Ας αρχίσουμε, λοιπόν, σιγά σιγά να αντικαθιστούμε τους πολλούς υδατάνθρακες που πήραμε κυρίως από τα γλυκά των γιορτινών ημερών, καθώς και τα πολλά λιπαρά (βούτυρα, λιπαρά κρέατα, κρέμα γάλακτος, παχιά τυριά, τηγανητά κλπ) με:
- υγιεινές πρωτεΐνες, όπως ψάρι, θαλασσινά, κοτόπουλο ή ακόμα καλύτερα πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης (όσπρια) με άφθονες ίνες.
- άφθονες σαλάτες
- λογική κατανάλωση φρούτων (όχι χυμούς που εμπεριέχουν τη ζάχαρη των φρούτων χωρίς τις απαραίτητες ίνες),
- χυμούς ή φρούτα με χαμηλό “γλυκαιμικό δείκτη”, επιλέγοντας λογικές ποσότητες χυμών με το χαμηλότερο “γλυκαιμικό φορτίο”,
- υγιεινό γιαούρτι (πχ κατσικίσιο) με μέτρια λιπαρά, καθώς και κεφίρ, ώστε να ξαναζωντανέψουμε το ταλαιπωρημένο μικροβίωμα του εντέρου μας.
Ας θυμηθούμε, άλλωστε, ότι:
SMS: Έχετε ραντεβού… για κολονοσκόπηση
- οι πολλοί και κακοί υδατάνθρακες (γλυκά) δημιουργούν λιπογέννεση, δηλαδή παραγωγή και εναπόθεση λίπους, ανοίγοντας τον δρόμο στην παχυσαρκία, με παράλληλο αίσθημα πείνας (λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης από τον οργανισμό αμέσως μετά την κατανάλωσή τους). Οι υδατάνθρακες αυτοί επιβαρύνουν με λίπος το ήπαρ (συκώτι) μας και προάγουν μια κατάσταση “φλεγμονής” που οδηγεί σε δυσλειτουργία και ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού μας συστήματος, κάτι που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να συμβεί αυτό τον καιρό της πανδημίας. Στόχος μας είναι να διατηρούμε ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό. Τις περισσότερες φορές οι πολλοί και κακοί υδατάνθρακες στερούνται χρήσιμων συστατικών προσφέροντας μας μόνο πολλές θερμίδες !!!
- οι άφθονες φυτικές ίνες, οι σωστές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και τα λεγόμενα καλά λιπαρά, προάγουν τον κορεσμό (εμφανίζουν νωρίτερα το αίσθημα πληρότητας και μας χορταίνουν πιο γρήγορα), προσφέροντας ταυτόχρονα την σωστή ενέργεια στον οργανισμό, τις απαραίτητες βιταμίνες, τις αντιοξειδωτικές ουσίες και τα ιχνοστοιχεία, δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες συνθήκες για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, έτοιμο να αντιμετωπίσει πιθανούς εχθρούς – εισβολείς !!!
- μειώνοντας στο ελάχιστο το αλάτι και το αλκοόλ (ας αρκεστούμε σε ελάχιστο αλάτι ‘’για την νοστιμιά’’ και σε μόνο ένα ποτηράκι κρασί με το γεύμα μας), θα περιορίσουμε κατά πολύ την κατακράτηση υγρών, θα βοηθήσουμε στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας και θα προσλάβουμε με βεβαιότητα καθημερινά πολύ λιγότερες θερμίδες.
Ας περιορίσουμε, τέλος, ακόμη και τα light και zero αναψυκτικά, που μάλλον δεν προσφέρουν και τόσα πολλά οφέλη στην διαχείριση-βελτίωση της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη και ας επιστρέψουμε στη σωστή και υγιεινή μεσογειακή διατροφή, συνδυάζοντάς την με μια μισάωρη καθημερινή άσκηση, όπως τζόκινγκ ή γρήγορο βάδην.