Βρυξέλλες, ανταπόκριση Νίκος Μπέλλος
Με αυτή την πρωτοβουλία, η Κομισιόν φιλοδοξεί να καταστήσει τα συστήματα τροφίμων πιο βιώσιμα και ανθεκτικά, ώστε να είναι υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον.
Το πλαίσιο για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων θα συμβάλει επίσης στην καθιέρωση κατάλληλης επισήμανσης των τροφίμων, η οποία θα βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν βιώσιμες επιλογές.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, όλοι όσοι συμμετέχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, από τους γεωργούς και τη βιομηχανία τροφίμων έως τους λιανεμπόρους και τους καταναλωτές, μπορούν να συμβάλουν στη μετάβαση αυτή. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό στη δημόσια διαβούλευση να λάβει μέρος ένα ευρύ φάσμα πολιτών και ενδιαφερόμενων μερών. Αυτό καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία και των πιθανών συνεπειών της για την επισιτιστική μας ασφάλεια, τονίζει η Επιτροπή.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουλίου 2022 και αναμένεται να συγκεντρώσει απόψεις και στοιχεία σχετικά με βασικά ζητήματα, κυρίως σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων.
Με βάση τα αποτελέσματα και την πρόσθετη ανάλυση που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, μεταξύ άλλων με τη μορφή εκτίμησης επιπτώσεων, η Επιτροπή θα συνεχίσει να επεξεργάζεται νομοθετική πρόταση που θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έως τα μέσα του 2023.
Σύμφωνα με την επίτροπο για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, η μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων τάσεων όσον αφορά το κλίμα, την απώλεια βιοποικιλότητας και την ανθυγιεινή διατροφή. Είναι επίσης θεμελιώδους σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επισιτιστική μας ασφάλεια. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο θα είναι απαραίτητο για τη στήριξη και την επιτάχυνση αυτού του μετασχηματισμού, τόνισε, ενώ κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαβούλευση, ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε το έργο μας στις γνώσεις και την εμπειρία τους. Απηύθυνε επίσης πρόσκληση στους πολίτες μας να συνεισφέρουν, διότι ως καταναλωτές είναι ζωτικής σημασίας να έχουν λόγο για τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων που καταναλώνουν.
Ζωοτροφές
Κατόπιν πρότασης της Κομισιόν, το Συμβούλιο ενέκρινε την εμπορία στην Ε.Ε. μιας καινοτόμου πρόσθετης ύλης ζωοτροφών, η οποία θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών μεθανίου από τις αγελάδες.
Κούρεμα 40% στα αγροτικά δάνεια
Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η πρόσθετη ύλη, που αποτελείται από 3-νιτροοξυπροπανόλη, θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, η οποία θεωρείται καίριας σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Το εν λόγω προϊόν υποβλήθηκε σε αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία αποφάνθηκε ότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση των εκπομπών μεθανίου από τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.
Μόλις εκδοθεί η απόφαση από την Επιτροπή, γεγονός που αναμένεται να συμβεί τους επόμενους μήνες, η πρόσθετη ύλη ζωοτροφών θα είναι η πρώτη του είδους της που διατίθεται στην αγορά της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτό το καινοτόμο προϊόν θα συμβάλει στον οικολογικό προσανατολισμό της γεωργίας της Ε.Ε. και στους στόχους της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Εκτιμάται ότι θα μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής από 20% έως 35%, χωρίς να επηρεαστεί η παραγωγή. Η χρήση του είναι ασφαλής για τις αγελάδες και τους καταναλωτές και δεν επηρεάζει την ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έκθεση του 2021 του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές από την κτηνοτροφία -από εκλύσεις κοπριάς και γαστρεντερικές εκλύσεις- αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Ποια τα οφέλη της Ελλάδας από τη διήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον