Η μισοφωνία είναι μια από αυτές τις παθήσεις που παραμένει αόρατη σε όλους σχεδόν. Εκείνοι που υποφέρουν από μισοφωνία ζουν το απόλυτο βασανιστήριο ως αποτέλεσμα ασήμαντων θορύβων που δεν παρατηρούν καν τα περισσότερα άτομα. Για παράδειγμα, ο ήχος της τσίχλας, ο θόρυβος της βροχής, το ξύσιμο ενός μολυβιού.
Αυτό που κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα είναι ότι πολλοί γιατροί αγνοούν τα παράπονα εκείνων που βιώνουν τη μισοφωνία. Τείνουν να χαρακτηρίζουν αυτούς τους ασθενείς ως μανιακούς, διπολικούς ή σχιζοφρενικούς.
Το να ζει κανείς με μισοφωνία δεν είναι μικρό επίτευγμα. Οι ασθενείς πρέπει να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω των συνεχών απαράδεκτων ερεθισμάτων. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τη γενικευμένη έλλειψη κατανόησης του προβλήματος. Επιπλέον, δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για αυτήν την εκλεκτική υπερευαισθησία στον ήχο αναφέρει το meygeia.gr.
Τι είναι η μισοφωνία;
Ο όρος μισοφώνια κυριολεκτικά σημαίνει «μίσος προς τον θόρυβο». Αναφέρεται σε μια διαταραχή στην οποία τα άτομα εκφράζουν μια δυσανάλογη απόρριψη απέναντι στους καθημερινούς θορύβους. Ορίζεται ως μια παθολογική μορφή ακουστικής ευαισθησίας.
Όταν τα άτομα με αυτή τη διαταραχή ακούνε ορισμένους θορύβους, βιώνουν ερεθισμό και επιθυμία να φωνάξουν ή να χτυπήσουν κάτι. Θόρυβοι τόσο συνηθισμένοι όσο οι ήχοι της αναπνοής μπορούν να προκαλέσουν οργή, άγχος και πανικό.
Δεν είναι όλα τα άτομα με μισοφωνία ευαίσθητα στους ίδιους ήχους. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα έχουν να κάνουν με το φαγητό – μάσημα, γουλιά, κατάποση κ.λπ. Ωστόσο, οι ενοχλητικοί θόρυβοι όπως το σύρσιμο μιας καρέκλας ή το χτύπημα των δακτύλων στο τραπέζι μπορεί επίσης να προκαλέσουν ενόχληση.
Οι αιτίες και τα συμπτώματα της μισοφωνίας
Η μισοφωνία αναγνωρίστηκε ως ιατρικό ζήτημα τη δεκαετία του ’90. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα δεν την έχει ακόμη αποδεχθεί πλήρως ως ασθένεια. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν λίγοι γιατροί που είναι ικανοί για τη διάγνωση της μισοφωνίας.
Όλα δείχνουν ότι οι άνθρωποι πάσχουν από αυτή τη διαταραχή λόγω ενός νευρολογικού προβλήματος. Σύμφωνα με τη διαθέσιμη έρευνα, αυτά τα άτομα εμφανίζουν ασυνήθιστη δραστηριότητα στην πρόσθια μόνωση. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει μια ανωμαλία στην επεξεργασία των συναισθημάτων, που προέρχεται από την αντίληψη.
Αυτό το πρόβλημα καταγράφεται ως σύμπτωμα παρά σαν μια κλινική κατάσταση από μόνη της. Τείνει να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που προκύπτει αργότερα στη ζωή. Εκτός από την ακραία επιλεκτική ευαισθησία στον ήχο και το άγχος που προκαλεί, δεν υπάρχουν άλλες ορατές εκδηλώσεις αυτής της κατάστασης.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δοκιμές για να προσδιοριστεί εάν ένα άτομο πάσχει από μισοφωνία ή όχι. Αντίθετα, η διάγνωση είναι συνήθως το αποτέλεσμα της παρατήρησης της αντίδρασης ενός ατόμου σε ορισμένους ήχους. Ενώ πολλοί άνθρωποι μπορεί να νιώθουν δυσφορία για ορισμένους ήχους, όσοι ζουν με μισοφωνία εμφανίζουν δυσανάλογες αντιδράσεις.
Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει;
Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για τη μισοφωνία. Αλλά υπάρχουν πολλές έρευνες σε εξέλιξη σχετικά με το ζήτημα.
Εν τω μεταξύ, οι ασθενείς πρέπει να προσπαθήσουν να δουλέψουν προς την κατεύθυνση της προσαρμοστικής συμπεριφοράς. Με άλλα λόγια, ανακαλύψτε στρατηγικές που αποτρέπουν την ανάγκη κοινωνικής απομόνωσης. Η ψυχοθεραπεία είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε αυτές τις περιπτώσεις.
Οι τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες. Προσφέρουν αποτελεσματικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του άγχους μόλις εμφανιστεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό για τους ασθενείς να μιλούν με τους στενούς φίλους και την οικογένειά τους, ώστε να μπορούν να γνωρίζουν την κατάσταση και να την κατανοούν.
Ειδήσεις σήμερα
Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιοι θα πάρουν προκαταβολή
Σεπόλια: Πληροφορίες ότι δύο αστυνομικοί εμπλέκονται στην υπόθεση – Τι είπε ο Λύτρας
«Πολιτικός σεισμός» στη Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία