Σε αντίθεση με τις άλλες μορφές αρθρίτιδας όπου τα βασικά συμπτώματα εντοπίζονται κυρίως στις αρθρώσεις, στην ψωριασική αρθρίτιδα έχουμε φλεγμονή τόσο στις αρθρώσεις όσο και στο δέρμα. Στους περισσότερους ασθενείς (65%) τα συμπτώματα από το δέρμα (ψωρίαση) εμφανίζονται πρώτα και ακολουθούν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
Ποιούς προσβάλει
Η ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται συχνά στους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση. Εκτιμάται ότι περίπου 15% των ασθενών με ψωρίαση θα εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα. Εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 35-55 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες.
Πώς εκδηλώνεται
Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια ρευματική πάθηση που εμφανίζει πλήθος συμπτωμάτων και μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος. Οι αρθρώσεις των χεριών, των καρπών, των γονάτων, των αγκώνων, των ποδιών και της σπονδυλικής στήλης είναι αυτές που προσβάλλονται συνήθως. Η προσβολή μπορεί να αφορά μια μόνο άρθρωση ή περισσότερες (πολυαρθρίτιδα), να είναι συμμετρική ή ασύμμετρη.
Δυσκαμψία, «δάκτυλα-λουκάνικα» και πόνος στους γλουτούς
Προκαλείται πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις και τους περιβάλλοντες ιστούς όπως δέρμα, τένοντες, συνδέσμους. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο, αίσθημα θερμότητας, ευαισθησία, πόνο και δυσκαμψία των αρθρώσεων. Τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών που έχουν προσβληθεί μπορεί να μοιάζουν σαν λουκάνικα, μια κατάσταση που συχνά αναφέρεται ως δακτυλίτιδα.
Επίσης, η προσβολή την σπονδυλικής στήλης και των ιερολαγονίων αρθρώσεων εκδηλώνεται με φλεγμονώδη οσφυαλγία, δηλαδή πόνο στη μέση και κυρίως στους γλουτούς. Ο πόνος είναι πιο έντονος τη νύχτα.
Άλλα συμπτώματα
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλει και άλλα όργανα του σώματος. Η πιο συχνή εξωαρθρική εκδήλωση είναι η προσβολή των οφθαλμών, η οποία εκδηλώνεται με αιφνίδιο πόνο, ερυθρότητα και θάμπωμα της όρασης. Εκτός όμως από τον πόνο στις αρθρώσεις και το δερματικό εξάνθημα, οι ασθενείς εμφανίζουν συχνά καταβολή και κατάθλιψη με αποτέλεσμα αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής τους.
Ποια είναι η εξέλιξη της ψωριασικής αρθρίτιδας;
Αν η διάγνωση της νόσου δεν γίνει έγκαιρα ή αν δεν εφαρμοστεί το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπισή της, η νόσος εξελίσσεται και αναπτύσσονται:
- παραμορφώσεις των αρθρώσεων,
- φθορά του αρθρικού χόνδρου,
- διαβρώσεις στα τμήματα των οστών που είναι μέσα στις αρθρώσεις,
- διαταραχές στη λειτουργία των προσβεβλημένων αρθρώσεων με αποτέλεσμα τη μακροχρόνια λειτουργική ανικανότητα ή και την αναπηρία.
Πρόγνωση και θεραπεία
Δυσμενείς προγνωστικοί δείκτες θεωρούνται η παρουσία των αντιγόνων HLAB27,- B39 και Qw342, και οι εκτεταμένες δερματικές βλάβες καθώς και η ονυχολυσία.
Είναι σημαντικό, όμως, να τονιστεί ότι με τις θεραπευτικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, η εξέλιξη αυτή μπορεί να προληφθεί και η νόσος να τεθεί σε πλήρη έλεγχο, ώστε να μην προκαλεί συμπτώματα ούτε να διαταράσσει τις επαγγελματικές και τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών.
Σήμερα, για την αντιμετώπιση της ψωριασικής αρθρίτιδας χρησιμοποιούνται δύο τύποι φαρμάκων:
- Τα τροποποιητικά της νόσου φάρμακα. Πρόκειται για φάρμακα που τροποποιούν τη φυσική πορεία της ψωριασικής αρθρίτιδας, αναστέλλουν την εξέλιξή της, γι’ αυτό και λέγονται ανοσοτροποποιητικά.
- Βιολογικοί παράγοντες. Την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιούνται με επιτυχία τα βιολογικά τροποποιητικά της νόσου φάρμακα, τα οποία είναι είτε ενδοφλέβια, είτε υποδόριες ενέσεις ή κάποια σε μορφή χαπιού.
Παρόλο που δεν υπάρχει ριζική θεραπεία της νόσου, η ορθή χρησιμοποίηση των φαρμάκων αυτών αποτρέπει τις καταστροφικές συνέπειες της νόσου. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ύφεση της ψωριασικής αρθρίτιδας είναι η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση.