Γράφει ο Παναγιώτης Δαβάκης
Όμως, παρά την τεράστια περιουσία του, ο Γκέιτς παραμένει ένας απόλυτα προσγειωμένος άνθρωπος, συνειδητοποιημένος για την φτώχεια και την έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης, που μαστίζουν διάφορες περιοχές του πλανήτη. Έτσι, υπό το βάρος της κοινής γνώμης που συνιστούσε, ότι διέθετε πολύ περισσότερα από όσα , πραγματικά χρειαζόταν, το πρώην αφεντικό της Microsoft, αφού πρώτα μελέτησε το έργο των Άντριου Κάρνετζι και Τζων Ροκφέλερ, το 1994 πούλησε ένα μεγάλο μέρος των περιουσιακών του στοιχείων για να δημιουργήσει το Ίδρυμα «Γουίλιαμ Γκέητς».
Ο Μπιλ συνεργάστηκε με την γυναίκα του, Μελίντα, ώστε το 2000, να έχουμε το Ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς» (Bill and Melinda Gates Foundation), πλέον τον πιο ευρέως διαδεδομένο και επιτυχημένο φιλανθρωπικό οργανισμό του κόσμου.
Το μυστικό της επιτυχίας του συγκεκριμένου ιδρύματος, έγκειται στο γεγονός , πως επιτρέπει στους ευεργέτες να βλέπουν αναλυτικά που πηγαίνουν οι δωρεές τους, κάτι που ενισχύει την αξιοπιστία και παρέχει την απαιτούμενη εμπιστοσύνη. Επίσης, το Ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς», διαθέτει γραφεία στην Ουάσιγκτον, το Δελχί, το Πεκίνο, ενώ το 2010 απέκτησε γραφεία και στο Λονδίνο, κοντά μάλιστα στη Βουλή των Λόρδων. Στόχοι του ιδρύματος είναι η ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης, η εκπαίδευση και γενικότερα ο «περιορισμός των ανισοτήτων στις Η.Π.Α και σε όλο τον κόσμο», κατά δήλωση του ίδιου του Γκέιτς. Για του λόγου το αληθές, πριν από οκτώ χρόνια, ο μεγιστάνας του λογισμικού, εγκατέλειψε την «ενεργό δράση» στη Microsoft, για να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στο φιλανθρωπικό του εγχείρημα.
Σε αυτή του την προσπάθεια ο Μπιλ Γκέιτς είχε την αρωγή του φίλου του, επίσης δισεκατομμυριούχου, Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος το 2006 ανακοίνωσε ότι κι εκείνος θα διέθετε με την σειρά του, ένα μεγάλο απόθεμα της περιουσίας του, προς όφελος του Ιδρύματος «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς», αξίας 30 δισ. δολαρίων. Η συνεισφορά στόχευε να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του οργανισμού, τον οποίο και κατέστησε ως τον μεγαλύτερο ιδιωτικό οργανισμό του κόσμου. Αλλά με ποιον τρόπο, πέτυχε ο οργανισμός να προσφέρει βοήθεια στους φτωχότερους ανθρώπους του πλανήτη;
Πρώτα από όλα, το Ίδρυμα έδωσε τεράστιο βάρος στην χρηματοδότηση του παγκόσμιου προγράμματος υγείας, ενισχύοντας σημαντικά τις έρευνες για την παραγωγή νέων εμβολίων κατά της φυματίωσης και της ελονοσίας, προσφέροντας εμβόλια σε περισσότερα από 250 εκατ. παιδιά των ασθενέστερων χωρών της Γης, και αποτρέποντας περισσότερο από 5 εκατ. θανάτους. Έπειτα, χρηματοδότησαν το παγκόσμιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του ιού HIV, δίνοντας παράλληλα 100 εκατ. δολάρια στην «Διεθνή Πρωτοβουλία για τον εμβολιασμό κατά του AIDS (IAVI)», γεγονός που διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες και την ανάπτυξη περαιτέρω προγραμμάτων παραγωγής εμβολίων.
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε ο «δημιουργός» μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας
Η διάθεση μεγάλων κεφαλαίων και η έλλειψη γραφειοκρατίας, έπεισαν αρκετούς ταλαντούχους επιστήμονες ή εύπορους ανθρώπους να ασχοληθούν, ο καθένας από την πλευρά του, με τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται ο φιλανθρωπικός κολοσσός. Παρεμπιπτόντως, ο Μπιλ Γκέιτς και η σύζυγος του, έχουν ταξιδέψει σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, για να δουν ιδίοις όμμασι, τα προβλήματα που πασχίζουν να περιορίσουν, κάτι που τους έχει κινητοποιήσει να θέσουν περαιτέρω όρια στους στόχους και τις φιλοδοξίες του Ιδρύματος τους. Άλλωστε, σαν οραματιστής και καινοτόμος που είναι ο Γκέιτς, δεν θα μπορούσε να σκέπτεται τίποτε άλλο, για το έργο του, που στη ουσία αποτελεί συνέχεια της κληρονομιάς της οικογένειας του στον κόσμο.
Αξίζει να τονιστεί, ότι από μικρή ηλικία ο Μπιλ, έμαθε από τους γονείς του να ευαισθητοποιείται για τα προβλήματα της κοινωνίας και να διαθέτει τα υλικά ή πνευματικά χαρίσματα του προς όφελος των πολλών. Η μητέρα του Μαίρη ως δασκάλα και ο πατέρας του Γουίλιαμ, δικηγόρος στο επάγγελμα με πολλές διασυνδέσεις, ήταν ακτιβιστές της διεθνούς υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας και μάλιστα οι προσπάθειες της Μαίρη στη δεκαετία του ’80, έπεισαν το τοπικό πανεπιστήμιο του Σιάτλ, να αποσύρει τις επενδύσεις του, από την Νότια Αφρική, την περίοδο του απαρτχάιντ. Μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο περιβάλλον λοιπόν, ο Γκέιτς, άρχισε την δεκαετία του ’90 να δωρίζει χρήματα σε τοπικά σχολεία και φιλανθρωπίες, πριν εμπλακεί με το ίδρυμα του πατέρα του.
Ο αγώνας του Γκέιτς για την εξάλειψη της πολυομυελίτιδας
Ο Γκέιτς ανακοίνωσε το 2013 από το Άμπου Ντάμπι ότι θα δωρίσει 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.«Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι το ίδρυμα (σ.σ. Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς) δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει το ένα τρίτο της εκστρατείας, δηλαδή να δώσει 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Γκέιτς κατά τη διάρκεια μιας διεθνούς συνόδου για τον εμβολιασμό.
Συνολικά στη σύνοδο συγκεντρώθηκαν 4 δισ. δολάρια, δηλαδή το 73% του ετήσιου προϋπολογισμού (5,5 δισ.) της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας (IMEP).
Από το 1988, όταν ξεκίνησε τη δράση της η IMEP υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων πολιομυελίτιδας έχει μειωθεί κατά 99% παγκοσμίως.
Η δωρεά 100.000 κοτόπουλων σε φτωχές χώρες
O δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος κάλεσε τον κόσμο να δωρίσει κοτόπουλα σε φτωχές οικογένειες του αναπτυσσόμενου κόσμου, και έδωσε το παράδειγμα προσφέροντας 100.000 πτηνά.
Η πτηνοτροφία μπορεί να βγάλει από από τη φτώχεια ολόκληρες κοινότητες, εξήγησε ο συνιδρυτής της Microsoft, ο οποίος συνεργάζεται στην ασυνήθιστη προσπάθεια με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Heifer International.
Ένας αγρότης που εκτρέφει 250 κοτόπουλα το χρόνο θα κέρδιζε 1.250 δολάρια, εκτίμησε ο Γκέιτς: «Δεν υπάρχει άλλη επένδυση που αποφέρει το ποσοστό κέρδους της εκτροφής κοτόπουλων» επισήμανε.
Το όριο της φτώχειας όπως υπολογίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα είναι γύρω στα 700 δολάρια το χρόνο.
Η αισιοδοξία του Ιδρύματος «Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς» για το μέλλον
Ο αριθμός των παιδικών θανάτων παγκοσμίως θα μειωθεί κατά το ήμισυ μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, θα εξαλειφθούν η πολιομυελίτιδα, το αποκαλούμενο «σκουλήκι της Γουινέας» (το όνομα με το οποίο είναι γνωστή μια σπάνια δερματική τροπική ασθένεια της Αφρικής, η dracunculiasis) και η ογκοκέρκωση ή τύφλωση των ποταμών (η δεύτερη συχνότερη μολυσματική αιτία τύφλωσης στον κόσμο), ενώ η ελονοσία θα θεραπεύεται με μία μόνο δόση.
Οι προβλέψεις του Ιδρύματος των Γκέιτς, περιλαμβάνουν έναν μακρύ κατάλογο επιτευγμάτων στον τομέα της παγκόσμιας υγείας και ανάπτυξης μέχρι το 2030, ανάμεσά τους και κάποια ορόσημα όπως η επιτυχία της Αφρικής να σιτίσει τον εαυτό της και να πάψει να εξαρτάται από τις εισαγωγές τροφίμων.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, τίποτα από αυτά δεν θα επιτευχθεί εύκολα.
Το πιο εύπορο ίδρυμα στον κόσμο έχει συμβάλει στην επίτευξη σημαντικών εξελίξεων στο παρελθόν, όπως τα εμβόλια κατά του φονικού για τα παιδιά ροταϊού και της πνευμονίας και όπως είπε σε συνέντευξή του ο Μπιλ Γκέιτς, τα εμβόλια αυτά υπήρξαν «η μεγαλύτερη επιτυχία μας».
Το Ίδρυμα, το οποίο συστάθηκε το 2000, χορήγησε το 2013 βοήθεια ύψους 3,6 δισ δολαρίων κυρίως στον χώρο της παγκόσμιας υγείας και ανάπτυξης και μέχρι το τέλος του 2014 τα περιουσιακά του στοιχεία ανέρχονταν σε 42,3 δις δολάρια.
Όπως λένε οι άνθρωποι του Ιδρύματος «διπλασιάζουμε το στοίχημα που βάλαμε πριν από 15 χρόνια και επιλέγουμε φιλόδοξους στόχους για ότι είναι πιθανό 15 χρόνια από σήμερα. Οι ζωές των κατοίκων φτωχών χωρών θα βελτιωθούν γρηγορότερα μέσα στα επόμενα 15 χρόνια από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας».
Το 1990, το 10% των παιδιών σε όλο τον κόσμο πέθαινε πριν συμπληρώσει το πέμπτο έτος της ζωής του. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται σήμερα στο 5%. Μέχρι το 2030, μόνο ένα στα 40 παιδιά θα πεθαίνει σε τόσο μικρή ηλικία χάρη στις πιο υγιείς συνήθειες παιδικής φροντίδας όπως ο θηλασμός, στις καλύτερες συνθήκες υγιεινής και στη διάθεση εμβολίων.
Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, το ζεύγος Γκέιτς εκτιμά ότι θα υπάρχουν αγρότες στην Αφρική που θα έχουν πρόσβαση σε καλύτερα λιπάσματα και σε καλλιέργειες ανθεκτικές στις ασθένειες και την ξηρασία επιτρέποντας έτσι τον διπλασιασμό της απόδοσής τους.
Επίσης, οι δωρεές σε φάρμακα, όπως εκείνα που διανεμήθηκαν δωρεάν σε 800 εκατομμύρια ανθρώπους το 2014, θα θεραπεύουν την πολιομυελίτιδα, την ελεφαντίαση και άλλες ασθένειες.
Το Ίδρυμα είναι εξάλλου ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για την χαοτική και αργοπορημένη αντίδρασή του στην επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.
«Θα μπορούσαμε να έχουμε περιορίσει τις διαστάσεις αυτής της επιδημίας», τόνισε ο Γκέιτς. Η ανθρωπιστική οργάνωση “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” είναι «η μοναδική που πήρε 10 σε αυτή την κρίση», σχολίασε ο ίδιος.
“Ελπίζω να εκμεταλλευτούμε αυτή την επιδημία για να διδαχτούμε για την επόμενη, γιατί θα υπάρξει επόμενη”, κατέληξε ο Γκέιτς.
Δεν θα αφήσει την περιουσία του στα παιδιά του όταν πεθάνει
Ο πιο γνωστός επιχειρηματίας της επανάστασης των προσωπικών υπολογιστών σε συνέντευξή του στη Βρετανική εφημερίδα «Sun» είχε δηλώσει ότι θα συνεχίσει και μετά θάνατον να βοηθάει ανθρώπους αφού δεν σκοπεύει να κληροδοτήσει την περιουσία του στα παιδιά του!
«Θα δώσω κάποια χρήματα στα παιδιά μου. Θα τους δώσω τόσα ώστε να αισθάνονται άνετα αλλά θα πρέπει και αυτά να εργαστούν.»
Ο Μπιλ και η σύζυγός του Μελίντα έχουν τρία παιδιά την Τζένιφερ, τον Ρόνι, και τη Φοίβη.
«Δεν πιστεύω ότι ήταν καλή ιδέα να δώσω όλα τα χρήματα μου στα παιδιά μου» έχει πει ο Γκέιτς και συμπληρώνει «Αυτό δεν θα ήταν καλό ούτε για τα παιδιά ούτε για την κοινωνία».
Καταλήγοντας, ο Μπιλ Γκέιτς, πέτυχε μετά την Microsoft, να δημιουργήσει κάτι εξίσου μεγάλο με το Ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς», και πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό είναι κάτι σαν αποζημίωση για την παγκόσμια κυριαρχία και τον πλούτο που εξασφάλισε μέσω της Microsoft. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, «ο μεγάλος πλούτος φέρνει μεγάλες ευθύνες».
Σήμερα, ο Γκέιτς ανέκτησε τα σκήπτρα του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη στην λίστα του «Forbes», και μάλιστα έχει δηλώσει ότι θα επιστρέψει το 95% της προσωπικής του περιουσίας πίσω στην ανθρωπότητα.
Αξίζει τέλος, να σημειωθεί, ότι ο «άνθρωπος που τα έχει όλα», έχει βρεθεί στην κορυφή της λίστας 17 φορές!