Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2022 παρήχθησαν 640.100 τόνοι τσιπούρας και λαβρακίου, παρουσιάζοντας αύξηση 1,2% σε σχέση με το 2021 (638.600 τόνοι), ενώ το 2023 αναμένεται οριακή άνοδος στους 642.000 τόνους.
Ενίσχυση
Παρά το κεφάλι που έχει πάρει η Τουρκία έναντι της Ελλάδας, η εξωστρέφεια του κλάδου ενισχύθηκε περαιτέρω, με τις εξαγωγές να ανέρχονται στους 104.192 τόνους και την αξία του να αγγίζει τα 600,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 4% ως προς τον όγκο και 20% ως προς την αξία πωλήσεων.
Το 82% της παραγωγής διατέθηκε στην Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες, ενώ το υπόλοιπο 18% στην εγχώρια αγορά.
Κυριότερες αγορές για το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας παραμένουν παραδοσιακά η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία. Μάλιστα, παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό, οι μέσες τιμές και για τα δύο κύρια είδη ψαριών ήταν βελτιωμένες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 σε ποσοστό έως 19%.
Τιμές
Ειδικότερα, η μέση τιμή για την τσιπούρα διαμορφώθηκε στα 4,8 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 3% και για το λαβράκι στα 6,3 €/ ευρώ το κιλό (+19%).
«Σε βασικό ζήτημα του 2022 αναδείχθηκαν οι ανατιμήσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν σε όλες τις εισροές της παραγωγικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής ανά κιλό προϊόντος κατά 10%. Η σημαντικότερη επιβάρυνση προέκυψε από την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ιχθυοτρόφων, η οποία κυμάνθηκε στα 1,45 €/kg», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Επισημαίνει δε ότι μετά την αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 10% το 2022, τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2023 το κόστος των τροφών θα ανέβει περαιτέρω κατά 3%.
Καμπανάκι
Ωστόσο, οι συνεχείς ανατιμήσεις στα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας προβληματίζει τον κλάδο, με τα στελέχη του να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης.
«Το 2023 έχει γίνει εμφανής η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών σε βασικές αγορές στην Ε.Ε. και η στροφή τους σε φτηνότερα προϊόντα επηρεάζοντας την πορεία των ελληνικών εξαγωγών. Επιπλέον παρατηρούνται διακυμάνσεις και στις τιμές, γεγονός που αναμένεται να συγκρατήσει την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου την επόμενη χρονιά. Δεν είναι σαφές πότε θα ισορροπήσει η αγορά και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και την ένταση αυτής της οικονομικής κρίσης», δήλωσε σχετικά ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΛΟΠΥ, Γιάννης Πελεκανάκης.
Ειδήσεις σήμερα
Σοκ στην Χαλκίδα: Πατέρας προσπάθησε να βιάσει τον 9χρονο γιο του
Στη θάλασσα η νέα φρεγάτα Belharra – «Ασπίδα» για το πολεμικό ναυτικό