Έτσι, λοιπόν, «δικαίωμα» στο όνειρο έχουν πλέον και γυναίκες 50-54 ετών, κάτι που αναπτέρωσε τις ελπίδες χιλιάδων γυναικών που πλησίαζαν το μέχρι πρότινος «απαγορευτικό» όριο των 50 χρόνων για εφαρμογή κάποιου προγράμματος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Βέβαια, είναι προφανές ότι οι γυναίκες αυτού του ηλικιακού group (50-54) πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ωάρια δότριας και μόνο, λόγω του ότι -νομοτελειακά- η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών αυτών βρίσκονται στην κλιμακτήριο, εάν όχι στην εμμηνόπαυση. Το σημαντικό, όμως, είναι, ότι παρέχεται πλέον – επισήμως και καθ’ όλα νόμιμα – η δυνατότητα στις γυναίκες αυτού του ηλικιακού group να μπορούν να υποβληθούν σε πρόγραμμα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα, πρωτοπόρος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Πρέπει να αναφερθεί ότι στη χώρα μας το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στις Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΥΑ) είναι εξαιρετικά υψηλό και μάλιστα τον τελευταίο καιρό αυτό γίνεται ευρέως γνωστό σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα διαρκώς αυξανόμενο κύμα ιατρικού τουρισμού προς την πατρίδα μας. Οι γυναίκες λοιπόν αυτές δεν θα χρειάζονται πλέον να καταφεύγουν σε χώρες του εξωτερικού, όπου το επιστημονικό επίπεδο και οι συνθήκες εργαστηρίου είναι αμφιλεγόμενες, αλλά και τα κόστη τις πιο πολλές φορές δυσβάσταχτα.
Κύηση σε «αχαρτογράφητα νερά»
Ωστόσο, πρέπει να πούμε ακόμα ότι μια κύηση μετά τα 50 μοιάζει με βουτιά σε «αχαρτογράφητα νερά», τόσο για την ίδια την γυναίκα όσο και για τον γυναικολόγο που την αναλαμβάνει. Η μελλοντική μητέρα θα πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζει “a priori” ότι η κύηση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κύηση υψηλού κινδύνου και ότι η παρακολούθησή της θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο μιας επιστημονικής ομάδας που θα αποτελείται από γυναικολόγο, καρδιολόγο και ίσως παθολόγο – αιματολόγο. Άλλωστε, για να επιτραπεί στις γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας να υποβληθούν σε πρόγραμμα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, θα πρέπει πρώτα να παρέχεται η συγκατάθεση της Ανώτατης Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Αυτή εξασφαλίζεται κατόπιν αίτησης του ζευγαριού, όπου θα βρίσκονται συνημμένες οι γνωματεύσεις γυναικολόγου, καρδιολόγου και ιατρού ικανού να γνωματεύσει έλεγχο μαστού, καθώς και ότι η γυναίκα είναι υγιής και δύναται να υποβληθεί σε πρόγραμμα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που προϋποθέτει τη λήψη ορμονικών σκευασμάτων.
Κρυοσυντήρηση ωαρίων. «Παγώνοντας» τον χρόνο για τεκνοποίηση
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Καθώς, μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε γυναίκα να κρυοσυντηρεί τα ωάριά της – και μάλιστα χωρίς την έγγραφη συναίνεση συντρόφου ή συζύγου, πρώην ή νυν – η γυναίκα αγκαλιάζει και ορίζει την ζωή της, όπως εκείνη νομίζει, ακόμη κι αν έχει περάσει τα 50. Μπορεί να καταστρώνει το πλάνο που έχει βάλει για την επαγγελματική της ανέλιξη και σταδιοδρομία και ταυτόχρονα να αξιοποιεί το γεννητικό της υλικό «παγώνοντας τον χρόνο», χωρίς να χρειάζεται την συγκατάθεση του εκάστοτε συντρόφου της, είτε βρίσκεται σε γάμο, είτε σε διάσταση ή σε ελεύθερη σχέση.
«Ασφαλές» γενετικό υλικό, λιγότερες γενετικές ανωμαλίες
Προκειμένου, μάλιστα, να αποφεύγονται πιθανές γενετικές ανωμαλίες στο κυοφορούμενο έμβρυο, τίθεται μια βασική προϋπόθεση για τη λήψη γενετικού υλικού δότη ή δότριας, από γυναίκα άνω των 50 ετών. Η προϋπόθεση αυτή είναι, το γενετικό υλικό (σπέρμα-ωάριο) να μην προέρχεται από συγγενή της λεγόμενης «κάθετης γραμμής» (παππούς, γιαγιά – πατέρας, μητέρα – κόρη, γιος). Μπορεί, όμως, ο δότης ή η δότρια γενετικού υλικού να είναι από το συγγενικό περιβάλλον, αλλά από την «πλάγια γραμμή» (αδέλφια, ξαδέλφια, θείες, θείοι) και, φυσικά, από μη συγγενείς ή εντελώς άγνωστους δότες, με κάθε δικαίωμα ανωνυμίας.
Και τράπεζες ωαρίων, μετά τις τράπεζες σπέρματος
Οι γυναίκες άνω των 50 ετών (και έως τα 54 τους), έχουν, μάλιστα, ακόμη μια ευκαιρία να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, καθώς το αναθεωρημένο νομικό πλαίσιο για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή παρέχει τη δυνατότητα για κρυοσυντήρηση αγονιμοποίητων γαμετών, δηλαδή ωαρίων και σπέρματος, χωρίς την προϋπόθεση της ύπαρξης άμεσης λήπτριας. Με άλλα λόγια, παρέχεται πλέον και στη χώρα μας η δυνατότητα δημιουργίας «τράπεζας ωαρίων» – αντίστοιχη με αυτή της τράπεζας σπέρματος – στην οποία μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να απευθύνεται μια γυναίκα που έχει ξεπεράσει τα 50 και δεν έχει ωορρηξία. Όπως ισχύει, δηλαδή, και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και οι ΗΠΑ. Αυτές οι «τράπεζες ωαρίων» θα βρίσκονται υπό τον διαρκή έλεγχο πιστοποίησης παροχής υπηρεσιών από την Ανώτατη Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ως εκ τούτου η γυναίκα δεν θα πρέπει να ανησυχεί για την ποιότητα των ωαρίων που θα λάβει.
Από το ένθετο Υγείας που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο