Σε οικογένειες που κάποιος παρουσιάζει πρόβλημα θυρεοειδούς, έχει παρατηρηθεί ότι αν ελεγχθούν και τα άλλα άτομα, όπως γονείς αδέλφια ή παιδιά, θα βρεθούν αρκετοί με παρόμοια προβλήματα.
Ο «χάρτης» του θυρεοειδούς στην Ελλάδα
Αντίστοιχα, η συχνότητα προβλημάτων θυρεοειδούς σε ανθρώπους που κατάγονται από συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδος είναι πολύ μεγαλύτερη από άλλες. Τα σκήπτρα διεκδικούν οι περιοχές της Αρκαδίας, της Καρδίτσας και της Ηπείρου, χωρίς όμως να μένουν πίσω τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και η Κρήτη.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αν κάποιος πάσχει από κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς, κάθε ένα από τα παιδιά του έχει 50% πιθανότητες να κληρονομήσει το γονίδιο και να παρουσιάσει κάποια στιγμή στη ζωή του πρόβλημα θυρεοειδούς.
Έλεγχος των παιδιών από πολύ νωρίς
Η πιθανότητα 50% είναι αρκετά υψηλή. Όλοι οι ασθενείς με θυρεοειδή πρέπει να γνωρίζουν ότι όλα τους τα παιδιά χρειάζονται έλεγχο. Ο έλεγχος ξεκινά νωρίς, στην ηλικία των 5 ετών, και εφ’ όσον όλες οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 5 χρόνια. Στις γυναίκες ο έλεγχος πρέπει να γίνεται πριν από κάθε εγκυμοσύνη και στη κλιμακτήριο. Στους άνδρες κρίσιμη ηλικία για εμφάνιση θυρεοειδούς θεωρείται από τις περισσότερες στατιστικές τα 35-40 χρόνια.
Αποκάλυψη: Γιατί δεν πρέπει ποτέ να τυλίγετε τα περισσεύματα φαγητού σε αλουμινόχαρτο
Οι απαραίτητες εξετάσεις
Η πιο ευαίσθητη εξέταση για να μας δείξει αν υπάρχει πρόβλημα θυρεοειδούς είναι το υπερηχογράφημα. Το υπερηχογράφημα είναι τελείως ακίνδυνο και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τον έλεγχο των παιδιών. Εξετάσεις αίματος γίνονται συνήθως αν το υπερηχογράφημα δείξει κάποιο πρόβλημα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάνω από το 70%-80% των ατόμων με όζους ή χρόνιες φλεγμονές του θυρεοειδούς έχουν φυσιολογικές εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς. Αν όμως γίνουν εξετάσεις αίματος, τότε εκτός από μέτρηση των ορμονών Τ3, Τ4 και TSH πρέπει να μετρούνται και τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα anti-TPO και anti-Tg.
Αντίστοιχα, παιδιά και νέοι από περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα προβλημάτων θυρεοειδούς πρέπει να ελέγχονται και οι παιδίατροι να περιλαμβάνουν υπερηχογράφημα θυρεοειδούς στις εξετάσεις ρουτίνας των παιδιών, πριν, κατά και μετά την εφηβεία.