Αυτά έδειξαν οι μετρήσεις στους δύο εγκατεστημένους, με ιδιωτική πρωτοβουλία πάντα, “Ανεμομείκτες”, που είναι για την αντιπαγετική προστασία των δέντρων Αμυγδαλιάς του πρωτοποριακού καλλιεργητή, του Κώστα Μητροδήμου στην Όσσα Συκουρίου, του Δήμου Τεμπών.
Κούρεμα 40% στα αγροτικά δάνεια
Ο Καθηγητής Δενδροκομίας, Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πλέον υποψήφιος Βουλευτής Ν. Λάρισας, με την “Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος”, που ασχολείται ανελλιπώς με αυτό το πρόβλημα και είχε προτείνει παλαιότερα και λύσεις, οι οποίες όπως υποστηρίζει δεν εφαρμόστηκαν, δήλωσε στην ertnews.gr:
«Με την υπάρχουσα Κλιματική Αλλαγή, είναι δεδομένο πλέον ότι χρόνο παρά χρόνο, ή κάθε δύο χρόνια, θα έχουμε ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, οι οποίες όχι απλά προκαλούν ζημιές στην ανθοφορία, ή στην καρπόδεση, σε καλλιέργειες Αμυγδαλιάς, Βερικοκιάς, Ροδακινιάς, ακόμη και Αχλαδιάς, αλλά στην κυριολεξία αποτελειώνουν όλη την παραγωγή τους!»
Από την προηγούμενη ζημιά που προκλήθηκε από παρόμοιες “όψιμες παγωνιές” το 2021, ο Καθηγητής Δενδροκομίας, Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής πρότεινε, με την παρουσίαση επιστημονικών δεδομένων, στην χρήση δικτύου “Ανεμομεικτών”, που θα μπορούσε να εγκαταστήσει εντελώς δωρεάν ο ΕΛΓΑ, είτε οι παραγωγοί, με επιδότηση από 80 έως 100% μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και του Υπομέτρου 5.1 – «Προληπτικές δράσεις για τη μείωση των συνεπειών φυσικών καταστροφών», που τότε είχε αδιάθετα κονδύλια, σχεδόν 14,5 εκατομμύρια ευρώ. Όπως αναφέρει: «Δυστυχώς όμως, όλα αυτά μείνανε στα λόγια, από τους διοικούντες!
Ποια είναι όμως η σημερινή εικόνα, στις πληγέντες περιοχές του Συκουρίου, η ζημιά φτάνει το 100%, σε άνθη, καρπίδια και μεγαλύτερους καρπούς, σε όλες τις δενδροκομικές καλλιέργειες που αναφέραμε παραπάνω, αλλά σε αντιδιαστολή και στο 100% προστασία της παραγωγής, στους Αμυγδαλεώνες του κου Μητροδήμου, που χρησιμοποιεί “Ανεμομείκτες”!»