Σύμφωνα με την πρόσκληση, η δράση 4.1.5 αφορά στη συγχρηματοδότηση υλοποίησης επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Μάλιστα, έχει προβλεφθεί δημόσια δαπάνη ύψους 180 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν, με υπερδέσμευση, να ανέλθουν στα 230 εκατ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός του σχεδίου που θα ενισχύεται ορίζεται στις 150.000 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι τις 250.000 ευρώ, εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις Τυπικής Απόδοσης βάσει του ΟΣ∆Ε 2022. Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά ενίσχυσης, για επενδύσεις σε ορεινές περιοχές κυρίως στην ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη που υλοποιούν οι νέοι αγρότες, το ύψος της επιδότησης διαμορφώνεται στο 60% και για τους υπολοίπους ανέρχεται στο 50%. Εξαίρεση αποτελούν τα µικρά νησιά του Αιγαίου που το ύψος της επιδότησης αγγίζειτο 70-80% για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων και η Αττική όπου προβλέπονται ποσοστά 50% για νέους και ορεινές περιοχές και 40% για τους υπολοίπους.
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι των Σχεδίων Βελτίωσης μπορούν να κριθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εφόσον κατά την υποβολή του αιτήματος στήριξης πληρούνται οι κατά περίπτωση προϋποθέσεις:
- Τα φυσικά πρόσωπα που θέτουν υποψηφιότητα, πρέπει:
- Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, να μην έχουν υπερβεί το 61ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
- Να έχουν υποβάλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022.
- Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.
- Να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε Ταμείο του εσωτερικού ή του εξωτερικού.
- Να μην εκτίουν ποινή φυλάκισης.
- Να είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες ή να είναι νέοι γεωργοί του υπομέτρου 6.1 για τους οποίους δεν έχουν περάσει τέσσερα έτη από την απόφαση ένταξής τους στο μέτρο.
Στο κείμενο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση σημειώνεται ότι δεν είναι επιλέξιμοι οι νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες αγρότες, με εξαίρεση όσους υπέβαλαν αίτηση στήριξης από το μέτρο 6.1, οι αιτήσεις τους κρίθηκαν επιλέξιμες, αλλά δεν καλύπτονταν από το περιφερειακό όριο πίστωσης.
Επιλέξιμα βέβαια θα είναι και νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, αρκεί να έχουν υποβάλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το 2022, να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα, να έχουν διάρκεια τουλάχιστον μέχρι τις 31.12.2033, να είναι δικαστικά φερέγγυα, να έχουν ως κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας και τουλάχιστον το 50% του κύκλου εργασιών τους να προέρχεται από την άσκηση της γεωργίας.
Επιλέξιμες εκμεταλλεύσεις
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια εκμετάλλευση ώστε να είναι επιλέξιµη είναι οι παρακάτω:
- Το σύνολο της γεωργικής εκµετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί σε παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2022.
- Με βάση την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2022, η γεωργική εκµετάλλευση πρέπει να έχει ελάχιστο µέγεθος παραγωγικής δυναµικότητας (εκφρασµένη ως τυπική απόδοση) µεγαλύτερο ή ίσο των:
- 000 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια.
- 000 ευρώ για όλα τα νησιά της χώρας πλην Κρήτης και Εύβοιας.
- 000 ευρώ για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που αξιοποιούν τουλάχιστον 109 κυψέλες.
- Η συστεγαζόµενη γεωργική εκµετάλλευση πρέπει επιπλέον να τεκµηριώνει:
- Πάγια στοιχεία σαφώς καταγεγραµµένα και οριοθετηµένα.
- Λειτουργική αυτοτέλεια στην ολοκλήρωση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.
Επιλέξιμες δαπάνες
Ανοίγουν οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες - Σε διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης με τους παραγωγούς
Οι κυριότερες επιλέξιμες δαπάνες αφορούν στα κάτωθι:
- Ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων μεταφερόμενων οικίσκων φιλοξενίας εργατών.
- Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.
- Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών φυτειών.
- Επενδύσεις σε ΑΠΕ.
- Επενδύσεις σε διαχείριση αποβλήτων.
- Γενικές δαπάνες (αμοιβές μελετητών, δαπάνες για έκδοση αδειών κ.λπ.).
Ωστόσο, δεν μπορούν να επιδοτηθούν ο μεταχειρισμένος εξοπλισμός, ο ΦΠΑ, οι δαπάνες για αγορά ζώων και ετήσιων φυτών ή φυτών που εγκαθίστανται με σπορά, αλλά και οι δαπάνες για απλή αντικατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού.
Τι ισχύει για την αγορά τρακτέρ
Αναλυτικά, μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν ενίσχυση έως 100.000 ευρώ για την αγορά τρακτέρ, από 125.000 ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη πρόσκληση. Μάλιστα, για την αγορά τρακτέρ ισχύουν τα εξής:
- Η ηµεροµηνία έκδοσης του δελτίου ταξινόµησης του ελκυστήρα να είναι έως 36 µήνες προγενέστερη της ηµεροµηνίας έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας του.
- Απαγορεύεται η συγχρηµατοδότηση περισσοτέρων του ενός τρακτέρ ανά επενδυτικό σχέδιο.
- Απαγορεύεται η αγορά οποιουδήποτε ελκυστήρα στην περίπτωση που στις 31.12.2022 υπήρχε µη αποσβεσµένος ελκυστήρας (δηλαδή δεν έχει κλείσει τα 12 έτη) στην εκµετάλλευση. Ωστόσο, εξαιρείται η περίπτωση όπου πραγµατοποιείται αναδιάρθρωση της εκµετάλλευσης προς δενδρώδεις καλλιέργειες ή/και αµπέλια, όπου δύναται να ενισχυθεί δενδροκοµικός ελκυστήρας υπό τις εξής συντρέχουσες προϋποθέσεις:
α) Να µην υφίσταται µη αποσβεσµένοςδενδροκοµικός / αµπελουργικός ελκυστήρας στην εκµετάλλευση.
β) Στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους που ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος να µην υπάρχει καλλιέργεια δέντρων ή/και αµπελιών σε έκταση µεγαλύτερη από 10 στρέµµατα.
γ) Κατά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου η εν λόγω έκταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 45 στρέµματα και η τυπική απόδοση (χωρίς νεαρές φυτείες) από τις καλλιέργειες αυτές να υπερβαίνει το 40% της συνολικής τυπικής απόδοσης της εκµετάλλευσης.
- Για την προµήθεια ελκυστήρα, η επιλογή της απαιτούµενης ισχύος για την κάλυψη των αναγκών της εκµετάλλευσης προσδιορίζεται µε βάση τον αλγόριθµο TEReS (συν 10 ίπποι). Κατ’ εξαίρεση δικαιολογείται η αγορά τρακτέρ:
- i) Εως 70 ίππων για καλλιέργεια δενδρωδών καλλιεργειών ή/και αµπελώνων ή/και κηπευτικών σε έκταση τουλάχιστον 45 στρεµµάτων.
- ii) Εως 80 ίππων για καλλιέργεια δενδρωδών καλλιεργειών ή/και αµπελώνων ή/και κηπευτικών σε έκταση τουλάχιστον 60 στρεµµάτων.
iii) Εως 80 ίππων για καλλιέργειες σε έκταση τουλάχιστον 100 στρεµµάτων.
- iv) Εως 70 ίππων για εκτροφή τουλάχιστον: 200 θηλυκών αιγοπροβάτων άνω του έτους σε ορεινές περιοχές ή 300 θηλυκών αιγοπροβάτων άνω του έτους στην υπόλοιπη χώρα ή 80 ΜΜΖ βοοειδών ή 100 χοιροµητέρων. Στην περίπτωση όπου η εκµετάλλευση κατέχει ή θα κατέχει µη αυτοκινούµενο ενσιροδιανοµέα, είναι δυνατή η αιτιολόγηση αγοράς τρακτέρ ιπποδύναµης ανάλογης των προδιαγραφών λειτουργίας του ενσιροδιανοµέα και µέχρι 100 ίππων.
Επιπλέον, στις επιδοτούμενες δράσεις των νέων Σχεδίων Βελτίωσης, όπως έχει γράψει πολλές φορές ο «Ε.Τ.», εντάσσεται και η αγορά όμορης αγροτικής γης έως το 10% των δαπανών του φακέλου και µε µέγιστο κόστος την αντικειμενική της αξία, ενώ συναλλαγές μπορούν να γίνουν και μεταξύ αδελφών.
Παράλληλα, αυξηµένα προβλέπονται τα κόστη για τη φύτευση δέντρων, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:
- Ακτινίδια: Εως 3.903 ευρώ το στρέµµα.
- Αμπέλι για παραγωγή οίνου, φύτευση σε κύπελλο: Εως 1.500 ευρώ το στρέµµα.
- Ελιά: Εως 1.000 ευρώ το στρέµµα για γραµµική φύτευση, έως 400 ευρώ για πυκνή και έως 250 ευρώ για κύπελλο.
- Επιτραπέζια σταφύλια: Εως 4.382 ευρώ.
- Εσπεριδοειδή: Εως 935 ευρώ.
- Κορινθιακή σταφίδα: Εως 3.034 ευρώ.
- Μηλοειδή: Εως 3.323 ευρώ.
- Πυρηνόκαρπα: Εως 2.437 ευρώ.
- Ρίγανη, θυµάρι, λεβάντα, τσάι του βουνού: Εως 380 ευρώ.
- Ροδιά, καστανιά, φιστικιά, αµυγδαλιά, φουντουκιά, λωτός: Εως 801 ευρώ.
- Συκιά, καρυδιά, μαστίχα : Εως 1.792 ευρώ.
Σε αντίθεση με τα αυξημένα κόστη για τη φύτευση δέντρων, στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη πρόσκληση παραμένουν οι επενδύσεις για τα φωτοβολταϊκά. Ενδεικτικά, για τα συνδεδεµένα στο δίκτυο φωτοβολταϊκά προβλέπεται µέγιστη δαπάνη στα 1.000 ευρώ/kW, ενώ για τα αυτόνοµα η δαπάνη αγγίζει τις 2.200 ευρώ/kW.
Υψος αιτούμενου προϋπολογισμού
Για όλες τις γεωργικές εκµεταλλεύσεις ως όριο επιλέξιµου προϋπολογισµού που μπορεί να ληφθεί υπόψη στους υπολογισµούς για τον προσδιορισµό της στήριξης ορίζονται οι 150.000 ευρώ. Ωστόσο ο ανώτατος επιλέξιµος προϋπολογισµός δύναται να αυξηθεί έως και τις 250.000 ευρώ, µε την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκµετάλλευσης, σύµφωνα µε την Ενιαία ∆ήλωση Εκµετάλλευσης του έτους 2022, ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούµενου προϋπολογισµού.
Ο εγκεκριµένος προϋπολογισµός που λαµβάνεται υπόψη για τον υπολογισµό της στήριξης που παρέχεται από το υποµέτρο 4.1 δεν µπορεί να υπερβεί αθροιστικά για όλες τις δράσεις του υποµέτρου τις 500.000 ευρώ στην περίπτωση νοµικού ή φυσικού προσώπου που υποβάλλει περισσότερες της µίας αιτήσεων εντός της Προγραµµατικής Περιόδου 2014 – 2022.
Στην περίπτωση δε που το υποψήφιο φυσικό ή νοµικό πρόσωπο είναι ταυτόχρονα µέτοχος/εταίρος νοµικών προσώπων δικαιούχων στήριξης, ο αιτούµενος προϋπολογισµός που λαµβάνεται υπόψη για τον υπολογισµό της στήριξης που παρέχεται από τη δράση 4.1.5 δεν µπορεί να υπερβεί αθροιστικά τις 500.000 ευρώ.
Υποβολή αιτήσεων
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στα Σχέδια Βελτίωσης υποβάλλουν μία αίτηση στήριξης εντός της προθεσμίας που θα ανακοινωθεί, όταν δημοσιευτεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του ΠΣΚΕ στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr.
Η αίτηση στήριξης συντάσσεται και υποβάλλεται από γεωπόνο τακτικό μέλος του ΓΕΩΤΕΕ ή από τεχνολόγο γεωπονίας. Στην περίπτωση αιτήσεων στήριξης που προβλέπουν επενδύσεις για την εξυπηρέτηση κυρίως της ζωικής παραγωγής, η αίτηση δύναται να υποβάλλεται από κτηνίατρο, τακτικό μέλος του ΓΕΩΤΕΕ.
Προκειμένου να οριστικοποιηθεί μια αίτηση στήριξης, πρέπει να έχουν συμπληρωθεί όλα τα υποχρεωτικά πεδία, καθώς και να έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά το σύνολο των δικαιολογητικών και εγγράφων σε μορφή pdf. Σε κάθε περίπτωση, η ορθή καταχώριση και εμπρόθεσμη οριστικοποίηση – υποβολή πλήρους αίτησης στήριξης στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΠΣΚΕ είναι στην αποκλειστική ευθύνη του αιτούντος και του συντάκτη της αίτησης.
Κατά την οριστική υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, το ΠΣΚΕ καταγράφει την ημερομηνία και ώρα της οριστικοποίησης προκειμένου να αποδεικνύεται το εμπρόθεσμο της υποβολής. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δεν είναι δυνατή η οριστικοποίηση της αίτησης και, συνεπώς, αυτή δεν μπορεί να αξιολογηθεί.
Πίνακας: Ενταση στήριξης
ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ |
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ & ΗΠΕΙΡΟΣ | ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ∆ΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ, ΚΕΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ & ΚΡΗΤΗ |
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ & ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ |
ΑΤΤΙΚΗ | ||
Με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους | Με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων | |||||
Ο δικαιούχος κατά τη στιγμή υποβολής της αίτησης α) δεν έχει υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας, διαθέτει επαρκή επαγγελματικά προσόντα1 και ικανότητες και εγκαθίσταται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση ως υπεύθυνος της εκμετάλλευσης αυτής ή β) έχει ενταχθεί ως δικαιούχος μέτρων Νέων Γεωργών (ΠΑΑ) την τελευταία πενταετία. |
80% |
70% |
60% |
60% |
60% |
50% |
Γεωργοί σε ορεινές περιοχές | 80% | 70% | 60% | 60% | 60% | 50% |
Γεωργοί σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα | 80% | 70% | 50% | 50% | 50% | 40% |
Λοιποί γεωργοί σε κανονικές περιοχές | 80% | 70% | 50% | 50% | 40% | 40% |
1 Κατοχή Πτυχίου – Τίτλου σπουδών γεωτεχνικής κατεύθυνσης επιπέδου ≥3. |
Ειδήσεις σήμερα
Σύνταξη με όρια ηλικίας από 58,5 έως 64,9 ετών [πίνακες]