Ο ρόλος της χοληδόχου κύστεως, ενός οργάνου σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται κάτω από το συκώτι, είναι η συγκέντρωση, αποθήκευση και έκκριση της χολής που παράγει το ήπαρ, η οποία βοηθά στην αφομοίωση των λιπαρών τροφών. Δυστυχώς, όμως, η χοληδόχος κύστη έχει την τάση να συγκεντρώνει χοληστερόλη και χολικά άλατα, με συνέπεια τη δημιουργία λίθων. Και τότε, μπαίνει το ερώτημα «μήπως πρέπει να αφαιρεθεί…».
Από τις πλέον ασφαλείς επεμβάσεις, με τη μέθοδο της λαπαροσκοπικής
Τις τελευταίες δεκαετίες, με την εμφάνιση της λαπαροσκόπησης, η επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως έχει απλουστευθεί και έχει γίνει ασφαλέστερη, με τη θνησιμότητα να μην ξεπερνά το 0,22-0,4%.
Πλέον, οι γενικές ενδείξεις για εκτέλεση της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, όπως ονομάζεται η επέμβαση, είναι οι ίδιες με εκείνες της αντίστοιχης ανοικτής επέμβασης. Παρόλο που η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή προοριζόταν αρχικά για νέους και αδύνατους ασθενείς, τώρα προσφέρεται και σε ηλικιωμένους και παχύσαρκους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, οι τελευταίοι μπορούν να επωφεληθούν ακόμη περισσότερο από τη χειρουργική επέμβαση μέσω μικρών τομών, όπως άλλωστε και οι ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας, καρδιοχειρουργημένοι, υπέρβαροι ή ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου
Η τεχνική προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων το ελάχιστο χειρουργικό τραύμα (μια τομή 1 εκ. και τρεις τομές 0,5 εκ.), η μηδαμινή απώλεια αίματος, η ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, η γρήγορη ανάρρωση, έξοδος από το νοσοκομείο και επάνοδος στην εργασία, η σχεδόν εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με το τραύμα, αλλά και οι λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές.
Αφαίρεση χολής, παράλληλα με «κοντινές» επεμβάσεις
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή γίνεται μερικές φορές σε συνδυασμό με άλλες ενδοκοιλιακές χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά για τη λήψη αυτής της απόφασης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση του ασθενούς, η διάρκεια της επέμβασης και η εμπειρία του χειρουργού. Μεταξύ των επεμβάσεων που μπορούν να συνδυαστούν με τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η επέμβαση κήλης (κοιλιακή, βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη), σκωληκοειδίτιδας, η διαγνωστική λαπαροσκόπηση, η βιοψία λεμφαδένων κ.λπ. Η διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο για τον ασθενή που υποβάλλεται σε μια συνδυασμένη επέμβαση είναι παρόμοια με αυτή που θα απαιτούνταν εάν υποβαλλόταν μόνο σε αφαίρεση χολής. Έτσι, ο ασθενής έχει το πλεονέκτημα ότι λαμβάνει ταυτόχρονα χειρουργική θεραπεία για δύο συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, ενώ αντιμετωπίζει σημαντικά μικρότερη περιεγχειρητική νοσηρότητα απ’ ό,τι θα αναμενόταν με δύο διαφορετικές επεμβάσεις.