Επίσης, παγκοσμίως εκτιμάται ότι τα 537 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν με διαβήτη σήμερα, το 2045 θα ανέρχονται σε 784 εκατομμύρια.
Σύλλογοι και ενώσεις για τον σακχαρώδη διαβήτη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Και αυτό γιατί ενώ οι ασθενείς πολλαπλασιάζονται, τα διαβητολογικά ιατρεία της χώρας μας απαξιώνονται και οι εξειδικευμένοι γιατροί λιγοστεύουν.
Το ζήτημα της εξειδίκευσης των γιατρών στον σακχαρώδη διαβήτη γίνεται φέτος πιο επίκαιρο από ποτέ, μιας και το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας που διεξάγει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη είναι «Εκπαίδευση για την προστασία του αύριο».
«Η θεσμοθετημένη, από το 2018, εξειδίκευση Παθολόγων και Παιδιάτρων στον Διαβήτη παραμένει μέχρι σήμερα ανενεργής, αφού δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εφαρμοστικές διατάξεις για την ενεργοποίησή της και δεν υπάρχει δυνατότητα να εξειδικευτούν νέοι γιατροί», σημείωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας η πρόεδρός της, Αναστασία Μαυρογιαννάκη, παθολόγος-διαβητολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθύντρια Β’ Παθολογικής Κλινικής & Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝΑ «ΝΙΜΤΣ».
«Είναι επιτακτική ανάγκη να δράσει η Πολιτεία άμεσα με νομοθετική ρύθμιση για την επανέναρξη της εξειδίκευσης και τη στελέχωση των 22 Διαβητολογικών Κέντρων και 62 Διαβητολογικών Ιατρείων της χώρας. Επιπλέον, ζητά να απονεμηθεί ο τίτλος της εξειδίκευσης σε όλους τους παθολόγους και παιδιάτρους που έχουν μετεκπαιδευτεί και διαθέτουν πιστοποιητικό», πρόσθεσε η ίδια.
Σακχαρώδης διαβήτης: Μια σύγχρονη… επιδημία
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Παράλληλα με τους παθολόγους και τους παιδιάτρους που πρέπει να λάβουν εξειδίκευση, χρειάζονται και περισσότεροι ενδοκρινολόγοι (που με τον τίτλο της ειδικότητάς τους δε χρειάζονται περαιτέρω μετεκπαίδευση). Είναι γεγονός ότι οι ενδοκρινολόγοι στο δημόσιο τομέα παρουσιάζουν έλλειψη, όπως ακριβώς γίνεται και με άλλες ιατρικές ειδικότητες, καθώς οι νέοι γιατροί στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα.
«Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ύπουλη και πολύπλοκη νόσος, που οδηγεί σε επιπλοκές και επιβάρυνση της ποιότητας ζωής. Εκτιμάται ότι το 12% του ελληνικού πληθυσμού ζει με διαβήτη, το 29,1% των ατόμων με διαβήτη είναι αρρύθμιστοι και το 12,4% του πληθυσμού παρουσιάζει προδιαβήτη. Συνολικά, 2.700.000 άτομα σχετίζονται με τη νόσο. Οι επαγγελματίες Υγείας είναι απαραίτητο να γνωρίζουν πώς να ανιχνεύουν και να διαγιγνώσκουν τη νόσο νωρίς, ώστε να παρέχουν τη βέλτιστη δυνατή φροντίδα στα άτομα με διαβήτη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της ΕΔΕ, καθηγητής Παθολογίας-Μεταβολικών Νοσημάτων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο ΓΝΑ «Λαϊκό», Κωνσταντίνος Μακρυλάκης.
Στο πλαίσιο των αριθμών που… σοκάρουν, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Χρήστος Δαραμήλας, σημειώνει πως τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι αποκαλυπτικά: Το 2021 οι ασθενείς με διαβήτη ανέρχονταν σε 1.030.000, ενώ το 2022 σε 1.140.000. Ακόμη και να υπάρχει περιθώριο λάθους, καθώς πολλοί λαμβάνουν αγωγή για παχυσαρκία χωρίς να έχουν διαβήτη, ο κ. Δαραμήλας σημειώνει ότι δεν μπορεί να είναι τόσοι πολλοί που να δικαιολογούν τέτοια αύξηση.
Ειδήσεις σήμερα
Τέλη κυκλοφορίας 2023: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια – Πώς θα τα τυπώσετε – Τι θα πληρώσετε
Βιασμός 12χρονης στα Σεπόλια: Αυτοί είναι οι 3 προφυλακισμένοι που ασέλγησαν στο κορίτσι