Το πρώτο βήμα, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, έγινε με την πιστοποίηση των επαγγελματιών αγροτών με τη διασύνδεση του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος της ΑΑΔΕ, ενώ αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και με τον ΕΦΚΑ.
Οπως δήλωσε στον «Αγροτικό Τύπο» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, «από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, έθεσα μεταξύ των βασικών μου προτεραιοτήτων τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα, αλλά και του υπουργείου. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει πολλά όλους αυτούς τους μήνες. Πρόσφατα, καταφέραμε να διασυνδέσουμε τις υπηρεσίες μας με την ΑΑΔΕ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα χρειάζονται περίπου 75.000 λιγότερα έγγραφα (Ε1, Ε3 και εκκαθαριστικά σημειώματα) ετησίως, προκειμένου οι πολίτες να χαρακτηριστούν ως επαγγελματίες αγρότες με διοικητικό έλεγχο».
Αναλυτικά, από τη διασύνδεση μεταξύ του ΜΑΑΕ και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος της ΑΑΔΕ, επιτυγχάνεται:
- Αυτοματοποίηση της διαδικασίας ανταλλαγής οικονομικών πληροφοριών, οι οποίες αφορούν στα εισοδήματα και στον προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος για κάθε παραγωγό.
- Αυτοματοποίηση των ελέγχων ως προς την απόδοση της ιδιότητας του «επαγγελματία αγρότη», με αποτέλεσμα την απλούστευση των διαδικασιών προς όφελος των παραγωγών.
- Επιτάχυνση του στόχου της επικοινωνίας, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου στις αρμόδιες υπηρεσίες (Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων – ΤΑΑΕ) στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ φορέων του δημόσιου τομέα, των πολιτών και των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση του βαθμού ικανοποίησης των συναλλασσομένων με το ΥπΑΑΤ και τους εποπτευόμενους φορείς από τις υπηρεσίες που τους παρέχονται.
- Εγκυρη και άμεση απολαβή των φοροαπαλλαγών, των οικονομικών ενισχύσεων ή άλλων ευεργετημάτων που προκύπτουν από εθνικές ή κοινοτικές διατάξεις.
- Παροχή υπηρεσιών με αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και ασφάλεια.
- Επαρκής υποστήριξη προς την πολιτική ηγεσία για τη λήψη αποφάσεων με άμεση εξαγωγή οικονομικών δεδομένων που αφορούν στους επαγγελματίες αγρότες ή/και στους κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης για το σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής (ενισχύσεις, αποζημιώσεις κ.λπ.).
- Ελάφρυνση επιστημονικού προσωπικού από το διοικητικό βάρος για τη διενέργεια ελέγχων σε τομείς όπως του πολλαπλασιαστικού υλικού, των λιπασμάτων, των ζωοτροφών κ.λπ.
- Εξαγωγή στατιστικών στοιχείων, όπως κατηγοριοποίηση του αγροτικού δυναμικού, αριθμός και στοιχεία νεοεισερχομένων κ.ά.
Αναβάθμιση ψηφιακής εφαρμογής του ΜΑΑΕ
Σύμφωνα με τον κ. Στύλιο, «το αμέσως επόμενο βήμα, προκειμένου να κάνουμε τελείως ψηφιακή τη συγκεκριμένη διαδικασία, αφορά στη διασύνδεση των υπηρεσιών μας με τον ΕΦΚΑ. Κάνουμε πράξη τη στρατηγική μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό».
Πρόκειται για ένα συνολικό project που αφορά στην αναβάθμιση της ψηφιακής εφαρμογής του ΜΑΑΕ με δυνατότητα διασύνδεσης, ανάπτυξης συστημάτων webservices και διαλειτουργικότητας με άλλα Μητρώα.
ΕΛΓΑ: Αύριο, Παρασκευή, η εκκαθάριση των πληρωμών σε κτηνοτρόφους για Daniel - Elias
Αγρανάπαυση και το 2023 ζήτησε η Ελλάδα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας
Η αυτάρκεια των αγορών στα περισσότερα από τα γεωργικά προϊόντα επιβεβαιώθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, στις 13 Ιουνίου, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,Γιώργος Στύλιος.
Ωστόσο, υπογραμμίστηκε η σημασία ύπαρξης αποτελεσματικών μέτρων συντονισμού σε διεθνές επίπεδο για να αυξηθεί η παραγωγή. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στύλιος δήλωσε πως η Ελλάδα «αξιοποίησε τη δυνατότητα για χρήση των εκτάσεων αγρανάπαυσης κατά το έτος 2022 και ότι οι συνθήκες που επέβαλαν αυτή την παρέκκλιση δεν έχουν αλλάξει. Ως εκ τούτου, θεωρούμε σκόπιμο να παραταθεί αυτή η δυνατότητα και για το έτος 2023». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ελλάδα «στηρίζει το αίτημα για αναβολή της υποχρέωσης αμειψισποράς το 2024, καθώς ο στόχος της αύξησης της παραγωγής δεν επιτυγχάνεται εντός του στενού διαστήματος δύο καλλιεργητικών περιόδων.
Επιπλέον, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, έγινε αναφορά στην εφαρμογή των υγειονομικών και περιβαλλοντικών προτύπων της Ε.Ε. στα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα διατροφής, αλλά και στη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων.
Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός τόνισε ότι «με δεδομένο πως ένα σημαντικό ποσοστό πρώτων υλών που χρησιμοποιείται στην Ε.Ε. προέρχεται από τρίτες χώρες, το ζήτημα της επέκτασης της υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης πρωταρχικού συστατικού στα τρόφιμα αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα».
Ειδήσεις σήμερα
Νέες κραυγές Ερντογάν: Κακομαθημένη η Ελλάδα – Θα πάθει ό,τι έπαθε και στο παρελθόν
Πρόταση «βόμβα» για αύξηση της ταρίφας στα ταξί – Ο πίνακας με τις νέες τιμές
Σταϊκούρας: Τρίμηνη η ενίσχυση στα καύσιμα – Από Ιούλιο η εφαρμογή της