Αποφύγετε να συγκρίνετε την πρόοδο του μωρού σας με τα μωρά των φίλων σας ή τα άλλα παιδιά σας, γιατί και σε αυτό τον τομέα, ο ρυθμός ανάπτυξης κάθε παιδιού είναι διαφορετικός. Ωστόσο, μιλήστε με το γιατρό αν κάτι σας ανησυχεί.
Πριν από τις πρώτες τούμπες, το μωρό κατά τους πρώτους του εννιά μήνες θα μάθει να αλλάζει στάση και από ξαπλωμένο να παίρνει καθιστή στάση. Τα κατορθώματά του με τα οποία καλύπτει την περιέργειά του να αγγίζει, να βλέπει και να αισθάνεται είναι ανεξάντλητα. Οι στάσεις που χρησιμοποιεί είναι πολλές: στα τέσσερα, στο πλάι, κ.λ.π. Δεν έχει σημασία ο τρόπος αφού προσπαθεί να μετακινείται όπως του αρέσει… ή κάπως έτσι! Μπορείς να βοηθήσεις το μωρό σου να ανοίξει τα φτερά του, αλλά αυτό θα γίνει με το δικό του ρυθμό. Μέχρι την ηλικία των 20 μηνών, δεν πρέπει να υπάρχει πίεση. Μόνο το 3% των παιδιών περπατούν μόνα τους στους 9 μήνες και λιγότερα από 60% στον πρώτο χρόνο. Για να προχωρήσει, θα πρέπει αρχικά να δυναμώσει.
Πότε περπατάνε τα μωρά;
Πρώτο στάδιο: Προθέρμανση μπρούμυτα και με τα χέρια. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά τη γέννησή του, ο μπόμπιράς σου τονώνει τον λαιμό και την πλάτη, πράγμα που θα τον ετοιμάσει για τις έντονες ασκήσεις που θα ξεκινήσουν από τον τέταρτο μήνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποδηλατικές κινήσεις στα πόδια, κυκλικές κινήσεις στα χέρια και στροφές του κορμού, ασκήσεις που είναι ιδανικές για τους κοιλιακούς. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι ο μικρός σου πρωταθλητής θα μπορεί πλέον να στηρίζεται στον πήχη του χεριού του, σηκώνοντας το κεφάλι. Αυτό το σήκωμα του κεφαλιού θα το δουλεύει για τους επόμενους δυο μήνες. Το μωρό, παρακινημένο από την περιέργειά του να ανακαλύψει όλον αυτόν τον συναρπαστικό κόσμο που το περιβάλλει, θα προσπαθεί να κάνει μια ολόκληρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του. Έπειτα, θα σέρνεται όπως η φώκια. Αυτές οι προσπάθειες, αν και άχαρες, θα κάνουν τους γονείς να γελάσουν (στο μωρό αρέσει πολύ αυτό) και θα αποδειχθούν αποτελεσματικές!
Δεύτερο στάδιο: Το μωρό μπορεί να ξαπλώνει, να γυρίζει και να κάθεται! Η ανταμοιβή έρχεται σύντομα, από τον όγδοο μήνα. Η πρόοδος είναι άξια καθώς ο διακεκριμένος «μαθητής» σου μπορεί τώρα να κρατά τον κορμό του όρθιο, να τεντώνει τα χέρια του προς τα αντικείμενα (η όρασή του βελτιώνεται όλο και περισσότερο) και να συνειδητοποιεί την παρουσία και χρησιμότητα του σώματός του ώστε να ξεκινήσει την κατάκτηση του κόσμου.
Πέντε πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα
Τρίτο στάδιο: το μωρό μπορεί να κάθεται, να νιώθει την έλξη και να στέκεται όρθιο! Μεταξύ των 9 και 12 μηνών, το μωρό «καταστρώνει σχέδια» για να φτάσει τα αντικείμενα που θέλει. Στην αρχή μπουσουλάει, έπειτα στηρίζεται στα γόνατα και μετά στέκεται όρθιο, γραπωμένο από τον μπαμπά και τη μαμά. Εάν δεν έχει καλή ισορροπία, το μωρό αποκτά αυτοπεποίθηση εναλλάσσοντας τις στάσεις (μια όρθιο και μια καθισμένο).
Τέταρτο στάδιο: Το μωρό είναι όρθιο, κάνει το πρώτο του βήμα, το δεύτερο βήμα και μετά στέκεται όρθιο ακόμη πιο σταθερά. Θρίαμβος! Το μόνο που του μένει να κάνει είναι να προχωρήσει εντελώς μόνο του (μεταξύ των 10 και 14 μηνών κατά μέσο όρο) με δύναμη και αποφασιστικότητα. Τα πρώτα βήματα θα του είναι, όπως και για σένα, αξέχαστα! Εάν το μωρό δεν έχει περπατήσει μέχρι τους 19/20 μήνες; Επικοινώνησε με τον παιδίατρο ο οποίος θα σου προτείνει έναν ειδικό της ψυχοκινητικής.
Ειδήσεις σήμερα
Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιοι θα πάρουν προκαταβολή
Σεπόλια: Πληροφορίες ότι δύο αστυνομικοί εμπλέκονται στην υπόθεση – Τι είπε ο Λύτρας
«Πολιτικός σεισμός» στη Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία