Τα χημικά αυτά έχουν μοναδικές ιδιότητες, όπως η αντοχή στη θερμότητα, το νερό και τα έλαια. Παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα και στους ζώντες οργανισμούς
Το σοβαρότερο, ωστόσο, είναι ότι οι τοξικές ουσίες -χρωστικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές και αρώματα- που βρέθηκαν στα προϊόντα συνδέονται με ορμονικές διαταραχές, καρκίνο, ερεθισμό των πνευμόνων και άλλα προβλήματα υγείας.
«Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτές οι απαγορευμένες ουσίες εντοπίστηκαν σε διαφορετικούς τύπους καλλυντικών προϊόντων, διαφόρων εταιριών και από όλο το εύρος των τιμών», ανέφερε η ανακοίνωση του οργανισμού.
Ενδεικτικά βρίσκονται σε:
Eye liner
Μολύβια ματιών-χειλιών
Κραγιόν
Μαλακτικό μαλλιών
Μάσκα προσώπου
Γρίπη των πτηνών: «Υπαρκτός ο κίνδυνος πανδημίας» - Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας
Στην πλειοψηφία τους οι ουσίες αυτές δεν αναγράφονται στις πληροφορίες για τα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην απορρόφηση των υπόλοιπων δραστικών συστατικών των καλλυντικών.
Οι απαγορευμένες ουσίες που εντοπίστηκαν είναι οι εξής:
Perfluorononyl dimethicone
Perfluorooctylethyl triethoxysilane
Perfluorononylethyl carboxydecyl PEG-10 dimethicone
Cyclopentasiloxane (D5)
Cyclomethicone
Cyclotetrasiloxane (D4)
Για παράδειγμα, η ουσία perfluorononyl dimethicone, που βρίσκεται σε ορισμένα μολύβια ματιών και χειλιών, μπορεί να μετατραπεί σε PFOA, το οποίο είναι γνωστό ότι παραμένει στο περιβάλλον και ενδέχεται να προκαλεί καρκίνο. Η κυκλοτετρασιλοξάνη (D4), που εντοπίστηκε σε μαλακτικά και μάσκες μαλλιών, συνδέεται επίσης με προβλήματα γονιμότητας, ανέφερε ο οργανισμός.
Εναλλακτικές λύσεις
Η έκθεση σημειώνει ότι υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις για τις πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες που εντόπισε και το πρόγραμμα θα δώσει προτεραιότητα σε εκείνες που χρησιμοποιούνται ευρύτερα στα προϊόντα που ελέγχει.
Στόχος του πιλοτικού πρότζεκτ είναι να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για τις μεγάλες εταιρίες καλλυντικών ώστε να καταργήσουν τη χρήση τοξικών ουσιών, να στραφούν σε ασφαλέστερα συστατικά, αλλά και να τις ενθαρρύνει να προσθέτουν στη βάση δεδομένων τα υλικά που χρησιμοποιούν.
info
Στο πρότζεκτ (Νοέμβριο έως Απρίλιο του 2024) συμμετείχαν οι Εθνικές Αρχές σε Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ρουμανία και Σουηδία.
Ειδήσεις σήμερα
Εθνική Ελλάδας: Και ο Μουζακίτης στις κλήσεις του Γιοβάνοβιτς για Αγγλία και Φινλανδία
Απεργία: Ποιοι θα κατεβάσουν ρολά στη χώρα – Πότε κλείνουν σχολεία