Με αυτή την κίνησή τους τίμησαν την μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος με το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.
«Έγκλημα διαρκείας, χιλιάδες οι νεκροί. Απάνθρωπο το σύστημα που δολοφονεί», ήταν το σύνθημα που δόνησε την ατμόσφαιρα.
«Έκαναν τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο, δε θα συνηθίσουμε ποτέ μας το σφαγείο», «Έγκλημα διάρκειας, χιλιάδες οι νεκροί, απάνθρωπο το σύστημα που δολοφονεί», «Μετανάστες πνιγμένοι και πρόσφυγες νεκροί, αυτή είναι της ΕΕ η πολιτική», «Πόλεμοι και φτώχεια, στη θάλασσα πνιγμένοι, οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι», «Ξανά οι θάλασσες μας θάλασσες νεκρών, αλληλεγγύη το όπλο των λαών», «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο και στην πορεία.
Στο συλλαλητήριο απαγγέλθηκε το ποίημα της Ουαρσάν Σάιρ για τους πρόσφυγες ««Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν…»
Συγκίνηση προκάλεσε το τραγούδι «του Κόσμου οι Λαοί» των Κοινών Θνητών που ακούστηκε από τα μεγάφωνα στο Σύνταγμα.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γενικό της γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.
«Δε συνηθίζουμε στο θάνατο. Ούτε στο να είναι οι θάλασσες μας νεκροταφείο ανθρώπων», τόνισε ο Αντώνης Ζήκας, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Είπε ότι οι μαθητές, η νεολαία έχουν ανοιχτό μέτωπο με τον ρατσισμό και κάθε προσπάθεια να διαχωριστούν με βάση το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή, τη θρησκεία. «Εμείς οι μαθητές στεκόμαστε πάντα στο πλευρό όσων υποφέρουν», υπογράμμισε.
Ναυάγιο στην Πύλο: Έπρεπε να επέμβει το λιμενικό; – Τι μεταφέρουν στελέχη στο Eleftherostypos.gr
Το αν έπρεπε ή όχι το λιμενικό να επέμβει πριν βυθιστεί το πλοίο είναι η μόνιμη συζήτηση που γίνεται μετά την τραγωδία.
Το EleftherosTypos.gr σε επαφή με τους ανθρώπους του λιμενικού σας μεταφέρει την δική τους άποψη για το τι έγινε και εξηγούν για ποιον λόγο δεν μπορούσε να υπάρξει παρέμβαση. Μας τόνιζαν ότι στα διεθνή ύδατα πρέπει ο κυβερνήτης του πλοίου ή ο πλοίαρχος να αιτηθεί τη συνδρομή της βοήθειας.
Επιεδή όμως τίποτα δεν αφήνουν την τύχη παρατηρώντας ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο ήταν συνεχώς υπό παρακολούθηση. Η άρνηση βοήθειας ήταν μία από τις αιτίες που δεν υπήρχε η παρέμβαση, αλλά το κυριότερο ήταν ότι αν υπήρχε επιχείρηση το πλοίο θα βυθίζονταν πολύ πιο γρήγορα καθώς η μετακίνηση των ανθρώπων θα ήταν ολέθρια.
Αυτό μάλιστα είπαν στελέχη του λιμενικού και στον Αλέξη Τσίπρα: «Η εμπειρία έχει δείξει ότι σε τέτοια περιστατικά, που προορισμός τέτοιων σκαφών με πολυάριθμους μετανάστες είναι η Ιταλία, όταν προσεγγίσουμε αρχίζει και δημιουργείται μια αναστάτωση, μια αναταραχή. Μια οποιαδήποτε μετακίνηση θα μπορούσε να είναι η αιτία ανατροπής. Αυτό θέλαμε να αποφύγουμε», του τόνιζαν.
Από το λιμενικό μας τόνιζαν ότι είναι άδικη η κριτική που ασκείται στο σώμα και όσους τους την ασκεί κλείνει τα μάτια στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που γίνονται ώστε να σώζεται κόσμος. Ακόμη και την ίδια ημέρα του τραγικού ναυαγίου στην Πύλο, λίγες ώρες νωρίτερα είχαν σωθεί 80 μετανάστες κοντά στην Κρήτη. «Εμείς δεν έχουμε ούτε κόμματα, ούτε σκοπιμότητες. Αυτό που μας νοιάζει είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και αυτό κάνουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».
Τα σενάρια που εξετάζει το Λιμενικό για τη βύθιση του αλιευτικού είναι δύο. Το πρώτο αναφέρει πως σταμάτησε η μηχανή και προκλήθηκε πανικός μεταξύ των μεταναστών και το δεύτερο είναι να υπήρξε κάποια διαμάχη. Και στις δύο περιπτώσεις η μαζική μετακίνηση των ατόμων πάνω στο αλιευτικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλίση και ανατροπή.
Τα σενάρια που εξετάζει το Λιμενικό για τη βύθιση του αλιευτικού είναι δύο. Το πρώτο αναφέρει πως σταμάτησε η μηχανή και προκλήθηκε πανικός μεταξύ των μεταναστών και το δεύτερο είναι να υπήρξε κάποια διαμάχη. Και στις δύο περιπτώσεις η μαζική μετακίνηση των ατόμων πάνω στο αλιευτικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλίση και ανατροπή.
Ναυάγιο στην Πύλο: Στους 568 οι αγνοούμενοι μετανάστες – Σοκαριστικά ηχητικά λίγο πριν την τραγωδία [βίντεο]
Σοκαριστική είναι εκτίμηση για τους αγνοούμενους μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, καθώς σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις υπολογίζονται σε 568 με τις έρευνες για τον ακριβή αριθμό να συνεχίζονται.
Οι εκτιμήσεις που δίνουν τον συγκεκριμένο αριθμό βασίζονται στις μαρτυρίες των επιζώντων του ναυαγίου, καθώς και στα όσα είπαν οι δουλέμποροι οι οποίοι συνελήφθησαν από τις Αρχές.
Δύο ηχητικά ντοκουμέντα έφερε στο φως της δημοσιότητας το Mega τα οποία αποτυπώνουν την αγωνία των προσφύγων που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου.
Πρόκειται για καταγραφές που έχουν γίνει λίγα λεπτά πριν το πολύνεκρο ναυάγιο και είναι οι συνομιλίες της ακτιβίστριας Ναουάλ Σούφι η οποία είναι η ακτιβίστρια που επικοινώνησε με τους πρόσφυγες και το βράδυ της Τετάρτης περιέγραψε με μία μακροσκελή ανάρτηση τις στιγμές που βίωσαν οι επιβαίνοντες του αλιευτικού. Οι καταγραφές έχουν γίνει από τις 01:25 έως και τις 01:52 τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Ηχητικό νούμερο 1
Ακτιβίστρια: Όλα θα πάνε καλά, μην πηγαίνετε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, περιμένετε εκεί μέχρι να έρθει βοήθεια.
Επιβάτης: Δε θέλουμε να τουμπάρει το πλοίο.
Ακτιβίστρια: Θα έρθει το καράβι να σας φέρει νερό, αλλά προσέξτε εάν πάτε όλοι προς ένα μέρος, το καράβι θα τουμπάρει.
Ηχητικό ντοκουμέντο νο 2
Στο δεύτερο ηχητικό ντοκουμέντο ένας από τους πρόσφυγες λέει στην ακτιβίστρια ότι κάποιος συνεπιβάτης του, κάνει λόγο για νεκρούς.
Πρόσφυγας: Ένας άνθρωπος από το καράβι μου, λέει ότι 6 άτομα έχουν πεθάνει.
Ακτιβίστρια: Οι 6 άνθρωποι είναι ηλικιωμένοι ή βρέφη;
Πρόσφυγας: Δεν ξέρω.
Ακτιβίστρια: Εντάξει. Θεέ μου. Άσε με να μιλήσω με τον κυβερνήτη. Θα πρέπει να ηρεμήσουν, να μην αναπτύσσουν ταχύτητα γιατί το καράβι θα ντελαπάρει. Από εσένα θέλω το εξής, να με ενημερώνετε τι γίνεται. Να μου στέλνεις μήνυμα ή να με παίρνεις τηλέφωνο.
Ακτιβίστρια: Ένας ή δύο ή τρεις μόνο θα παίρνουν το νερό ή τα σωσίβια και όλοι οι υπόλοιποι θα παραμείνετε στις θέσεις σας. Με κατάλαβες; Είμαι σίγουρη ότι θα σας εντοπίσουν και θα σας σώσουν. Κάντε υπομονή αυτό δε θα γίνει άμεσα, αλλά θα έρθουν.
Ναυάγιο στην Πύλο: Συνελήφθησαν 9 Αιγύπτιοι – Ανατροπή με την αφετηρία του δρομολογίου [βίντεο]
Στη σύλληψη 9 Αιγυπτίων προχωρούν οι Αρχές της χώρας μας. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το πλοιάριο ξεκίνησε από την Αίγυπτο και όχι από τη Λιβύη. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στον αέρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το δρομολόγιο ήταν Αίγυπτος, Λιβύη, Ιταλία. Ενδιάμεσος σταθμός του δρομολογίου του θανάτου ήταν το Τομπρούκ της Λιβύης.
Ναυάγιο στην Πύλο: Στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας ο επικεφαλής της Frontex
Άμεση ήταν η κινητοποίηση των τοπικών αρχών στην Καλαμάτα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Θανάσης Βασιλόπουλος.
«Κινητοποιήσαμε τις διαδικασίες όλες, συνεργαστήκαμε με τις υγειονομικές δομές της περιοχής και όχι μόνο, τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία της Λακωνίας και της Αρκαδίας, ήρθαν εδώ ασθενοφόρα απ’ όλη την Πελοπόννησο, γιατί είχαμε την ελπίδα ότι θα κληθούμε να διαχειριστούμε πάρα πολλούς διασωθέντες», ανέφερε.
«Ο νεκροί είναι 78, εκ των οποίων μία γυναίκα κι αυτό επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν γυναίκες μέσα στην ομάδα αυτή που ήταν στο σκάφος, όπως έλεγαν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Δεν ήταν μόνο 182 άτομα, ήταν σίγουρα τριπλάσιοι», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμάτας.
Ο κ. Βασιλόπουλος έδωσε έμφαση στη βοήθεια που παρείχαν οι κάτοικοι της Καλαμάτας.
«Φάνηκε και χθες η κινητικότητα της κοινότητας της Καλαμάτας. Παρότι έχουμε δημοτικά μαγειρεία και είχαμε ετοιμάσει το χθεσινοβραδινό φαγητό, τελικά δεν το φέραμε, διότι έφεραν εδώ οι φορείς της περιοχής 160 μερίδες που προμηθεύτηκαν από κέτερινγκ για να φάνε οι άνθρωποι εδώ, όπως και οι διασώστες που παραμένουν εδώ όλη την ημέρα. Και σήμερα συνεχίζουν φορείς και πολίτες να φέρνουν και νερό και ρούχα και φαγητό. Ήρθαν από χθες καινούργια ρούχα, παντόφλες, εσώρουχα, παπούτσια, από επιχειρήσεις τις περιοχής μας», σημείωσε.
Ναυάγιο στην Πύλο: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ξεκινά διαδικασίες για τον εντοπισμό αγνοουμένων
Κλιμάκιο του Τομέα Αναζητήσεων & Restoring Family Links (RFL) του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έφτασε την Πέμπτη στην Καλαμάτα, προκειμένου να συντονίσει από το σημείο τις ενέργειες για την αναζήτηση των αγνοουμένων και την αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών των διασωθέντων του τραγικού ναυαγίου, όπως τονίζει ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού.
Παρακαλούνται οι πολίτες που αναζητούν τους οικείους τους να επικοινωνήσουν με τον Τομέα Αναζητήσεων & RFL του Ε.Ε.Σ. στα 210 5230 043 και 210 5140440 (Τηλεφωνική γραμμή Τηλεδιερμηνείας για μεταναστευτικούς πληθυσμούς) και μέσω email στο [email protected].
Ναυάγιο στην Πύλο: Συγκλονίζει ο μικρός Μοχάμεντ – «Δεν ξέρω αν ζει ο αδερφός μου»
Από τη Δαμασκό του πολέμου, κραυγή αγωνίας, φωνή απελπισίας και ύστατη αναζήτηση ελπίδας. Ψάχνει τον αδερφό του που ήταν στο μοιραίο σκάφος ανοιχτά της Πύλου.
Ο νεαρός αναζήτησε μία καλύτερη ζωή, μία επιθυμία που ναυάγησε στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου. Ο Μοχάμεντ δεν κλαίει ακόμα αλλά φοβάται.Έστειλε μία φωτογραφία στην οποία δεν είναι καθαρό το πρόσωπο, αλλά ο άντρας που είναι στο έδαφος του θυμίζει τον αδερφό του.
«Ίσως πνίγηκε, ίσως είναι ζωντανός, δεν ξέρω ακόμα, αληθινά ελπίζω να είναι ζωντανός» θα πει στην κάμερα.
Ήταν ένα ταξίδι που οι δουλέμποροι είχαν στήσει καλά, με μια ταρίφα πανάκριβη. Ο δικός του αδερφός έδωσε όσα είχε και δεν είχε θα πει ο Μοχάμεντ.
Ναυάγιο στην Πύλο: 4.000 δολάρια το εισιτήριο στον θάνατο
Πλήρωσε το εισιτήριο της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη 4.000 δολάρια. «4.000 δολάρια. Ήταν δύο πλοία το πρώτο είχε 760 άτομα, ξεκίνησαν μία Παρασκευή πρωί περίπου στις 2 ήταν 5 ημέρες στην θάλασσα».
Στο ταξίδι μαζί με τον αδερφό του, ο Μοχάμεντ είχε και έναν φίλο τους μαζί και ψάχνει έστω κάποιο σημείο επαφής με αυτόν για να μάθει τι απέγινε ο αδερφός του.
«Ήταν ο αδερφός μου και ο φίλος του, τους πήραν τα κινητά δεν είχαν ίντερνετ, πήραν τα κινητά τους και τους τα έκλεισαν αυτά ξέρω» λέει συγκλονισμένος.
Ναυάγιο στην Πύλο: Νέα φωτογραφία-ντοκουμέντο του σαπιοκάραβου λίγο πριν την τραγωδία
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού μετά το ναυάγιο με τους μετανάστες 47 μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, στη Μεσόγειο.
Η ευρεία επιχείρηση βρίσκεται υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και στην περιοχή επιχειρούν:
ένα (01) περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.,
ένα (01) Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.,
μία (01) φρεγάτα Π.Ν., εννέα (09) παραπλέοντα πλοία,
ενώ από αέρος επιχειρούν ένα (01) ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
και ένα (01) ελικόπτερο Π.Α.
και ένα (01) ελικόπτερο Π.Ν.
Το πρωινό δελτίο του Λιμενικού συνοδεύεται από δύο φωτογραφίες μια προ και μια μετά του ναυαγίου. Η φωτογραφία πριν το ναυάγιο του μεταναστευτικού πλοίου ανοιχτά της Πύλου συγκλονίζει καθώς απεικονίζει τους μετανάστες τον έναν πάνω στον άλλον πάνω στο κατάστρωμα, φωτογραφίες συγκλονιστικές που είχαμε δει και χθες τραβηγμένες από ελικόπτερο αλλά τώρα προφανώς είναι βγαλμένη από κάποιο πλωτό μέσο.
Η δεύτερη φωτογραφία είναι από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού. Πρόκειται για κάποια εναέρια προσπάθεια διάσωσης.
Ναυάγιο στην Πύλο – Περιγραφή σοκ: «Οι άνθρωποι αυτοί “τοποθετήθηκαν” ο ένας πάνω στον άλλον για ημέρες»
Σοκ προκαλούν οι περιγραφές για τα πρώτα λεπτά και την κατάσταση που επικρατούσε την στιγμή που έγινε το ναυάγιο 47 ναυτικά μίλια έξω από την Πύλο.
«Εως τώρα έχουν ανασυρθεί 78 σοροί από το ναυάγιο της Πύλου, που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, για να γίνει η ιατροδικαστική εξέτασή τους, φωτογράφιση, δακτυλοσκόπηση και λήψη βιολογικού υλικού», αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής. Στη συγκεκριμένη Ομάδα συμμετέχουν αστυνομικοί και ιατροδικαστές, ενώ συγκροτήθηκε αμέσως μετά το ναυάγιο της Πύλου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Λιμενικού στην ΕΛΑΣ.
«Λαμβάνουμε καταθέσεις από τα 104 άτομα που έχουν επιζήσει από το ναυάγιο και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο, ενώ ερευνούμε για το αν υπάρχουν στοιχεία για να φτιάξουμε μια λίστα αγνοουμένων», επισημαίνει στη συνέχεια ο κ.Μακρής. «Σε περίπτωση που κάποιος είναι συγγενής πρώτου βαθμού, παίρνουμε και δείγμα βιολογικού υλικού από επιζώντες για να συγκριθεί με το δείγμα που θα ληφθεί από τις σορούς».
Οσον αφορά στο εάν υπάρχει έως τώρα κάποια εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο, ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, σημειώνει: «Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων δεν μπορεί να είναι ακριβείς, γιατί ακόμα και οι καταθέσεις των ατόμων που ήταν σε αυτό παρουσιάζουν ανακολουθίες. Οι άνθρωποι αυτοί “συσκευάστηκαν”, ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, και ταξίδευαν για ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει και πόσες ακριβώς ημέρες ταξίδευαν».
Οπως επισημαίνει ο κ.Μακρής, όσοι επέβαιναν στο πλοίο, που αναχώρησε από τη Λιβύη, δεν ήθελαν να έλθουν στην Ελλάδα, αλλά να φτάσουν στην Ιταλία. Το πλοίο έστειλε σήμα SOS στις ιταλικές Αρχές, που με την σειρά τους ενημέρωσαν τις ελληνικές.
«Νιώθουμε στενοχώρια και συμπόνοια για αυτούς τους ανθρώπους που, κάτω από άθλιες συνθήκες, ταξίδευαν για ένα καλύτερο μέλλον. Σημειώστε, ότι από την πρώτη στιγμή όλοι έσπευσαν εδώ, για να βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους», τονίζει ακόμα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.
Ναυάγιο στην Πύλο: Αναζητούν τους συγγενείς τους
Αγωνιώδεις είναι οι εκκλήσεις συγγενών, κάποιοι από τους οποίους έχουν φτάσει στο Λιμάνι της Καλαμάτας, αναζητώντας άτομα που επέβαιναν στο αλιευτικό πλοίο. Ο Μάλεκ από τη Συρία που, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εδώ και 6 χρόνια ζει στη Γερμανία σήμερα το πρωί κατέφτασε στο λιμάνι της Καλαμάτας αναζητώντας τον 18χρονο αδερφό του Μοχάμεντ. Έχουν να μιλήσουν εδώ και 6 μέρες και το μόνο που γνώριζε είναι ότι είχε ξεκινήσει από τη Συρία για να πάει Ιταλία.
Τον ανιψιό του αναζητά και ο Μάριος από τη Συρία που ζει στην Κύπρο. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ανιψιός του επέβαινε στο αλιευτικό πλοίο που ξεκίνησε από την Λιβύη και ήθελε να φτάσει στην Ιταλία. Δεν βρίσκεται στους διασωθέντες που έχουν φτάσει στο Λιμάνι της Καλαμάτας ούτε σε κάποιο νοσοκομείο.
Ειδήσεις σήμερα
Ναυάγιο στην Πύλο: Το σαπιοκάραβο, το δρομολόγιο Λιβύη-Ιταλία και τα γυναικόπαιδα στο αμπάρι
«Τζόκερ» τα φθηνά φοιτητικά ενοίκια – Πάνω από 400 ευρώ τα 7 στα 10 ακίνητα
Ναυάγιο στην Πύλο: Χωρίς ντροπή στον ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιούν την τραγωδία