Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια πραγματοποίησαν μελέτη με εκατοντάδες εθελόντριες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι πάσχουσες από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών με παράλληλη ανεπάρκεια βιταμίνης D, έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι όταν αρχίζουν τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, συγκριτικά με όσες έχουν επαρκή επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα τους.
Μία στις 10 γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες
To Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μία ορμονική διαταραχή που προσβάλλει ποσοστό έως 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η αυξημένη χοληστερόλη και η υπογονιμότητα λόγω απουσίας της ωορρηξίας.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Αυτό που ήδη γνωρίζαμε έως σήμερα- αλλά κάπως αόριστα- είναι πως για τις γυναίκες, η έλλειψη της βιταμίνης D αποτελεί λόγο ανησυχίας και για τη γονιμότητά τους.. Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει- και εξειδικεύει- τον καθοριστικό ρόλο της βιταμίνης D, πολύ πιο συγκεκριμένα, στη γονιμότητα των γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.
Τα στοιχεία από περισσότερες από 1.000 εθελόντριες αποκάλυψαν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετιζόταν με μειωμένες πιθανότητες εγκυμοσύνης και γέννησης υγιούς βρέφους, όταν το υποκείμενο αίτιο της υπογονιμότητας ήταν το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.
Οι ερευνητές συνιστούν πλέον στις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών που προσπαθούν να συλλάβουν (φυσιολογικά ή με κάποια τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής) αρχικά να κάνουν εξέταση αίματος για βιταμίνη D. Σε περίπτωση έλλειψης ή ανεπάρκειας μπορούν να λάβουν ένα εξειδικευμένο διατροφικό συμπλήρωμα που περιέχει ανώτατης ποιότητας Βιταμίνη D σε συνδυασμό και με άλλα μικροθρεπτικά συστατικά.