Στο δημοσίευμα της 15 Απριλίου 2017, αναφέραμε μεταξύ άλλων πως υπήρχαν τότε σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί για οικίσκους (κοντέινερ). Ο ένας αφορούσε 519 οικίσκους, με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, όπου όλοι οι υποψήφιοι προμηθευτές είχαν αποκλειστεί πλην της εταιρίας Ιντρακάτ (όμιλος Κόκκαλη). Τον άλλον είχε ξεκινήσει το υπουργείο Παιδείας τον Φεβρουάριο με προϋπολογισμό 2,6 εκατομμύρια ευρώ για 120 οικίσκους, όπου και πάλι είχαν αποκλειστεί όλοι οι υποψήφιοι πλην ενός (η Ιντρακάτ δεν συμμετείχε).
Η διαφορά
Αν η διαφορά στο κόστος σάς προκαλεί κάποιαν αρχική απορία, η εξήγηση εντοπίζεται στο γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας είχε επιλέξει μαζί με τους οικίσκους να αγοράσει από τον ανάδοχο της προμήθειας και όλο τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για να λειτουργήσει ένα νηπιαγωγείο. Ο εξοπλισμός αυτός απλώνεται σε μια τεράστια γκάμα προϊόντων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
* 60 γραφεία νηπιαγωγών μαζί με 120 καρέκλες
* 120 φορητούς υπολογιστές και 60 εκτυπωτές λέιζερ και χαρτί εκτύπωσης
* 60 ψυγεία και 3.000 τετραγωνικά μέτρα μοκέτας δαπέδου
* 480 σετ γραφικών ειδών με μαρκαδόρους, μολύβια, κιμωλίες κ.λπ.
* 1.200 παιδικά καρεκλάκια και 240 τραπεζάκια
* 1.200 μαξιλαράκια και στρωματάκια
* 60 σετ τηλεόρασης μαζί με DVD και τα μεταλλικά κουτιά ασφαλείας για τη φύλαξή τους
* 60 φωριαμοί
* 900 πλαστικά κουτιά υλικών
* 120 μεταλλικές βιβλιοθήκες τύπου ντέξιον ή άλλο
* 120 ηλεκτρικές μπαλαντέζες και 120 πολύπριζα
* 300 καλαθάκια σκουπιδιών και 300 επιτραπέζια φωτιστικά
* 30 κουκλοθέατρα-εκπαιδευτικά παιχνίδια
Αποκλεισμοί
Λόγω αυτού του σχήματος, ο προμηθευτής θα έπρεπε να έχει αφενός εξασφαλισμένη σοβαρή εμπειρία στην κατασκευή έργων για πρόσφυγες, αλλά να αποδείξει και τις γνώσεις του γύρω από τις προμήθειες σχολικών ειδών όπως αυτά που προαναφέραμε. Το αποτέλεσμα είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι εταιρίες που διαθέτουν εμπειρία έχοντας εγκαταστήσει στο παρελθόν οικίσκους, είτε για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ είτε για ανθρωπιστικές οργανώσεις είτε ακόμη και για τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων, αποκλείστηκαν στο πρώτο στάδιο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο βασικός λόγος του αποκλεισμού τους (όπως γράφαμε και τον Απρίλιο) ήταν ότι δεν μπόρεσαν να προσκομίσουν μαζί με την προσφορά τους προσπέκτους για τους μαρκαδόρους και τα μαξιλαράκια που θα τοποθετούσαν μέσα στους οικίσκους.
Διαβάστε ΕΔΩ την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου
Παράδοξα
Οι ενστάσεις που κατέθεσαν οι τρεις από τις τέσσερις εταιρίες οι οποίες αποκλείστηκαν στο πρώτο στάδιο, απερρίφθησαν.
Πάτρα: Παρέμβαση εισαγγελέα για το bullying κατά 17χρονου σε σχολική εκδρομή
Ετσι, το έργο που έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,62 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ αναμένεται να κατακυρωθεί στον τέταρτο, ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ζητά ως αμοιβή ένα ποσόν όσος ο προϋπολογισμός μείον 5-6.000 ευρώ (δηλαδή έκπτωση 0,2%). Μερικά ακόμη από τα παράδοξα του διαγωνισμού αυτού:
* Η χρηματοδότησή του γίνεται από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που καλύπτουν δαπάνες για το προσφυγικό. Σύμφωνα με τη διακήρυξη, οι προσφορές θα έπρεπε να έχουν ανοιχτεί στις 22 Φεβρουαρίου 2017. Ανοιξαν, όμως, μόλις την περασμένη εβδομάδα, προφανώς λόγω του θορύβου που είχε προκληθεί και των ενστάσεων που μεσολάβησαν.
* Κάποια στιγμή απειλήθηκε και πάλι η μαζική ακύρωση υποψηφίων, επειδή δεν είχαν συμπληρώσει σωστά το αποκαλούμενο Ευρωπαϊκό Ενιαίο Εγγραφο Σύμβασης στο οποίο δηλώνονται υπευθύνως μια σειρά από στοιχεία. Τότε, όμως, το υπουργείο Παιδείας άφησε το περιθώριο να γίνουν οι διορθώσεις, κάτι που δεν συνέβη με τα προσπέκτους για τους μαρκαδόρους. Σημειωτέον ότι για τη μη ορθή συμπλήρωση του Ευρωπαϊκού Εντύπου θα αποκλειόταν και ο προμηθευτής που τελικώς έμεινε μόνος υποψήφιος.
* Τα 120 κοντέινερ, βάσει της διακήρυξης, θα τοποθετηθούν σε 23 καταυλισμούς προσφύγων. Κάθε σετ περιλαμβάνει 4 κοντέινερ, ενώ σε ορισμένους μεγαλύτερους καταυλισμούς (Ελαιώνας, Σκαραμαγκάς, Διαβατά, Λαγκαδίκια, Softex) θα τοποθετηθούν δύο σετ, δηλαδή 8 οικίσκοι. Στους καταυλισμούς με διπλό σετ όμως περιλαμβάνεται και ο καταυλισμός στο Χωρύγι Κιλκίς που πλέον δεν λειτουργεί, ενώ απλό σετ προβλεπόταν για τον ανενεργό καταυλισμό στο Κτήμα Κορδογιάννη στη Βόρειο Ελλάδα αλλά και στον Αγιο Ανδρέα Αττικής, όπου βάσει των τελευταίων καταγραφών δεν λειτουργούν καταυλισμοί.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου