Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη και, καθώς φαίνεται, αυτό ακριβώς ισχύει ξεκάθαρα για όσους εργάζονται πάνω από 45 ώρες την εβδομάδα. Σύμφωνα με καναδική μελέτη, άντρες και γυναίκες (κυρίως μάλιστα οι γυναίκες) που υπερβαίνουν το όριο των 45 ωρών εργασίας την εβδομάδα έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, συγκριτικά με όσους δουλεύουν λιγότερο.
12 χρόνια έρευνας
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 7.065 εργαζόμενους ηλικίας 35 ετών και άνω, στο Οντάριο του Καναδά, για διάστημα μεγαλύτερο των 12 ετών. Κανένας από αυτούς δεν είχε διαβήτη κατά την έναρξη της μελέτης ή κατά τα δύο πρώτα έτη παρακολούθησης. Μέχρι το τέλος της περιόδου της μελέτης, το 8% των γυναικών και το 12% των ανδρών είχαν αναπτύξει διαβήτη.
Οι γυναίκες πιο ευάλωτες στο Διαβήτη λόγω…45ωρου
Οι ώρες εργασίας δε φαίνεται να επηρεάζουν τον κίνδυνο διαβήτη για τους άνδρες. Ωστόσο, οι γυναίκες που εργάζονται τουλάχιστον 45 ώρες την εβδομάδα ήταν 63% πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη από τις γυναίκες που εργάζονται 35 έως 40 ώρες την εβδομάδα.
Για τις γυναίκες η δουλειά συνεχίζεται… και στο σπίτι
«Η μελέτη μας δε μας επέτρεψε να εξηγήσουμε τις διαφορές μεταξύ των φύλων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Mahee Gilbert-Ouimet, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας και Υγείας του Τορόντο. «Ωστόσο, είναι εύλογο ότι οι γυναίκες εργάζονται περισσότερες ώρες, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις οικιακές εργασίες και τις οικογενειακές ευθύνες».
«Από την πλευρά τους, οι άνδρες που εκτελούν πολύωρη εργασία συνήθως, απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που απαιτούν περισσότερη σωματική δραστηριότητα από ό, τι οι γυναίκες, αποκτούν μια μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μέσω της εργασίας και είναι πιο πιθανό να κατέχουν επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης και καλής αμοιβής».
Στρες, ορμόνες, φλεγμονές και ωράριο «φουντώνουν» τον διαβήτη στις γυναίκες
Η εργασία περισσότερων ωρών στη δουλειά και στο σπίτι μπορεί να κάνει τις γυναίκες πιο επιρρεπείς στο χρόνιο στρες, τις φλεγμονές και τις ορμονικές αλλαγές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν στο διαβήτη, σημειώνουν οι ερευνητές.
Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει το άγχος της εργασίας και του διευρυμένου εργασιακού ωραρίου με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έχουν επικεντρωθεί στους άντρες, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της συγκεκριμένης μελέτης.
Δεν μένει χρόνος για τον εαυτό μας
«Οι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερες ώρες μπορεί να έχουν λιγότερο χρόνο για να φροντίσουν τον εαυτό τους, ακολουθώντας υγιεινή διατροφή και άσκηση», προσθέτουν οι Καναδοί ερευνητές. «Επίσης, συνήθως, είναι πιο αγχωμένοι και δεν έχουν καλή ποιότητα ύπνου. Όλα αυτά είναι παράγοντες αύξησης της εκδήλωσης του διαβήτη».