για 2 δισ. Χθες το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 330 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Ιούλιο, αν και είχε καταβληθεί η δόση από την τρόικα. Η δημιουργική λογιστική για την επίτευξη πλεονασμάτων συνεχίζεται και μεγάλος χαμένος είναι ο ιδιωτικός τομέας, καθώς τα φέσια του Δημοσίου στους προμηθευτές του έχουν ξεπεράσει τα 5,4 δισ.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου