«Προφανώς δικαιούνται ένα θεμιτό κέρδος τόσο οι κτηνοτρόφοι, όσο και οι έμποροι και οι κρεοπώλες, αλλά όλοι πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί ούτε για ένα σεντς, αλλά την ίδια στιγμή πιέζεται σημαντικά, λόγω των ανατιμήσεων σε σειρά αγαθών και της ενέργειας», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ, Σάββας Κεσίδης προσθέτοντας ότι «η κερδοσκοπία που οσμίζομαι πρέπει να παταχθεί προτού θεριέψει».
Άλλωστε, όπως εξήγησε «αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο καταναλωτής στο κόστος, τελικά ούτε οι κτηνοτρόφοι θα πουλήσουν, ούτε οι έμποροι θα βγάλουν κέρδος, ούτε και εμείς οι κρεοπώλες θα κρατήσουμε τους πελάτες στα κρεοπωλεία μας», τόνισε. «Αν αυξηθεί πολύ η τιμή του κρέατος στο αρνί και το κατσικάκι οι καταναλωτές θα στραφούν σε άλλα είδη κρέατος. Εμείς αν δούμε κάτι τέτοιο θα κάνουμε αγορές μόνο για να καλύψουμε τις παραγγελίες μας», ξακαθάρισε.
Η εξέλιξη των τιμών
Πέρυσι η τιμή των ελληνικών αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία κυμάνθηκε από 11 ευρώ/κιλό μέχρι και 13-13,5 ευρώ/κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την περιοχή εκτροφής τους, όταν το 2020 διαμορφωνόταν σε 9-9,5 ευρώ/κιλό, ανέφερε ο κ. Κεσίδης, και πρόσθεσε ότι «από τον Σεπτέμβριο η τιμή των κρεάτων, δηλαδή μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο, έχει αυξηθεί 20% και διαπιστώνουμε ήδη ότι ο κόσμος ζορίζεται». Στο πλαίσιο αυτό, λέγοντας ότι ενώ πέρυσι τέτοια περίοδο οι κρεοπώλες είχαν ήδη από 15 έως και 20 παραγγελίες ενόψει του Πάσχα «φέτος αυτές δεν ξεπερνούν τις πέντε, με τους καταναλωτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της διαμόρφωσης της τελικής τιμής στα αμνοερίφια».
Επισημαίνεται ότι αυτή την εποχή γίνονται αγορές αρνιών και κατσικιών από Ιταλούς και Ισπανούς εμπόρους για τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα και σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη, αυτοί αγοράζουν αμνοερίφια σε τιμή που κυμαίνεται από 6,5 έως 7 ευρώ το κιλό. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις ποσότητες που θα μείνουν για το Ορθόδοξο Πάσχα στην χώρα μας. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τις ποσότητες και τις τιμές των ελληνικών αμνοεριφίων. Το σίγουρο είναι ότι όπως κάθε χρόνο θα έχουμε και φέτος εισαγωγές αρνιών από Ρουμανία και Βουλγαρία, με τιμές 1 – 1,5 ευρώ χαμηλότερες, σε σχέση με τα εγχώρια κρέατα», επισήμανε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι κρεοπώλες στις ταμειακές αποδείξεις λιανικής που έχουν τα καταστήματά τους, αναγράφεται η χώρα προέλευσης των αμνοεριφίων που πωλούνται, όπως άλλωστε ισχύει σε όλα τα κρέατα. «Για αυτό στα κρεοπωλεία δεν γίνονται ελληνοποιήσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Κεσίδης.
Έως και 15 ευρώ θα φτάσει ο οβελίας – Τι λένε κτηνοτρόφοι στο Eleftherostypos.gr
Στα συνοικιακά κρεοπωλεία οι τιμές σε αρνιά και κατσίκια μπορεί να φτάσουν και τα 15 ευρώ ανά κιλό. Τη διαπίστωση αυτή κάνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ.Παναγιώτης Πεβερέτος.
ΕΛΓΑ: Αύριο, Παρασκευή, η εκκαθάριση των πληρωμών σε κτηνοτρόφους για Daniel - Elias
Οπως λέει στο Eleftherostypos.gr αυτό το Πάσχα δεν θα είναι καλό ούτε για τους καταναλωτές ούτε και τους κτηνοτρόφους καθώς το κόστος παραγωγής είναι υψηλό : «Για να πούμε οτι βγαίνουμε θα πρέπει να πουλήσουμε 10 ευρώ το κιλό. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει και όλα δείχνουν πως οι τιμές για τον παραγωγό θα κυμανθούν από 6,5-7 ευρώ .Στον καταναλωτή μπορεί η τιμή να αγγίξει και τα 15 ευρώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία».
Ο κ. Πεβερέτος δεν αποκλείει και ελλείψεις. Σημαντικό ρόλο ως προς την επάρκεια θα παίξει και το πως θα κινηθεί η Ιταλία και η Ισπανία λόγω του Πάσχα των καθολικών που γιορτάζεται μία εβδομάδα γρηγορότερο. Κάθε χρόνο Ιταλοί και Ισπανοί αγοράζουν και από την Ελλάδα αμνοερίφια. Η ρουμανική αγορά στην οποία στρέφονταν παραδοσιακά η Ελλάδα εφέτος δεν είναι η καλύτερη λύση καθώς και εκεί οι τιμές είναι πολύ υψηλές.
Ο ΣΕΚ, τα μέλη του οποίου συνεδρίασαν χθες , εκτιμά πως η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοτήσει τους κτηνοτρόφους όχι με το 2% επι του τζίρου του 2021 αλλά να τους ενισχύσει όπως κάνει αυτή τη στιγμή η Ισπανία.
«Η Ισπανία επιδοτεί με 210 ευρώ την αγελάδα και 15 ευρώ το αιγοπρόβατα. Εμείς προτείνουμε αντίστοιχα 200 και 20 ευρώ. ‘Η μια επιδότηση της τάξεως του 10% επί του τζίρου.Και δεν είναι παράλογο αυτό αν αναλογιστούμε οτι το κόστος εκτροφής έχει αυξηθεί κατά 75%», λέει ο κ.Πεβερέτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΚ το καλαμπόκι από 22 λεπτά στα 45. Το κριθάρι από τα 18 λεπτά στα 43 ,η σόγια από τα 40 στα 65 και το τριφύλλι από τα 18 στα 40.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι των νησιών για τους οποίους το κόστος αυξάνεται κατά 10 λεπτά επιπλέον.
Ειδήσεις σήμερα
Πάτρα: Ανοίγει ο τάφος της Τζωρτζίνας για να πάρουν το τάμπλετ
Γλυκά Νερά: «Δεν υπήρχε προσχεδιασμός» λέει ο δικηγόρος του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου
Ουκρανία: Πάνω από 30 νεκροί και 100 τραυματίες από την πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό