Ο γνωστός ηθοποιός Σταύρος Σβήγκος, στην εκπομπή «Mega Καλημέρα», ερωτηθείς για τον ερχομό του παιδιού του, τόνισε πως «η πατρότητα με έχει κάνει βούτυρο, βλέπω διαφήμιση και κλαίω».
Μάλιστα, στη συνέχεια εξομολογήθηκε το εξής: «Είχα περάσει ανδρολοχεία όταν ήταν ακόμα στην κοιλίτσα. Είχα συμπτώματα που έχουν οι εγκυμονούσες. Μπορεί να έβλεπα κάτι και να έκλαιγα, είχα ψιλοπρηστεί, είχα διάφορα. Εχω έρωτα, δέσιμο, εκεί καταλαβαίνεις τι θα πει αγάπη».
Τι είναι η ανδρολοχεία-ανδρόπαυση
Ο όρος περιγράφει τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα με το πέρασμα του χρόνου στα επίπεδα ορμονών των ανδρών. Η ομάδα των συμπτωμάτων αυτών περιγράφεται επίσης ως έλλειψη τεστοστερόνης, έλλειψη ανδρογόνων και υπογοναδισμός όψιμης έναρξης.
Η ανδροπαυση περιλαμβάνει την πτώση στην παραγωγή τεστοστερόνης σστους άνδρες μετά τα 50 χρόνια, συχνά δε συσχετίζεται με προϋπάρχοντα υπογοναδισμό καθώς και οι δυο περιπτώσεις περιλαμβάνουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και παρόμοια συμπτώματα.
Αν είστε άνδρας, η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στους όρχεις και επηρεάζει πολλά περισότερα από την σεξουαλική διάθεση μόνο. Επίσης πυροδοτεί τις σωματικές αλλαγές κατά εφηβεία, δίνει πνευματική και σωματική ενέργεια, συντηρεί τον μυικό όγκο, ρυθμίζει το ένστικτο “fight or flight” όπως επίσης πολλά ακόμα εξελικτικά χαρακτηριστικά.
Η ανδρόπαυση διαφέρει από την εμμηνόπαυση με αρκετούς τρόπους. Αρχικά δεν περνούν όλοι οι άνδρες ανδρόπαυση. Επιπλέον δεν σηματοδοτεί την αναστολή του αναπαραγωγικού συστήματος όπως στις γυναίκες, παρόλα αυτά σεξουαλικές δυσλειτουργίες μπορεί να εμφανιστούν συνεπεία των χαμηλών επιπέδων ορμονών.
Συμπτώματα της ανδρόπαυσης
Συνήθως προκαλεί σωματικά, σεξουαλικά και ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία κατά κανόνα επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
ΕΟΔΥ: Αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού και γρίπης τις γιορτές των Χριστουγέννων
- Χαμηλά επίπεδα ενέργειας
- Κατάθλιψη και αισθήματα θλίψης
- Κακή διάθεση
- Χαμηλή αυτοπεποίθηση
- Δυσκολίες στην συγκέντρωση
- Αϋπνία
- Αύξηση βάρους
- Μειωμένο μυικό όγκο και αίσθημα κακουχίας
- Γυναικομαστία
- Μειωμένη οστική πυκνότητα
- Στυτική δυσλειτουργία
- Μειωμένη λίμπιντο
- Υπογονιμότητα
Μπορεί επίσης να παρατηρηθούν πρησμένοι μαστοί, συρρικνωμένοι όρχεις, απώλεια τριχοφυίας ή εξάψεις.Επίσης τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Αν και αυτά τα συμπτώματα είναι σχετικά σπάνια, τυπικά επηρεάζουν τους άνδρες στην ίδια ηλικία που οι γυναίκες μπαίνουν στην κλιμακτήριο.
Αλλαγές στην παραγωγή τεστοστερόνης με την πάροδο του χρόνου
Πριν την έναρξη της εφηβείας, τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι χαμηλά και στη συνέχεια αυξάνονται καθώς ο άντρας φτάνει στην σεξουαλική ωριμότητα. Η τεστοστερόνη ευθύνεται για τις αλλαγές που παρατηρούνται στους έφηβους άνδρες όπως:
- Αύξηση του μυικού όγκου
- Ανάπτυξη τριχοφυίας
- Αλλαγές στον τόνο της φωνής
- Αλλαγές στην σεξουαλική λειτουργία
Καθώς ένας άνδρας μεγαλώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης αρχίζουν να μειώνονται. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, τα επίπεδα τεστοστερόνης πέφτουν κατά περίπου 1% τον χρόνο μετά την ηλικία των 30 ετών και μερικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στα επίπεδα νωρίτερα ή να τις καταστήσουν πιο δραστικές.
Διάγνωση και θεραπεία της ανδρόπαυσης
Ο γιατρός συνήθως λαμβάνει δείγμα αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Το πιο συχνό εμπόδιο στην αντιμετώπιση της ανδρόπαυσης είναι η δυσκολία που έχουν πολλοί ασθενείς να περιγράψουν στον γιατρό τα συμπτώματά τους, ιδιαίτερα όταν αυτά άπτονται της ερωτικής ζωής τους.
Ο πιο συχνός τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ανδρόπαυσης περιλαμβάνει σαφώς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Κάποιες συμβουλές που μπορεί να σας δώσει ο γιατρός σας για παράδειγμα είναι οι ακόλουθες:
- Υγιεινή διατροφή
- Τακτική άσκηση
- Επαρκής ύπνος
- Καταπολέμηση του στρες
Αυτές οι αλλαγές μπορούν να ωφελήσουν όλους τους άνδρες, παρόλα αυτά για αρκετούς μπορεί να μην αρκούν για να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα της ανδρόπαυσης.
Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης είναι μια ακόμα μέθοδος που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ασθενείς που είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι γι’αυτή. Σε κάθε περίπτωση είναι μια απόφαση που θα λάβει ο γιατρός σας αφού συνυπολογίσει όλα τα πιθανά οφέλη και τους ενδεχόμενους κινδύνους με βάση το ιστορικό και την κατάσταση της υγείας σας.
Συμπεράσματα
Είναι φυσιολογικό τα επίπεδο τεστοστερόνης να μειώνονται καθώς ένας άνδρας μεγαλώνει και αρκετοί καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν ακόμα και χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία. Αν όμως τα συμπτώματα προκαλούν δυσκολία στην ζωή του ασθενούς, η βέλτιστη λύση είναι η επικοινωνία με τον γιατρό, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να σας συστήσει την αποτελεσματικότερη μέθοδο για εσάς προσωπικά.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κεφάλαιο κίνηση: Η εκτίναξη στις τιμές των καυσίμων οδηγεί τους Έλληνες στα ΜΜΜ – Τι δηλώνουν στον «Ε.Τ» εκπρόσωποι της αγοράς
- «Πράσινο φως» για επιστροφές 575 έως 12.236 ευρώ στους συνταξιούχους Δημοσίου από τις κρατήσεις ΕΑΣ [πίνακες]
- Οπαδική βία: Κλείνουν όλοι οι σύνδεσμοι μέχρι τις 31 Ιουλίου – Τέλος οι κουκούλες από τα γήπεδα
- Nέα γυναικοκτονία στα Ιωάννινα: Τσακώθηκαν και τη σκότωσε στο ξύλο ο σύζυγός της
- Δολοφονία Μακρή: Στο Εφετείο η υπόθεση της εκτέλεσης του επιχειρηματία – Πρόσωπο με πρόσωπο οι δράστες με τη Καρύδα
- Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia: Συνεχίζεται η αναζήτηση για τους 10 αγνοούμενους
- Ουκρανία: Ναι λένε Μπάιντεν και Πούτιν στη σύνοδο κορυφής που πρότεινε ο Εμανουέλ Μακρόν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr