Φανταστείτε το ανθρώπινο σώμα σαν ένα αυτοκίνητο που περνάει από τακτικό σέρβις. Δεν θα νιώθατε πιο ασφαλής αν γνωρίζατε ότι υπάρχουν διαθέσιμα τα κατάλληλα «ανταλλακτικά» και για το δικό σας μοντέλο εάν χρειαζόσασταν λ.χ. καινούρια γόνατα; Κάπως έτσι άρχισε πριν κάμποσα χρόνια να αναπτύσσεται η ιδέα της Αναγεννητικής Ιατρικής, με στόχο τη δημιουργία ζώντων, λειτουργικών ανθρώπινων ιστών, για την επισκευή, την αντικατάσταση ιστών ή τη λειτουργία των οργάνων που έχουν εκφυλισθεί λόγω ηλικίας, ασθένειας, βλάβης ή συγγενών ανωμαλιών.
Η μεγαλύτερη πρόοδος, μάλιστα, έχει επιτευχθεί στον τομέα της ορθοπαιδικής, όπου η χρήση βλαστοκυττάρων μας επιτρέπει σήμερα να μιλάμε για φυσικά «ανταλλακτικά» γόνατα, αστραγάλους, τένοντες, βάζοντας σταδιακά στο περιθώριο τα κλασικά «βαριά» και επώδυνα χειρουργεία.
Φυσικά «ανταλλακτικά» από τον ίδιο τον οργανισμό μας
Πλήθος ορθοπαιδικών παθήσεων αντιμετωπίζονται σήμερα με την Αναγεννητική Ορθοπαιδική, δηλαδή με τη βιολογική- και όχι χειρουργική- θεραπεία των πιο κοινών μυοσκελετικών κακώσεων και χρόνιων παθήσεων. Αυτή η βιολογική θεραπεία βασίζεται στη χρήση αυτόλογων βλαστικών κυττάρων, δηλαδή κυττάρων από τον ίδιο τον δότη, με απώτερο στόχο την ανακατασκευή και αντικατάσταση οργάνων του μυοσκελετικού του συστήματος.
Τι είναι τα βλαστικά κύτταρα
Τα βλαστικά κύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, είτε εμβρυϊκά είτε ενήλικα. Αυτά που έχουν ευρύτερη εφαρμογή- ιδιαίτερα στην ορθοπαιδική- είναι τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα. Λαμβάνονται από ενήλικα ιστό και, κατόπιν ειδικής επεξεργασίας στο εργαστήριο, επανεισάγονται στο σώμα μας.
Ενεργούν ως επισκευαστικά κύτταρα στο σημείο της βλάβης, αναπληρώνοντας όργανα και ιστούς, καθώς μπορούν μόνα τους να αναγεννηθούν, δηλαδή μπορούν να διαιρεθούν και να πολλαπλασιαστούν. Καθώς τα βλαστοκύτταρα ωριμάζουν στο σώμα μας, οδηγούν σε σταδιακή αποκατάσταση της βλάβης, λ.χ. κάποιου χόνδρου.
Ποιες βλάβες αντιμετωπίζονται με την Αναγεννητική Ορθοπαιδική
Οι κυριότερες ορθοπαιδικές παθήσεις στις οποίες απευθύνονται οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα (μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλους βιολογικούς παράγοντες) είναι οι αθλητικές κακώσεις, η αρθρίτιδα, οι θλάσεις, οι τενοντίτιδες, οι άσηπτες νεκρώσεις, η καθυστερημένη πώρωση και ψευδάρθρωση των καταγμάτων.
Πώς γίνεται η θεραπεία με βλαστοκύτταρα
Τα βλαστοκύτταρα συλλέγονται με ειδικό καθετήρα από το σημείο που έχει επιλεγεί (μυελό των οστών ή λιπώδη ιστό) και τοποθετούνται στο σημείο της βλάβης δια βελόνης. Η τοποθέτηση γίνεται πάντα με την καθοδήγηση υπερήχου που εξασφαλίζει απόλυτη ακρίβεια χωρίς να χρειαστεί να γίνει ανοικτή τομή. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο ασθενής είναι ξύπνιος και γίνεται μικρή τοπική αναισθησία. Ο ασθενής μετά την επέμβαση είναι κινητικός και επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του , ενώ σε κάθε ασθενή δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες μετά τη θεραπεία.
Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς
Γενικά στις θεραπείες αυτές δεν απαιτείται ακινητοποίηση και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του. Έχοντας αποφύγει ένα αντίστοιχο χειρουργείο, γλυτώνει πλέον τις ανεπιθύμητες παρενέργειες και τις μετεγχειρητικές επιπτώσεις. Το μόνο που έχει να κάνει ο ασθενής είναι να περιμένει λίγες εβδομάδες μέχρι να ωριμάσουν τα βλαστοκύτταρα και να αναγεννήσουν πλήρως το σημείο της βλάβης.
Πλεονεκτήματα θεραπείας με ενήλικα βλαστικά κύτταρα
- Είναι πλήρως αυτόλογη (δεν έχει κάποια πρόσμιξη σε χημικές ή φαρμακευτικές ουσίες), επομένως είναι απόλυτα ασφαλής
- Η εφαρμογή τους επί συγκεκριμένων ενδείξεων, μπορεί να καθυστερήσει ή/και να αποτρέψει μια σημαντική χειρουργική επέμβαση
- Έχει ελάχιστες ή/και καθόλου επιπλοκές, αφού στερούνται αντιδράσεων απόρριψης μοσχεύματος
- Είναι αναίμακτη και ανώδυνη
- Δεν απαιτεί νοσηλεία
- Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα και επιστρέφει γρήγορα και με ασφάλεια στις καθημερινές του δραστηριότητες
- Δεν απαιτείται να μείνει στο κρεβάτι
- Δεν απαιτεί παρατεταμένα πρωτόκολλα φυσιοθεραπείας
- Μπορεί να επαναληφθεί άμεσα, αν το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί επαρκώς τον ασθενή
- Δεν υπάρχουν ηθικά ή θρησκευτικά ζητήματα για την διενέργειά τους