Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η δημοφιλία του πρωθυπουργού ξεπερνά το 58% έναντι 33% της Φώφης Γεννηματά και 31% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ σχεδόν ένας στους δύο πολίτες θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αποκομίσει οφέλη από τα στραβοπατήματα της κυβέρνησης οφείλεται στην ακραία αντιπολίτευση που έχει επιλέξει να ασκεί. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι μόλις το 12% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για το βαθμό ικανοποίησης για την κυβέρνηση είναι στο 42%.
Μετά την περίοδο της «πρώτης φοράς Αριστεράς» η κοινωνία έχει μετατοπισθεί προς το Κέντρο και όχι προς τις πολιτικές της «καταστολής και άκρας Δεξιάς», όπως υποστηρίζουν αρκετοί στην Κουμουνδούρου,
Οι πολίτες αναγνωρίζουν λάθη στους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά δεν παύουν να πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί μία μεταρρυθμιστική και κυρίως κεντρώα πολιτική. Το 78% των ερωτηθέντων που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι αποτιμούν θετικά το έργο του πρωθυπουργού και αυτό είναι το κλειδί των εξελίξεων.
Ο χώρος του Κέντρου απεχθάνεται ένα στοιχείο στην πολιτική ζωή. Το μίσος, απ’ όπου κι αν διαχέεται, όποιον και αν επιχειρεί να βάλει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διακατέχεται από οργή κατά του πρωθυπουργού, που δεν έχει σχέση ούτε με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά ούτε ταυτίζεται με τις προτεραιότητες των πολιτών. Ενώ υπάρχουν θέματα να ασκήσει δυναμικά αντιπολίτευση και να κερδίσει πόντους στη σκακιέρα, επιλέγει τις τυφλές και λυσσαλέες επιθέσεις με γνωστά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ο εκχυδαϊσμός που επικράτησε από στελέχη της αντιπολίτευσης στο θέμα Λιγνάδη, όταν ακόμη και βουλευτής του κόμματος επωνύμως συνέδεσε το «πρωθυπουργικό περιβάλλον» με «κυκλώματα παιδεραστών», η όποια κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ακυρώνεται και μένει το αποτύπωμα της λάσπης.
Η πολιτική κρίνεται στο χώρο του Κέντρου, όσο ο κ. Τσίπρας επιλέγει την ακραία αντιπαράθεση τότε η πρωτοβουλία των κινήσεων θα παραμένει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Η πρώτη δημοσιονομική αναθεώρηση για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία ήδη αποτυπώνεται στις εκθέσεις του υπουργείου Οικονομικών, που εκτιμούν ότι το ποσό που θα πρέπει να διατεθεί για την ενίσχυση της αγοράς φέτος θα ξεπεράσει τα 11 δισεκατομμύρια από 7,5 δισ. που είχαν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό.
Η καραντίνα αναμένεται να παραταθεί για τις πρώτες 1-2 εβδομάδες του Μαρτίου, ανεβάζοντας το λογαριασμό, ωστόσο συνολικά η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει εάν θα πρέπει τώρα να αυστηροποιήσει περαιτέρω τα μέτρα προκειμένου να πετύχει γρηγορότερα την επανεκκίνηση της αγοράς.
Η αυξημένη κυκλοφορία Ι.Χ. που παρατηρείται καθημερινώς δείχνει ότι η κινητικότητα παραμένει μεγάλη σε σχέση με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί. Επειδή τα οικονομικά του κράτους δεν είναι ανεξάντλητα, αντιθέτως δανειζόμαστε για να καλύψουμε ελλείμματα και προγράμματα στήριξης, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων, ιδίως τώρα που οι μεταλλάξεις έχουν αυξήσει σημαντικά το δείκτη μεταδοτικότητας.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε τη σημαντική μείωση των κρουσμάτων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και την ταχύτερη επιστροφή της οικονομίας στη μερική κανονικότητα εν όψει και της τουριστικής περιόδου.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr