Σήμερα και λόγω κρίσης αυτές οι καλλιέργειες προβάλλονται ως ανάγκη για την αναζωογόνηση της υπαίθρου και την συμπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα κάστανα όπου έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία η απορρόφηση αλλά και οι τιμές τους.
Οι ειδική που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα επιμένει πως τα ακρόδρυα μπορούν να δώσουν τη λύση ακόμη και για όσους δεν ζούν στον τόπο καταγωγής αφού: χρειάζονται λίγες φροντίδες και πολύ χρόνο σε όλες τις φάσεις της καλλιέργειας.
Αμυγδαλιά
Οι περιοχές που μπορεί να ευδοκιμήσει δεν πρέπει να έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (παγετός).
Αντέχει στη ξηρασία και αποδίδει καλύτερα σε γόνιμα ,ελαφρά και στραγγιζόμενα εδάφη.
Αρχίζει να αποδίδει έπειτα από 3-4 χρόνια ,με μέσο όρο απόδοσης ανά δέντρο τα 15 κιλά.
Το κόστος εγκατάστασης για 50 δέντρα μπορεί να κυμανθεί από 100- 200 ευρώ, το οποίο όμως διαμορφώνεται ανάλογα με τις ποικιλίες , την περίφραξη, την εγκατάσταση αρδευτικών συστημάτων.
Μεταξύ των ποικιλιών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι Φερανιά, Τέξας, Ρέτσου, Καλογεράτα Χίου, Βολάτα Χίου, Νίκηκα Χίου, Ποταμίτικα Λασιθίου, Καλαροτικά Λασιθίου, Κρυστάλια Φουρνής Λασίθιου, Ξηρολίμνης, Διστόμου Βοιωτίας, Φυλλίς κ.α
αμυγδαλιά μπορεί να αποδώσει τον πρώτο της καρπό από το 3ο έτος από τη φύτευσή της και να παραμείνει παραγωγική μέχρι το 70ό έτος της, ενώ σε στάδιο μέγιστης καρποφορίας μπαίνει μετά το 7ο – 8ο έτος της. Αποδίδει 4-16 κιλά ανά δέντρο. Στις πιο εντατικές καλλιέργειες, μια αμυγδαλιά μπορεί να αποδώσει 8-25 κιλά ανά δέντρο, αποφέροντας στον παραγωγό κέρδος άνω των 800 ευρώ το στρέμμα.
Κύρια χώρα παραγωγής είναι η Αμερική και ακολουθούν η Ισπανία, και η Ιταλία.Σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο παράγονται περίπου 1,5εκατομμύρια τόνοι , ενώ στη χώρα μας η παραγωγή κυμαίνεται από 30.000- 40.000 τόνους.
Καρυδιά
Η καρυδιά είναι ένα δέντρο του οποίου οι αποδόσεις εξαρτώνται πολύ από το γενικότερο περιβάλλον .Δεν ευδοκιμεί με μέρη όπου επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενώ αναπτύσσεται σε ασβεστολιθικά εδάφη και σε περιοχές που είναι δίπλα σε ποτάμια , στους πρόποδες των λόφων και τα οροπέδια .
Η απόδοση αρχίζει μετά το 4-5 έτος και κάθε δέντρο μπορεί να δώσει εως και 20 κιλά.Η απόδοση εξαρτάται
Η απόδοση της καρυδιάς, βέβαια, εξαρτάται και από την ποιότητα του εδάφους, καθώς σε πιο ιδανικές συνθήκες η παραγωγή μπορεί να φτάσει και τα 800 κιλά/στρ., ενώ σε χειρότερες εδαφικές συνθήκες τα 250 κιλά/στρ. Tο μέγιστο της απόδοσης μετά το 10ο έτος καλλιέργειας.
Κόστος εγκατάστασης και παραγωγής
Το κάθε δενδρύλλιο καρυδιάς κοστίζει περίπου 12-15 ευρώ, ενώ το κόστος πρώτης εγκατάστασης (συνυπολογιζόμενης της εγκατάστασης υπόγειας άρδευσης) κυμαίνεται από 350 έως 550 ευρώ το στρέμμα. Τα έξοδα λίπανσης και φυτοπροστασίας μπορούν να φτάσουν στα 30 – 45 ευρώ ανά στρέμμα.
Τα εργατικά και ο μηχανολογικός εξοπλισμός κατά τη διάρκεια της συγκομιδής αποτελούν το μεγαλύτερο κόστος για έναν παραγωγό καρυδιάς, που κυμαίνεται από 250-400 ευρώ ανά στρέμμα. Τέλος, η τιμή που θα λάβει ο καρυδοπαραγωγός, ανάλογα με το μέγεθός του, είναι στα 2 – 4 ευρώ/κιλό για το καρύδι με κέλυφος και 9-11 ευρώ/κιλό για την ψίχα.
Ο κόστος ανά στρέμμα για την καλλιέργεια μπορεί να φτάσει τα 400 ευρώ ,αφού η καρυδιά απαιτεί καλό σύστημα άρδευσης.Το κόστος κάθε δέντρου δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ.
Στην πορεία το κόστος μειώνεται αρκετά και με τα μόνα έξοδα που επιβαρύνεται ο καλλιεργητής είναι αυτά της συγκομιδής.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11 θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε παραγωγή καρυδιών και Τρίτη στην Ευρώπη μετά τη Ρουμανία και την Γαλλία αλλά παρ΄όλα αυτά πέρυσι εισήγαγε2.500 τόνους καρυδόψιχας.Οι χώρες οι οποίες εισάγουν καρύδια είναι ένα ΄ροσθετο κίνητρο για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την καρυδιά. Πρόκειται για την Τουρκία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Γερμανία , χώρες με τις οποίες υπάρχει καλή συνεργασία.
Στην Ελλάδα επίσης είναι εύκολη και η μετατροπή της καλλιέργειας σε βιολογική, γεγονός που μπορεί να κάνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό το προϊόν.
Kαστανιά
Το δέντρο ευδοκιμεί σε όξινα εδάφη. Στις νησιωτικές περιοχές σε υψόμετρο 500 – 1300 m, σε παραθαλάσσιες ηπειρωτικές 500 έως 1000 m, και σε ψυχρές ηπειρωτικές περιοχές 300 – 900 m.
Η καστανιά αποδίδει απο τον τρίτο χρόνο και πλησιάζει τα 100 χρόνια.
Ένα δέντρο μετά το δέκατο χρόνο από τη φύτευση μπορεί να δώσει μέχρι και 30 κιλά καρπούς.
Το κόστος φύτευσης ανά στρέμμα(15 δένδρα) μπορεί να ξεπεράσει τα 100 ευρώ .
Το συνολικό κόστος καλλιέργειας το στρέμμα μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ.
Η μέση τιμή πώλησης του κάστανου κυμαίνεται από 3-4 ανάλογα με τη χρονιά.
Στην χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη η ποικιλία η οποία ευδοκιμεί είναι η «ευρωπαϊκής» .(Υπάρχουν ακόμη η αμερικάνικη, η κινέζικη και η Ιαπωνική).
Η ευρωπαϊκή καστανιά έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται σε διάφορα μικροκλίματα αλλά και σε πολλά εδάφη. Για όποιον αποφασίσει να αλλάξει μια άλλη δεντροκαλλιέργεια με καρυδιές θα πρέπει να προχωρήσει σε αμειψισπορά με ψυχανθή ώστε να εμπλουτιστεί το έδαφος.
Ο παραγωγός πριν επιλέξει την ποικιλία θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένα κριτήρια βάσει της προσαρμοστικότητας σε κλίμα και εδαφολογικές συνθήκες αλλά και της εμπορικότητας. Αν για παράδειγμα τον ενδιαφέρει να διαθέσει το προσόν του νωπό θα πρέπει να προτιμήσει μεγαλόκαρδες πρώιμης ωρίμανσης ποικιλίες.Ενώ για άλλες χρήσεις π,χ λικέρ ,κρέμες θα πρέπει να προτιμήσει μικρόκαρπες.
Φουντουκιά
Ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα αφού απαιτεί «ζεστούς» χειμώνες και δροσερό καλοκαίρι. Οι περιοχές που καλλιεργείται πρέπει να είναι κοντά σε νερό.
Η απόδοση του δέντρου αρχίζει μετά το 3ο έτος από τη φύτευση. Η μέση στρεμματική απόδοση μπορεί να κυμανθεί από 150 -400 κιλά .
Το κόστος της αρχικής εγκατάστασης μπορεί να ξεπεράσει τα 500 ευρώ. Στη συνέχεια το ετήσιο κόστος καλλιέργειας ανά στρέμμα κυμαίνεται από 200-300 ευρώ.
Πρόκειται για μια καλλιέργεια η οποία έχει προοπτικές αλλά στην χώρα μας έχει εγκαταλειφθεί .Από τις 80.000 στρέμματα που ήταν τη δεκαετία του 1980 σήμερα η καλλιέργεια έχει μειωθεί δραματικά. Στην Ελλάδα οι ποικιλίες είναι ποντιακές : «Εξτρα γιαγλί, Σιβρί γιαγλί, τομπούλ γιαγλί, Παλλάζ και Μποντέμ.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην επιλογή ποικιλιών γιατί πολλές μεταξύ τους είναι « ασυμβίβαστες» και για τον λόγο αυτό χρειάζεται η γνώμη του ειδικού.
Φιστικιά
Αναπτύσσεται σε ελαφρά ασβεστούχα εδάφη και σε περιοχές που δεν υπάρχουν όψιμοι παγετοί και υψηλές υγρασίας.
Τα δέντρα αρχίζουν να δίνουν καρπό μετά τον τέταρτο χρόνο από τη φύτευση, με μέση απόδοση 220 κιλά ανά στέμμα.
Τα έξοδα για την εγκατάσταση ανά στρέμμα φτάνουν τα 400 ευρώ, ενώ τα καλλιεργητικά τα 150 -350 ευρώ.Η παραγωγή μετά την δεκαετία κατά μέσο όρο αποδίδουν τον χρόνο 170 κιλά.
Οι τιμές είναι καλές αν αναλογιστεί κανείς από 6,40 εως 9,40 ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
Moskva: Οι πρώτες εικόνες από το καταδρομικό στις φλόγες και με κλίση!
Ρούλα Πισπιρίγκου: Την «καίνε» οι 27 αναζητήσεις στο Ιντερνετ για κεταμίνη και άλλα φάρμακα
Θεσσαλονίκη: Τα έσπασαν όλα σε πατσατσίδικο πελάτες που δεν είχαν πιστοποιητικό