Οπως δηλώνει στον «Αγροτικό Τύπο» παραγωγός από τη Λάρισα, η μηδική το 2022 πήγε πάρα πολύ καλά, καθώς η τιμή της ξεπέρασε το 0,30 ευρώ το κιλό, όταν πριν από δύο χρόνια δεν έφτανε ούτε το 0,15 ευρώ. Ωστόσο, τονίζει ότι οι ποσότητες που παράγει η χώρα μας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των κτηνοτρόφων. «Ολοι αγοράζουν μηδική για να ταΐσουν τα ζώα τους, είτε στεγνή είτε χλωρή. Επιπλέον οι χαμηλές τιμές που πουλούσαν το προϊόν τους οι παραγωγοί όλα τα προηγούμενα χρόνια τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη», σημειώνει.
Ενας ακόμα λόγος που στρέφει τους γεωργούς στη μηδική είναι το γεγονός ότι το βαμβάκι που καλλιεργούσαν κατά κόρον μέχρι πρόσφατα δεν έχει πλέον υψηλή τιμή και το κόστος παραγωγής έχει απογειωθεί. Από την άλλη, το τριφύλλι είναι ένα προϊόν που ναι μεν απαιτεί πολύ νερό, ωστόσο το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο συγκριτικά με άλλα φυτά. «Θέλει λίγο λίπασμα και ουσιαστικά το μόνο σημαντικό έξοδο είναι το πετρέλαιο, που και αυτό, παρόλο που έχει φτάσει στα 2 ευρώ το λίτρο, με την επιστροφή του ΕΦΚ, το κόστος περιορίζεται στο 1,5 ευρώ το λίτρο», εξηγεί η ίδια πηγή στον «Αγροτικό Τύπο».
Νέες φυτεύσεις
Από τον Σεπτέμβριο, πάντως, έχουν γίνει νέες φυτεύσεις, ενώ την άνοιξη αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία, αν και όπως σημειώνουν εκπρόσωποι του κλάδου, οι αποδόσεις μπορεί να μην είναι ικανοποιητικές από την πρώτη χρονιά.
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, υπάρχουν ακόμα στις αποθήκες ποσότητες μηδικής προς διάθεση με την τιμή να ξεπερνά ακόμα και το 0,38 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έχουν προβλήματα ρευστότητας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το αγοράσουν, καθώς οι παραγωγοί δεν δέχονται επιταγές.
«Οι ποσότητες που υπάρχουν στις αποθήκες αυτή τη στιγμή θα πουληθούν το χειμώνα πάνω από 0,40 ευρώ το κιλό, μπορεί να πιάσουν ακόμα και 0,45 ευρώ, καθώς θα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. Παρ’ όλα αυτά εγώ έδωσα από νωρίς όλη μου την παραγωγή. Σίγουρα πάντως η ζήτηση είναι αυξημένη και για το λόγο αυτό θα καλλιεργήσω περισσότερα στρέμματα τη νέα περίοδο», δηλώνει παραγωγός από το Αγρίνιο.
Στην ίδια περιοχή δραστηριοποιείται και η Ενωση Αγρινίου, η οποία διαθέτει εργοστάσιο μηδικαλεύρων στο Δοκίμι, δυναμικότητας 4.000 τόνων, παράγοντας αφυδατωμένη μηδική σε άλευρο ή σε κόκκους (pellets), που χρησιμοποιείται αυτούσια ή για την παρασκευή σύνθετων ζωοτροφών. Ετσι οι παραγωγοί νιώθουν ασφαλείς για την απορρόφηση του προϊόντος τους.
Το μεγαλύτερο εργοστάσιο, πάντως, αφυδατωμένης μηδικής στην Ελλάδα είναι η Μηδική Σερρών, με παραγωγή πάνω από 27.000 τόνους ετησίως και περίπου 150 παραγωγούς συμβεβλημένους που καλλιεργούν 20.000 στρέμματα. Η πληρωμή δε των παραγωγών γίνεται σε διάστημα 45 ημερών από την παραλαβή του προϊόντος. Επιπλέον, η καλλιέργεια της μηδικής γίνεται σε μία ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας, στο πλαίσιο συμβολαιακής γεωργίας, με την καθοδήγηση επιστημονικού προσωπικού της εταιρίας.
Κούρεμα 40% στα αγροτικά δάνεια
Μάλιστα, η κοπή, μεταφορά και αποξήρανση της μηδικής γίνονται εξ ολοκλήρου από τη Μηδική Σερρών, χωρίς οι παραγωγοί να εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Η κοπή πραγματοποιείται στο βέλτιστο στάδιο ανάπτυξης με κορυφαία χορτοκοπτικά εξοπλισμένα με συνθλιπτικά. Τέλος, η διαδικασία αφυδάτωσης πραγματοποιείται με καινοτόμο τρόπο σε ένα ξηραντήριο ταινίας που χρησιμοποιεί ροή ζεστού αέρα κάτω των 100oC, διατηρώντας το σύνολο των θρεπτικών στοιχείων της μηδικής και εξασφαλίζοντας την παραγωγή ποιοτικής τυποποιημένης ζωοτροφής υψηλής διατροφικής αξίας.
Εως τις 10 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για την επιδότηση ζωοτροφών
Προθεσμία μέχρι τις 10 Ιανουαρίου έχουν οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ζωοτροφών συνολικού ύψους 89 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι διαχειριστικές Αρχές εξέδωσαν και σχετικές οδηγίες για την υποβολή των αιτήσεων στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr, μετά από προβλήματα που διαπιστώθηκαν τις πρώτες ημέρες υποβολής.
Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση θα δοθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022, και συγκεκριμένα από τις δράσεις:
Υπομέτρο 1: Εκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας.
Υπομέτρο 2: Εκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εντατικής αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας.
Δικαιούχοι είναι οι κτηνοτρόφοι των κλάδων αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας, καθώς επίσης και οι κτηνοτρόφοι των κλάδων πτηνοτροφίας (αβγοπαραγωγές ή/και κρεοπαραγωγές όρνιθες) και χοιροτροφίας, βάσει του μεγέθους των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεών τους. Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι οι εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 15 βοοειδή να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
Σύνταξη με όρια ηλικίας από 58,5 έως 64,9 ετών [πίνακες]