.Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Και έχει σημασία ότι η υπόθεση αυτή αφορά ένα δημόσιο φορέα παροχής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης όπως είναι τα ΔΙΕΚ. Τα οποία, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν, ακόμα και την αδιαφορία μερικές φορές του ίδιου του Δημοσίου το οποίο υπηρετούν, καταφέρνουν να ανοίξουν μια πόρτα στο μέλλον σε ανθρώπους που νόμιζαν πως όλες ήταν κλειστές.
«Πριν από 5-6 χρόνια ήρθε στο δημόσιο ΙΕΚ Πειραιά, του οποίου έχω την τιμή και την ευθύνη της διεύθυνσης, ένας πατέρας με το γιο του που τον θεωρούσε “αποτυχημένο”. Ανίκανο τον ανέβαζε, άχρηστο τον κατέβαζε(!), μου είπε δε ότι με το ζόρι τελείωσε το λύκειο. Το μόνο που του άρεσε ήταν να μαγειρεύει. Παρατήρησα τον πατέρα ότι δεν είχε το δικαίωμα να χαρακτηρίζει έτσι το παιδί του, κάτι για το οποίο ευθύνονται και πολλοί συνάδελφοί μου εκπαιδευτικοί που απαξιώνουν μαθητές που δεν είναι καλοί στα μαθήματα που τους διδάσκουν», γράφει ο δημόσιος λειτουργός και συνεχίζει:
Η κλιματική κρίση στο πιάτο μας
«Αυτό λοιπόν το νέο παλικάρι των 18 χρόνων, που όλοι, ακόμη και οι γονείς του, τον χαρακτήριζαν “αποτυχημένο”, τον πήρα από το χέρι, του είπα ότι αυτός έχει μια δεξιότητα που εγώ ως μαθηματικός δεν έχω αφού δεν μπορώ να φτιάξω ούτε αβγό σφιχτό, τον ενθάρρυνα, του ανύψωσα το ηθικό και την αυτοεκτίμηση με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους καταρτιζόμενους της σχολής, συμμετείχε δε και σε πρόγραμμα Erasmus, παρακολουθώντας από μεσογειακή μέχρι μοριακή κουζίνα στην Ιταλία με πολλαπλά οφέλη, αφού άνοιξαν νέοι ορίζοντες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κατάλαβε ότι είναι ικανός να σταθεί σε αυτό το ευρωπαϊκό περιβάλλον εργασίας. Πρόσφατα τον αντάμωσα όταν με επισκέφθηκε στο γραφείο μου και, πέφτοντας στην αγκαλιά μου, μου ανήγγειλε ότι είναι απόλυτα ευχαριστημένος που εργάζεται ως chef σε ένα μεγάλο πολυτελές ξενοδοχείο στο Λονδίνο με πολύ καλό μισθό».
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια ΙΕΚ, και δυστυχώς είναι πολλά, αποτελούν αντικείμενο ξεχωριστού ρεπορτάζ που ακολουθεί σε άλλη σελίδα της εφημερίδας. Ωστόσο το μήνυμα που στέλνει ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός υπερβαίνει τις όποιες δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής και αναδεικνύει τη σημασία της επαγγελματικής κατάρτισης και της ανοιχτής σκέψης. Σε μια χώρα όπου η κοινωνία έχει μυθοποιήσει την επιτυχία στις Πανελλαδικές, τέτοιες ιστορίες βοηθούν στην απομυθοποίηση. Οχι επειδή τα πανεπιστήμιά μας δεν το αξίζουν, αλλά επειδή τα παιδιά μας αξίζουν περισσότερα.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου