Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο κ. Φίλης άσκησε σφοδρή κριτική για τη στρατηγική υπεραπόδοσης του πλεονάσματος, καταγγέλλοντας εμμέσως ότι βάρυνε την ελληνική κοινωνία, με τον υπουργό Οικονομικών να ανταπαντά σε έντονο ύφος. Στη συνέχεια τα πνεύματα ηρέμησαν και η συζήτηση συνεχίστηκε σε ήρεμο μεν κλίμα αλλά με πολλές τοποθετήσεις προβληματισμού.
Ερωτηματικά προκαλούν και οι αιχμές που άφησε ο κ. Νίκος Φίλης για τις υποθέσεις Σαββίδη και Καλογρίτσα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι έγιναν λάθος χειρισμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός , κατά την τοποθέτηση του επανέλαβε όσα ανέφερε στο πρόσφατο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τονίζοντας ότι η συμφωνία σημαίνει ότι η χώρα παραμένει στο Μνημόνιο και αποτελεί απλώς μια παράταση. Επίσης, ζήτησε διευκρινίσεις για το πως θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα απευθύνοντας ερώτηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οι ξένοι δεν θέλουν να μας ρίξουν, αλλά να μας απαξιώσουν ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
Σε γενικές γραμμές η συνεδρίαση διεξήχθη σε κλίμα έντονης ανησυχίας, ενώ εκφράστηκαν αρκετοί προβληματισμοί, με τον πρωθυπουργό να παρεμβαίνει αρκετά συχνά προκειμένου να κατευνάσει τις οποίες ανησυχίες. Αρχικώς, το λόγο έλαβαν οι “υπουργοί της διαπραγμάτευσης” ενημερώνοντας τους βουλευτές για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και τι θα ψηφίσουν, ενώ δέχθηκαν καταιγισμό ερωτήσεων.
Εκτός από τον Νίκο Φίλη προβληματισμό εξέφρασε και η αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, που πρόσκειται στους «53» τονίζοντας ότι διαφωνεί με αυτή την πολιτική και είπε ότι τα αντίμετρα είναι η αναδιανομή των φτωχών.
Τσίπρας: Συμφωνία με τις λιγότερες δυνατές πληγές
Νωρίτερα ο Αλέξης είχε ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία, τονίζοντας ότι ήταν ένα συμβιβασμός με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
«Δεν ήταν εύκολη επιλογή όμως μπορούμε να ισχυριστούμε με επιχειρήματα ότι έχει τις λιγότερες δυνατές πληγές για το κοινωνικό σώμα. Σήμερα έχουμε μπροστά μας μια συμφωνία που δίνει προοπτική εξόδου, συνολική συμφωνία που περιλαμβάνει και το χρέος».
Όπως είπε ήταν για τις «λιγότερες δυνατές πληγές» που καθυστέρησε η αξιολόγηση αυτή:
«Τότε που μας έλεγε η αντιπολίτευση να υπογράψουμε δεν υπήρχαν ούτε αντίμετρα, ούτε χρέος. Πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση δημιουργώντας συμμαχίες, είχαμε σχέδιο, κρατήσαμε την ψυχραιμία και είχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα στην οικονομία διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες».
Επανέλαβε ότι: «ότι οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας γιατί εκτός από τις ιδεολογικές διαφορές που έχουμε θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Εμείς όμως τους αναγκάσαμε να πάρουν πίσω ορισμένες από τις απαιτήσεις τους και πήραμε αντίμετρα απέναντι στην εμμονική λογική για αφορολόγητο και συντάξεις που τις ονομάζουν διαρθρωτικές παρεμβάσεις».
Απαντώντας στην πρόταση του προέδρου της ΝΔ για άμεση επιστροφή του 0,5% του υπερπλεονάσματος είπε«τι συνέβη και τώρα είναι τόσο κουβαρντάς;. Μας ζητά να εγγράψουμε δαπάνες το 2017 και να θέσουμε σε κίνδυνο το στόχο για το πλεόνασμα. «Για να το πω λαϊκά, ωραίος μάγκας, εύκολη η πλειοδοσία αλλά όπως είπε ένας πιστός στρατιώτης της παράταξής του «τζάμπα μάγκας». Να μην ανησυχεί όταν έρθει η ώρα η κυβέρνηση θα μοιραστεί όταν και όπου πρέπει και χωρίς να κινδυνεύσουμε τους στόχους. Στο τέλος του 2017 θα πράξουμε ό,τι πράξαμε και στο τέλος του 2016. Τα αντίμετρα θα έρθουν ένα προς ένα και σε διαφορετικά άρθρα και το ερώτημα θα είναι ένα: Ο ξαφνικά ευαίσθητος κ. Μητσοτάκης τι θα πράξει;» Θα τα καταψηφίσει».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο εκλογών λέγοντας ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας «γιατί τα αντίμετρα εμείς τα φέραμε, τα μέτρα για το χρέος εμείς τα καταφέραμε, την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας εμείς την καταφέραμε, την έξοδο από τα Μνημόνια εμείς θα την καταφέρουμε». «Θα κριθούμε ανοιχτά γιατί εμείς ξαναστήνουμε τη χώρα στα δικά της πόδια με επώδυνους συμβιβασμούς απέναντι σε αυτούς που τη λεηλάτησαν. Ο κύκλος της αβεβαιότητας δεν θα κλείσει επειδή έκλεισε η συμφωνία. Ακολουθεί μια διετία στην οποία επιδιώκουμε να βάλουμε βάσεις για την Ελλάδα της νέας εποχής με δίκαιη ανάπτυξη».
Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη συνταγματική αναθεώρηση και πρόσθεσε: «Έχουμε να διαβούμε ένα δύσκολο μονοπάτι αλλά για πρώτη φορά βλέπουμε που βγάζει. Κάθε δύσκολη απόφαση έχοντας επίγνωση του κόστους δεν μας απομάκρυνε από τον στόχο αλλά μας έφερε πιο κοντά. Η δεύτερη αξιολόγηση μας φέρνει σε έναν καθαρό χρηματοικονομικό διάδρομο δεκαετίας, όπως λέει και ο Ευκλείδης που αρέσκεται σε οικονομικούς όρους. Αυτό δίνει ευκαιρία στη χώρα να προχωρήσει χωρίς να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και αυτό είναι στα χέρια μας.
Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε γιανα δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη του λαού. Δεν είμαστε οι πορφυρογέννητοι της εξουσίας και οι νεροκουβαλητές των συμφερόντων, οι φίλοι του Χριστοφοράκου και οι εκλεκτοί των ΜΜΕ. Δεν είμαστε εμείς που λεηλατήσαμε, χρεωκοπήσαμε και βάλαμε τη χώρα στα Μνημόνια πολύ σύντομα όμως θ γίνει πολύ διακριτο ότι θα είμαστε η κυβέρνηση που έβγαλε την κυβέρνηση από τα Μνημόνια και την ταπεινωτική επιτροπεία και αυτό αξίζει τον κόπο».