Αντίθετα, με μειωμένους ρυθμούς συνεχίστηκαν οι εξαγωγές εσπεριδοειδών και ακτινιδίων, οι οποίες σιγά σιγά βαίνουν προς το τέλος τους. Παρ’ όλα αυτά η διακίνηση ακτινιδίων από 1ης Σεπτεμβρίου έως 10 Ιουνίου παρουσίασε νέο ρεκόρ όσο σε αξία όσο και σε τονάζ στους 196.463 τόνους.
Στο μεταξύ, σημαντική μείωση κατά 23,9% παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα και οι εξαγωγές τομάτας έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, με την επισήμανση ότι το 76,3% και 8,6% των ποσοτήτων εξήχθησαν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία αντίστοιχα.
Μάλιστα, οι εισαγωγές από 1ης/5 έως 9/6/2022 ανήλθαν σε 1.824 τόνους, εκ των οποίων και 372 τόνοι προήλθαν από την Αλβανία και 409 τόνοι από την Τουρκία και 372 τόνοι από την Ολλανδία.
Την ίδια ώρα, με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές μήλων, οι οποίες το διάστημα 1/9-10/6/22 κατέγραψαν μείωση κατά 20,5% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο στους 62.400 τόνους.
Από 1ης/9/2021 έως και 10/6/2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρίσθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων αφορούσαν 196.463 τόνους, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ τόσο σε αξία όσο και σε τονάζ.
Ανοίγουν οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες - Σε διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης με τους παραγωγούς
Σε ό,τι αφορά στη συγκομιδή εαρινών φρούτων και λαχανικών, οι εξαγωγές κερασιών είναι αυξημένες κατά 11,9% στους 6.542 τόνους, βερικόκων κατά 50,7% σε 4.566 τόνους, ροδάκινων κατά 25,4%. Στον αντίποδα, πτώση σημειώνουν οι εξαγωγές νεκταρινιών κατά 32,1% και καρπουζιών κατά 18,1% στους 62.996 τόνους με εντεινόμενους ρυθμούς με ομαλή προσφορά και ροή των εξαγωγών τους.
Ο Incofruit Hellas ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης για να μη μείνει ασυγκόμιστο μέρος της παραγωγής.
Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, η φετινή παραγωγή θερινών φρούτων στη χώρα μας -με τις μέχρι σήμερα καιρικές συνθήκες που επικρατούν και τις ζημιές που έχουν προκληθεί- εκτιμάται ότι θα είναι μια κανονική χρονιά και θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2020 και οι εξαγωγές στο ύψος του 2020 (το 2021 είχαμε λόγω καταστροφών μεγάλες απώλειες παραγωγής και εξαγωγών θερινών φρούτων).
«Η παραπάνω πρόβλεψη για την εξαγωγή της φετινής παραγωγής, μετά και τις τυχόν ζημιές που αναμένονται ως αποτέλεσμα των καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών, τελεί υπό την αίρεση της άμεσης αντιμετώπισης από την πολιτεία του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης», επισημαίνει ο Σύνδεσμος, τονίζοντας ότι η πρόσφατη νομοθεσία είναι ελλιπής και αναποτελεσματική. Σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνει μέρος της παραγωγής στο χωράφι (ήδη στις φράουλες και σε θερμοκηπιακά προϊόντα έχει παρατηρηθεί μη συγκομιδή).
Ειδήσεις σήμερα
Νέες κραυγές Ερντογάν: Κακομαθημένη η Ελλάδα – Θα πάθει ό,τι έπαθε και στο παρελθόν
Πρόταση «βόμβα» για αύξηση της ταρίφας στα ταξί – Ο πίνακας με τις νέες τιμές
Σταϊκούρας: Τρίμηνη η ενίσχυση στα καύσιμα – Από Ιούλιο η εφαρμογή της