Κατά συνέπεια, είτε έχουμε περιπτώσεις που παραμένουν αθεράπευτες, είτε δεν αντιμετωπίζονται σωστά. Καλό είναι λοιπόν, να διαχωρίσουμε κάποιους μύθους και αλήθειες.
Γαστρεντερολογία και τεχνητή νοημοσύνη – ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)
Η σκολίωση δεν περιορίζει τις αθλητικές δραστηριότητες
ΑΛΗΘΕΙΑ
Κάθε άτομο με σκολίωση μπορεί να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα χωρίς κανέναν περιορισμό. Εξαιρούνται τα άτομα με σκολίωση μεγάλου βαθμού που δυσχεραίνει την αναπνοή και τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα. Γενικά, τα άτομα με σκολίωση θα πρέπει να είναι δραστήρια και να διατηρούν σε φόρμα τους μυς της πλάτης τους. Έπειτα από ένα χειρουργείο σκολίωσης η επιστροφή σε κάθε αθλητική δραστηριότητα είναι εφικτή μετά από διάστημα 3 μηνών. Εξαίρεση αποτελούν τα αθλήματα που περιλαμβάνουν σωματική επαφή (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο), καθώς η επιστροφή σε αυτά είναι εφικτή μετά από διάστημα 1 έτους από το χειρουργείο.
Η σχολική τσάντα και η κακή στάση του σώματος προδιαθέτουν για εμφάνιση σκολίωσης
ΜΥΘΟΣ
Η σκολίωση δεν μπορεί να προκληθεί από την «κακή» στάση του σώματος όποια και εάν είναι αυτή. Δεν προκαλείται από τη μεταφορά μιας βαριάς σχολικής τσάντας ή οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνει ένα παιδί ή ένας ενήλικος. Στις περισσότερες περιπτώσεις η σκολίωση είναι ιδιοπαθής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια γνωστή υποκείμενη αιτία.
Η χειρουργική θεραπεία δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της σκολίωσης
ΜΥΘΟΣ
Είναι ευρέως αποδεκτό από τη διεθνή ιατρική κοινότητα ότι η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης αποτελεί τον μόνο αποδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης της σκολίωσης που ξεπερνά τις 45 μοίρες. Εξαιρούνται τα πολύ μικρά παιδιά και οι μικρότερες σκολιώσεις, περιπτώσεις κατά τις οποίες ο νάρθηκας ή ο γύψος είναι θεραπευτικές εναλλακτικές.
Η σκολίωση συνήθως επιδεινώνεται γρήγορα και γίνεται αντιληπτή κατά την εφηβεία ΑΛΗΘΕΙΑ
Η σκολίωση συνήθως επιδεινώνεται πολύ γρήγορα κατά την εφηβεία, επειδή το παιδί σε αυτή την περίοδο της ζωής του αναπτύσσεται γρήγορα. Οι γονείς δεν πρέπει να κατηγορούν τον εαυτό τους που δεν αντιλήφθηκαν τη σκολίωση νωρίτερα. Η σκολίωση του παιδιού τους πιθανότατα επιδεινώθηκε πολύ γρήγορα, μέσα σε διάστημα μόλις μερικών μηνών.
Μετά από μια χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παράλυσης
ΜΥΘΟΣ
Σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις ελλοχεύουν κίνδυνοι, η πιθανότητα όμως παράλυσης στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης με τη χρήση των σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών είναι πλέον πολύ μικρή. Την τελευταία τριετία, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, εξελίχθηκε και εφαρμόστηκε στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης η ρομποτική χειρουργική, με την οποία εκμηδενίζεται η πιθανότητα ιατρικού λάθους.
Μετά το χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη οι δραστηριότητες θα περιοριστούν σημαντικά
ΜΥΘΟΣ
Όλοι οι άνθρωποι με σκολίωση μπορούν πλέον, μετά την επέμβαση με τη βοήθεια της ρομποτικής πλοήγησης, να επιστρέψουν σε όλες τις δραστηριότητές τους, συνήθως μετά από χρονικό διάστημα 3 μηνών. Εξαίρεση αποτελούν τα αθλήματα επαφής για τα οποία το διάστημα αυτό παρατείνεται στο 1 έτος.
Η σκολίωση δεν απαιτεί πάντοτε χειρουργική επέμβαση
ΑΛΗΘΕΙΑ
Εάν η σκολίωση είναι εξαρχής πολύ μεγάλη ή αυξάνεται πολύ γρήγορα, τότε πράγματι θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι πρέπει απλώς να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να βεβαιωθούν ότι η σκολίωσή τους δεν χειροτερεύει.
Η σκολίωση μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη
ΜΥΘΟΣ
Η σκολίωση δεν έχει καμία επίδραση στη σύλληψη και, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με την εγκυμοσύνη τους και με τον τοκετό. Θα πρέπει όμως η μαία και ο γυναικολόγος σας να γνωρίζουν την ιδιαιτερότητα της σπονδυλικής σας στήλης. Εάν πρόκειται να κάνετε επισκληρίδιο έγχυση, ο αναισθησιολόγος σας θα πρέπει να είναι ενήμερος για την ύπαρξη της σκολίωσης.
Τα ρομπότ κάνουν υπολογισμούς, δεν παίρνουν αποφάσεις
ΑΛΗΘΕΙΑ
Ο ρομποτικός βραχίονας που χρησιμοποιείται κατά τη χειρουργική επέμβαση ανταποκρίνεται στους ακριβείς υπολογισμούς που κάνει ο χειρουργός και δεν αντικαθιστά με κανέναν τρόπο τον ίδιο τον χειρουργό. Ο χειρουργός παίρνει όλες τις αποφάσεις και διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειρουργείου.
Η ρομποτική πλοήγηση εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης
ΑΛΗΘΕΙΑ Τα ρομπότ τοποθετούν τα εμφυτεύματα με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ό,τι μπορεί το χέρι ενός γιατρού. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη τοποθέτησης περισσότερων από 3.000 εμφυτευμάτων με τη βοήθεια του ρομπότ, το ποσοστό ακρίβειας ανερχόταν στο 98,3%. Στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων με το ανθρώπινο χέρι, ακόμα και οι καλύτεροι παγκοσμίως χειρουργοί σπονδυλικής στήλης σπάνια ξεπερνούν σε ακρίβεια το 91%. Για τον ασθενή, αυτή η βελτιωμένη ακρίβεια μεταφράζεται σε ασφάλεια, μικρότερες τομές, μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης, λιγότερες απώλειες αίματος, ταχύτερη ανάρρωση και μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.