Η υφυπουργός Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο “με αφορμή τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια των εφημερίων των Ψυχιατρικών Τμημάτων των Νοσοκομείων της χώρας”, όπως αναφέρει, ζητώντας από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, σε συνεργασία με τους διευθυντές των ψυχιατρικών τμημάτων να λάβουν τα εξής μέτρα:
- Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές να νοσηλεύονται στην πλησιέστερη, στην οικία τους, νοσηλευτική μονάδα και σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ να αποφεύγονται φαινόμενα μεταφοράς σε άλλες περιοχές προκειμένου να νοσηλευτούν.
- Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές να νοσηλεύονται ακούσια, μόνο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο Ν. 2071/92, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Υπενθυμίζεται ότι με βάση ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες, η εκτέλεση της ακούσιας νοσηλείας προβλέπεται πλέον να μη γίνεται αποκλειστικά από την αστυνομία με χειροπέδες, περιπολικό, αλλά από ψυχίατρο, νοσηλευτή και αστυνομικό και με “ειδικά διαμορφωμένο” όχημα.
- Να εξορθολογιστεί η κατανομή των νοσηλευόμενων ασθενών στις διαθέσιμες νοσηλευτικές κλινικές.
- Να παρακολουθείται ο χρόνος νοσηλείας των ασθενών και να εξετάζεται η παράτασή τους, συνεκτιμώντας κοινωνικούς λόγους.
- Σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες, οι ασθενείς να παραπέμπονται μετά το πέρας της νοσηλείας τους στις υφιστάμενες κοινοτικές μονάδες του Τομέα Ψυχικής Υγείας στον οποίο διαβιούν, ώστε να διασφαλίζεται η θεραπευτική συνέχεια, καθώς και η πρόληψη των υποτροπών και επανεισαγωγών. Αναλυτικά οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας αποτυπώνονται στο Χάρτη Ψυχικής Υγείας.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, η κυρία Ράπτη σημειώνει ότι όπου απαιτείται πρέπει να βελτιώνεται το υφιστάμενο πλαίσιο εφημεριών, με έμφαση στην Αττική. Επίσης, να παρακολουθούνται οι δείκτες που αφορούν στη μέση διάρκεια νοσηλείας, την κάλυψη των κλινών και τις επανεισαγωγές των ασθενών. Μεταξύ άλλων, στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης των νοσηλευόμενων ασθενών στις Μονάδες Ψυχικής Αποκατάστασης, καθώς και να αναπτυχθούν στοχευμένες παρεμβάσεις των κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας για τους ασθενείς με ιστορικό επανειλημμένων νοσηλειών και ιδιαίτερα από αυτές που έχουν αναπτύξει ομάδες ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία 104 νέων κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας, όπως Κέντρα Ημέρας για παιδιά και εφήβους, τον ενήλικο πληθυσμό, τις οικογένειες, αλλά και Κέντρα Ημέρας για εργαζόμενους, και μετανάστες. Ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει, επίσης, ειδική μέριμνα για τον αυτισμό, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, το εργασιακό Burnout, την ενδοοικογενειακή βία, και την κακοποίηση. Μεταξύ άλλων και σύμφωνα με όσα ανέφερε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, στο 1ο Διεθνές Forum για το wellbeing που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ζάππειο ειδικά για τους εφήβους και τα παιδιά δημιουργούνται οκτώ Κέντρα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, καθώς 3.500 κάθε έτος νέοι διαγιγνώσκονται με ψυχωσικές διαταραχές.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις-Όρια ηλικίας: Τα παράθυρα για σύνταξη ΙΚΑ πριν από τα 62 [πίνακες]