Οι γυναίκες έχουν μικρότερους πνεύμονες και καρδιά, μεγαλύτερο ποσοστό λίπους (25% έναντι 15%), πιο κοντά άκρα, καλύτερη ισορροπία και ευλυγισία, χαμηλότερο ύψος, στενότερους ώμους και μικρότερο ποσοστό μυϊκού ιστού. Τα επίπεδα αιματοκρίτη και αιμοσφαιρίνης είναι χαμηλότερα, γι’ αυτό και οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν πιο εύκολα έλλειψη σιδήρου και αναιμία
Στήθος. Υποφέρει από πτώσεις και απότομες κινήσεις
Το στήθος, είναι, βεβαίως, το κύριο ανατομικό στοιχείο της γυναίκας, γι’ αυτό και στην αθλητιατρική δίνεται ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά στην προστασία του. Χωρίς την κατάλληλη φροντίδα το στήθος μπορεί να τραυματιστεί, να πονέσει ή να ερεθιστεί στην περιοχή της θηλής. Αν και οι τραυματισμοί είναι σχετικά σπάνιοι στα κορίτσια νεαρής ηλικίας, σε μεγαλύτερες γυναίκες είναι πιο συχνοί και αφορούν κυρίως πτώσεις, σε αθλήματα όπως το σκι ή η ποδηλασία… Υπάρχουν, όμως, και κάποια αθλήματα, όπως το βόλεϊ ή το μπάσκετ, όπου ο πόνος στο στήθος είναι πολύ πιο συχνός, καθώς παρατηρείται άναρχη κίνηση των μαστών όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη υποστήριξή τους. Επιπλέον, ο ερεθισμός της θηλής αφορά γυναίκες που ασχολούνται με αθλήματα όπως η ποδηλασία και το τζόκινγκ, αθλήματα όπου χρησιμοποιούνται πολύ στενές αθλητικές μπλούζες….
Με το σωστό σουτιέν
Το πιο σημαντικό σημείο για την προστασία του γυναικείου στήθους κατά την άθληση είναι η επιλογή του κατάλληλου στηθόδεσμου. Ο στηθόδεσμος συνιστάται να είναι από βαμβακερό και μαλακό υλικό και να επιτυγχάνει ανόρθωση, διαχωρισμό και ελαχιστοποίηση της κίνησης των μαστών. Η κοπέλα που αθλείται θα πρέπει, μάλιστα, να τον αλλάζει κάθε εξάμηνο, ενώ για ακόμη μεγαλύτερη προστασία του στήθους συνιστάται η επάλειψη των θηλών με βαζελίνη, λίγο πριν αρχίσει την προπόνησή της.
Περίοδος και άσκηση
Η εμμηνορρυσία δεν επηρεάζει αρνητικά την αθλητική επίδοση, παρά το ότι πολλοί υποστηρίζουν το αντίθετο. Ωστόσο, εάν ο πόνος είναι πολύ έντονος (δυσμηνόρροια) και η αιμορραγία σημαντική, μπορεί να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις. Έχει ακόμη αποδειχθεί ότι το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας των κακώσεων και τραυματισμών.
Βάρη και βαράκια για το σκελετό σας
Κατά την εφηβεία, θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα του μυοσκελετικού συστήματος. Σε αυτή την ηλικία, η επιρρέπεια των νεαρών κοριτσιών σε κατάγματα και διαστρέμματα λόγω χαλαρότητας των συνδέσμων είναι δεδομένη. Συνεπώς, επιβάλλεται η χρήση κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού για τα διάφορα αθλήματα, καθώς και οι ασκήσεις με μικρά βάρη, πολλές επαναλήψεις και σωστή τεχνική.
Οστεοπόρωση…από τα 15!
Αν και ο αθλητισμός προσφέρει πολλά στην ψυχοκοινωνική υγεία, ιδίως των έφηβων κοριτσιών, εντούτοις η έντονη άσκηση- πολύ περισσότερο ο πρωταθλητισμός- συχνά συνοδεύεται από συνεχές άγχος και ψυχολογική επιβάρυνση. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι κοπέλες που ασχολούνται με αθλήματα τα οποία απαιτούν αυστηρό έλεγχο του βάρους του σώματος, όπως η ενόργανη γυμναστική, η κολύμβηση, το μπαλέτο κ.α. υποβάλλονται σε υποθερμιδικές δίαιτες και υιοθετούν επικίνδυνες διατροφικές συμπεριφορές που οδηγούν σε σημαντική μείωση του βάρους, διακοπή της περιόδου (αμηνόρροια) και μείωση της πυκνότητας του σκελετού. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό, αφού ακόμη και 15χρονες αθλήτριες μπορεί να παρουσιάσουν μέχρι και κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης!