Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι για τους νέους αγρότες -σε επίπεδο Κρήτης έχουν γίνει 2.600 αιτήσεις-, προχωράει γρήγορα η διεκπεραίωσή τους, ενώ πέραν των αρχικών ποσών που ανακοινώθηκαν, θα δοθούν 100 εκατομμύρια επιπλέον, περίπου 28,5 εκατομμύρια ευρώ, όπως είπε, παραπάνω για την Κρήτη.
«Βλέποντας το μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό των 490 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δίνει σε κάθε νέο αγρότη 35 με 40 χιλιάδες περίπου, έχουμε αποφασίσει την αύξηση του ποσού κατά 100 εκατομμύρια περίπου και με ένα μικρό ποσό που μένει αναπορρόφητο, θα έχουμε ουσιαστικά και νέους αγρότες από όσους έχουνε κάνει αίτηση, οι οποίοι θα ενταχθούν και η αναλογία για το νησί της Κρήτης σε αυτή τη νέα κατανομή είναι περίπου 28 εκατομμύρια. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι αυτό θα προστεθεί στα 37 εκατομμύρια τα οποία έχουν δοθεί ήδη, οπότε καταλαβαίνετε ότι μεγάλος αριθμός των αιτήσεων των αγροτών θα γίνει δεκτός» ανέφερε ο κ. Γεωγραντάς.
Ανοίγουν οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες - Σε διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης με τους παραγωγούς
Ο υπουργός Αγοτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε δηλώσεις του είπε ότι ο πρωτογενής τομέας στη χώρα βιώνει μία δύσκολη περίοδο, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να παράξουν, «γιατί είναι πολύ σημαντικό η παραγωγή να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια σε όλο τον πληθυσμό». Σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους επανέλαβε ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί ως ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών ένα ποσό συνολικά στη χώρα που θα φτάσει τα 50 εκατομμύρια, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα.
«Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος εγώ όμως είμαι πολύ αισιόδοξος και πιστεύω πραγματικά ότι πολύ γρήγορα θα περάσει αυτή η δύσκολη στιγμή αλλά θα μείνει ένα κέρδος μέσα από αυτό. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να είναι αναβαθμισμένος στη χώρα μας, μπορεί τα πολύ καλά ποιοτικά προϊόντα που παράγονται -και η Κρήτη είναι γνωστή γι’ αυτά- να αναδειχθούν ως ένα μέσο που θα βοηθήσει συνολικά την ελληνική οικονομία» πρόσθεσε ο κ. Γεωργαντάς.
Όσον αφορά την κορινθιακή σταφίδα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού επανέλαβε τα μέτρα για τους παραγωγούς, εξήγησε ότι για το ζήτημα των μεταποιητικών επιχειρήσεων των Συνεταιρισμών της Κρήτης σε σχέση με τα αποθέματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί και έχουν επιφέρει ζημιά «ο μόνος τρόπος για να δοθεί αποζημίωση είναι μέσω της ενίσχυσης λόγω κορονοϊού». Συμπλήρωσε δε ότι «ξεκινάμε την κατάθεση του φακέλου, γιατί χρειάζεται έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αφορά όλες τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και βεβαίως τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που βρίσκονται και στο νησί. Αυτό δεν είναι αρμοδιότητα ακριβώς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η προηγούμενη ενίσχυση που δόθηκε στους παραγωγούς ήταν μέσω de minimis, αφορά δηλαδή μόνο παραγωγούς. Θέμα παραγωγών στην Κρήτη δεν μου τέθηκε, μου τέθηκε θέμα μόνο του συνεταιρισμού και αυτό το αίτημα εμείς θα το προωθήσουμε μαζί με όλα τα παρόμοια αιτήματα, προκειμένου να υπάρχει απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ελπίζουμε να είναι θετική η αποδοχή του αιτήματος αυτού».
Ο κ. Γεωργαντάς, αμέσως μετά τη σύσκεψη με τους παραγωγούς, επισκέφθηκε τα γραφεία της ΔΕΕΠ – ΟΝΝΕΔ Ηρακλείου ενόψει και του προσυνεδρίου της ΝΔ το ερχόμενο Σάββατο. Ο κ. Γεωργαντάς αργότερα θα επισκεφθεί το ΔΙΕΚ Μεσσαράς, τις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ και θερμοκήπια, ενώ εν συνεχεία θα βρεθεί στο Ρέθυμνο και αύριο στα Χανιά όπου θα συνεχίσει τις επαφές του.