Την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το 2021 μέχρι σήμερα σχετικά με την υλοποίηση του αγροτικού συμφώνου και του μακρόπνοου σχεδίου δράσης για τις αγροτικές περιοχές εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεση πεπραγμένων που έδωσε στη δημοσιότητα.
Οπως επισημαίνεται, στις αγροτικές περιοχές της Ε.Ε. ο πληθυσμός είναι κατά μέσο όρο μεγαλύτερης ηλικίας από ό,τι στις αστικές περιοχές και θα αρχίσει να συρρικνώνεται σταδιακά την επόμενη δεκαετία. Ο συνδυασμός της έλλειψης συνδεσιμότητας και των ανεπαρκώς ανεπτυγμένων υποδομών, με την απουσία ποικιλίας ευκαιριών απασχόλησης και την περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες, καθιστά τις αγροτικές περιοχές λιγότερο ελκυστικές για διαβίωση και εργασία.
Την ίδια στιγμή, οι αγροτικές περιοχές διαδραματίζουν επίσης ενεργό ρόλο στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της Ε.Ε. Η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί σύμφωνα με τις ψηφιακές φιλοδοξίες της Ε.Ε. για το 2030 μπορεί να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών πέραν της γεωργίας, των καλλιεργειών και της δασοκομίας, παρέχοντας νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της μεταποίησης, και ιδίως των υπηρεσιών, και συμβάλλοντας στη βελτίωση της γεωγραφικής κατανομής των υπηρεσιών και των βιομηχανιών.
Οι δύο πρωτοβουλίες αναπτύχθηκαν με στόχο να απαντήσουν στις προκλήσεις και τις ανησυχίες των αγροτών με βάση τις νεοεμφανιζόμενες ευκαιρίες της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης της Ε.Ε. και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία Covid-19, καθώς και με τον προσδιορισμό μέσων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές, την επίτευξη ισόρροπης εδαφικής ανάπτυξης και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Το αγροτικό σύμφωνο, στο οποίο συμμετέχουν φορείς σε κοινοτικό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, προωθεί την κοινωνική και την εδαφική συνοχή.
Η έκθεση της Επιτροπής περιγράφει την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σχέση με τις παραπάνω πρωτοβουλίες του 2021, παρουσιάζοντας 30 δράσεις σε διάφορους τομείς πολιτικής, εκ των οποίων εννέα έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Τα βασικά επιτεύγματα μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν:
– Δημιουργία πλατφόρμας αγροτικής αναζωογόνησης για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν δημογραφικές και οικονομικές προκλήσεις.
– Εναρξη υλοποίησης 60 σχεδίων αγροτικής έρευνας και καινοτομίας με προϋπολογισμό 253 εκατ. ευρώ, που συμβάλλουν άμεσα στις αγροτικές περιοχές.
ΕΛΓΑ: Αύριο, Παρασκευή, η εκκαθάριση των πληρωμών σε κτηνοτρόφους για Daniel - Elias
– Στήριξη της υλοποίησης του προγράμματος Leader και καθοδήγηση περίπου 150 κοινοτήτων προς τη δημιουργία έξυπνων χωριών μέσω ειδικών δραστηριοτήτων δικτύωσης.
– Διάθεση συνολικού ποσού 23,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια για υποεξυπηρετούμενες περιοχές, καθώς και επικαιροποιημένοι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των αγροτικών περιοχών.
– Βελτίωση της αγροτικής κινητικότητας και του τουριστικού σχεδιασμού μέσω ενός ειδικού ευρωπαϊκού δικτύου.
– Δημιουργία του συμβουλευτικού κόμβου για τη στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων.
– Στήριξη τεσσάρων ειδικών έργων για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στις αγροτικές περιοχές.
– Αύξηση του διαθέσιμου αριθμού συνόλων δεδομένων για τις αγροτικές περιοχές και πρόσβαση σε σχετικά αγροτικά δεδομένα και αναλύσεις μέσω του αγροτικού παρατηρητηρίου και της νέας έκδοσης «Αγροτική Ευρώπη», βελτιώνοντας τις ικανότητες αγροτικής θωράκισης.
– Δρομολόγηση της εργαλειοθήκης διευκόλυνσης της πρόσβασης των αγροτικών περιοχών στη χρηματοδότηση της Ε.Ε.
Σχέδιο δράσης με 4 άξονες
Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει τέσσερις τομείς, υποστηριζόμενους από εμβληματικές πρωτοβουλίες:
– έμφαση στην ενδυνάμωση των αγροτικών κοινοτήτων, στη βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες και στη διευκόλυνση της κοινωνικής καινοτομίας,
– βελτίωση της συνδεσιμότητας τόσο όσον αφορά στις μεταφορές όσο και στην ψηφιακή πρόσβαση,
– διατήρηση των φυσικών πόρων και οικολογικός προσανατολισμός των γεωργικών δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική ανθεκτικότητα μέσω της πρόσβασης σε μαθήματα κατάρτισης και ποικίλων ευκαιριών ποιοτικής απασχόλησης,
– διαφοροποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων και βελτίωση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών και των αγροδιατροφικών δραστηριοτήτων, καθώς και του αγροτουρισμού.
Ειδήσεις σήμερα
10ο Πανελλήνιο Συνέδριο GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ – Οι Ελληνες αγρότες και η ΚΑΠ
Ξύλο μέσα στη Βουλή: Πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών γρονθοκόπησε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης