Η δε καλλιέργεια των σπαραγγιών κάτω από τα δέντρα δεν επηρεάζει την απόδοση της ελιάς.Ενώ πρόκειται για ένα μακρόβιο πολυετές φυτό που δεν απαιτεί ετήσια καλλιέργεια και αυτό σημαίνει ότι ο ελαιώνας μπορεί να διαχειρίζεται χωρίς άροση, με μόνιμη φυτική κάλυψη.
Στα θετικά καταγράφονται επίσης η ανθεκτικότητα των φυτών στην ξηρασία, το χειμερινό ψύχος και τα βραχώδη εδάφη.
Υπάρχουν φυτώρια που διαθέτουν σπαράγγια αλλά αλλά αυτά μπορούν να παραχθούν από σπόρους. Οι σπόροι συνήθως λαμβάνονται από τους καρπούς που μπορεί να συλλεχθούν από άγρια σπαράγγια το φθινόπωρο. Μετά τη συγκομιδή, οι μαύροι σπόροι πρέπει να απλωθούν σε υγρή άμμο.
Ανάλογα με την προέλευση των σπόρων μπορεί να χρειαστεί έως και ένα έτος για να φυτρώσουν. Τα φυτά μπορούν στη συνέχεια να μεταφυτευθούν σε δοχεία όπου μπορούν να αναπτυχθούν για ένα ακόμη έτος πριν από τη μεταφύτευση στον αγρό. Τα νεαρά φυτά σπαραγγιών μπορούν να μεταφυτευθούν κατά μήκος των σειρών των ελαιόδεντρων αφήνοντας το μεταξύ τους κενό ελεύθερο για να επιτρέψουν τη χρήση μηχανημάτων για το κλάδεμα και τη συγκομιδή της ελιάς. Αν η φύτευση γίνει μόνο στις σειρές των δέντρων, τα φυτά μπορούν να φυτευτούν συνήθως σε απόσταση 33 εκ. περίπου κατά μήκος της σειράς. Αυτό παρέχει 4.000 έως 5.000 φυτά σπαραγγιών περίπου ανά εκτάριο.
Εναλλακτικά, εάν οι ελιές συλλέγονται με το χέρι, τα σπαράγγια μπορούν επίσης να φυτευτούν στην περιοχή μεταξύ των γραμμών. Στην περίπτωση αυτή, τα άγρια σπαράγγια μπορούν να φυτευτούν σε απόσταση 33 εκ. σε σειρά 1 μ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 30.000 φυτά περίπου ανά 10 στρέμματα. Η παραγωγή μιας δεύτερης καλλιέργειας άγριων σπαραγγιών κάτω από τα ελαιόδενδρα αυξάνει την παραγωγικότητα ενώ απαιτεί λιγότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Η διαδικασία βοτανίσματος, λίπανσης και ενδεχόμενης άρδευσης του σπαραγγιού μπορεί να ωφελήσει τα ελαιόδεντρα χωρίς επιπλέον κόστος.
Ένα ώριμο φυτό άγριου σπαραγγιού παράγει 50-100 γρ. βλαστών κάθε άνοιξη από τον Μάρτιο έως Μάιο, ανάλογα με το τοπικό κλίμα.
Με 5.000 φυτά ανά εκτάριο (μεταφύτευση μόνο κατά μήκος σειρών δέντρων), η απόδοση μπορεί να είναι 250-500 κιλά ανά εκτάριο, ξεκινώντας από το δεύτερο ή το τρίτο έτος μετά τη φύτευση.
Με 30.000 φυτά ανά εκτάριο (μεταφύτευση σε σειρές που απέχουν 1 μ. μεταξύ τους και στο χώρο μεταξύ των γραμμών των δέντρων) η απόδοση μπορεί να φτάσει τα 1.500-3.000 κιλά ανά εκτάριο.
Ασθένειες, παράσιτα και ζιζάνια
Ως άγριο είδος, το άγριο σπαράγγι υποφέρει σήμερα από λίγα παράσιτα και ασθένειες. Τα ζιζάνια μπορούν να ελεγχθούν με την προσεκτική βόσκηση ζώων, όπως είναι τα πουλερικά ή τα πρόβατα. Η καλλιέργεια άγριων σπαραγγιών είναι απίθανο να επηρεάσει το κλάδεμα και τη συγκομιδή της ελιάς, αν η συγκομιδή της ελιάς πραγματοποιείται με το χέρι ή με τη χρήση δονούμενων χτενών.
Τα άγρια σπαράγγια είναι μια ανθεκτική σοδειά, αλλά απαιτούνται υψηλά επίπεδα χειρονακτικής εργασίας ειδικά για τη συγκομιδή των βλαστών των σπαραγγιών και για τον έλεγχο των ζιζανίων.
Ως εκ τούτου, αν και η συγκαλλιέργεια ελαιόδεντρων και σπαραγγιών θα αυξήσει την απόδοση ανά μονάδα γης, θα αυξήσει επίσης την ανάγκη για εργασία. Οι βλαστοί των σπαραγγιών μπορούν να προσελκύσουν υψηλές τιμές στις τοπικές αγορές.
Ειδήσεις σήμερα
Κορονοϊός-Άρση μέτρων: Τέλος από σήμερα το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60
Δικηγόροι: Προσέφυγαν κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα
Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Αντίφαση είναι ότι η Καρολάιν είναι νεκρή κι εσύ μπροστά μου»
Πάτρα: Εξειδικευμένες εξετάσεις για Ιριδα και Μαλένα για να λυθεί το μυστήριο