Παράλληλα, χαρακτηρίζουν παράλογο το γεγονός ότι, ενώ στη χώρα μας δεν επιτρέπονται οι σφαγές, εισάγονται σφαγμένα ζώα από τη Ρουμανία, από όπου και ξεκίνησε η πανώλη, ενώ αυξημένες κατά 20% είναι οι τιμές τους στη χονδρική.
«Αν δεν αρθεί άμεσα η απαγόρευση σφαγών, θα έχουμε ελλείψεις σε αρνιά και κατσίκια και πρόβειο κρέας, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση για τη γιορτή της Παναγίας. Σε παϊδάκια βέβαια και κοκορέτσι δεν θα υπάρχει πρόβλημα, καθώς εισάγονται από τη Ρουμανία βαριά αρνιά έως 30 κιλά που προορίζονται για αυτόν το σκοπό», αναφέρει στον «Αγροτικό Τύπο» ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος.
Προσθέτει, δε, ότι οι τελευταίες σφαγές έγιναν πριν από περίπου δύο εβδομάδες και όποια αποθέματα υπάρχουν στα ψυγεία θα εξαντληθούν σύντομα. Αλλωστε, είναι μια περίοδος που ούτως ή άλλως δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε αμνοερίφια, καθώς δεν υπάρχουν πολλές γέννες, με την τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 8,7 ευρώ το κιλό από 7,5 ευρώ που ήταν την περίοδο του Πάσχα. Στο πλαίσιο αυτό, τα λιγοστά ελληνικά κρέατα που πωλούνται στα κρεοπωλεία κοστίζουν ακόμα και 14 ευρώ το κιλό.
Από την πλευρά τους, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνουν στον «Αγροτικό Τύπο» ότι προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την άρση της απαγόρευσης σφαγών, καθώς αναμένουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας την εισήγηση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής. Πάντως, τα κρούσματα πανώλης παραμένουν μέχρι στιγμής στα 38, αν και καθημερινά ελέγχονται δείγματα από κτηνοτροφικές μονάδες ανά την Ελλάδα, κι έχουν θανατωθεί περίπου 15.000 ζώα.
Η ίδια πηγή δηλώνει ότι ενδέχεται μεν τον Δεκαπενταύγουστο να παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά, ωστόσο μακροπρόθεσμα δεν θα διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα, άποψη που συμμερίζονται και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων.
«Σε σύνολο 12-13 εκατ. αμνοεριφίων που διαθέτει η χώρα, τα 15.000 ζώα που έχουν θανατωθεί δεν θα επηρεάσουν την αγορά. Εκτιμούμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ελλείψεων ούτε σε κρέας ούτε σε γάλα και φέτα», αναφέρει ο κ. Μόσχος. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για παραλογισμό να μπορούν να έρχονται σφαγμένα ζώα από τη Ρουμανία και να μην μπορούν οι Ελληνες κτηνοτρόφοι που διαθέτουν εκμεταλλεύσεις σε «καθαρές» περιοχές να μην μπορούν να διαθέσουν τα ζώα τους.
Ανοίγουν οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες - Σε διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης με τους παραγωγούς
«Τα περιστατικά είναι μεμονωμένα. Ακόμα και σε περιοχές που εντοπίστηκαν κρούσματα, σε διπλανές κτηνοτροφικές μονάδες τα ζώα δεν είχαν νοσήσει. Πιθανολογείται ότι η πανώλη έφτασε από τη Ρουμανία μέσω φορτηγών που μετέφεραν μολυσμένα ζώα και σε συγκεκριμένες εκμεταλλεύσεις», εξηγεί εκπρόσωπος μεγάλος κτηνοτροφικού συνεταιρισμού από τη Βόρεια Ελλάδα.
Κίνδυνος αισχροκέρδειας
Την ανάγκη για διενέργεια αυστηρών ελέγχων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και τη λήψη αυστηρών μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας, επισημαίνει ο πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς.
Μιλώντας στον «Αγροτικό Τύπο», δηλώνει ότι «αναμφίβολα την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει υψηλή ζήτηση τόσο στα κρεοπωλεία όσο και στις ταβέρνες και αν δεν υπάρχουν ελληνικά αρνιά και πρόβατα στην αγορά, θα υπάρξει μια αναστάτωση. Κάποιοι επιτήδειοι θα το εκμεταλλευτούν, θα συντηρήσουν αυτή την κατάσταση και θα βρουν ευκαιρία να αυξήσουν τις τιμές».
Ο ίδιος τονίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μπαίνουν ζώα από άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία, να σφάζονται παράνομα στη χώρα και να χαρακτηρίζονται ελληνικά, υπονομεύοντας τον κτηνοτροφικό κλάδο και εξαπατώντας τους καταναλωτές. «Γι’ αυτό πρέπει να γίνονται αυστηροί έλεγχοι και, εφόσον εντοπίζονται τέτοιες παραβάσεις, να τιμωρούνται παραδειγματικά οι υπεύθυνοι», καταλήγει ο κ. Σατολιάς.
Ωστόσο, δηλώνει καθησυχαστικός ως προς τις επιπτώσεις της ζωονόσου, δηλώνοντας ότι θα υπάρχει επάρκεια και σε κρέας και σε γαλακτοκομικά προϊόντα και οι τιμές δεν θα αυξηθούν περαιτέρω.
Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, οι χονδρικές τιμές των αρνιών Ρουμανίας έχουν αυξηθεί από τα 6-8,8 ευρώ τον Αύγουστο του 2023 στα 10,3-11 ευρώ το κιλό φέτος. Αντίστοιχα, οι τιμές χονδρικής για τα ελληνικά αρνιά πέρυσι άγγιζαν τα 9,8 ευρώ το κιλό, ωστόσο δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για φέτος, καθώς δεν υπάρχουν αποθέματα.