ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Μήπως καταλήγετε άδικα στην εξωσωματική;

Newsroom eleftherostypos.gr

 «Είστε υγιείς, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορείτε να αποκτήσετε παιδιά με φυσιολογική σύλληψη, παρά μόνο εξωσωματική…».

Τα περισσότερα ζευγάρια που εισπράττουν μια τέτοια απάντηση καταλήγουν τελικά να υποβάλλονται σε κάποια από τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Και δεν αναρωτιούνται καν γιατί έλαβαν μια τόσο γενικόλογη απάντηση. Φτάνουν, μάλιστα, να πιστεύουν ότι από τη στιγμή που δεν έχουν εντοπιστεί εμφανή παθολογικά αίτια υπογονιμότητας… μάλλον φταίει το άγχος, ο τρόπος ζωής και κάποιες συνήθειες όπως το κάπνισμα!

   Η μεγάλη αλήθεια, όμως, πίσω από κάθε τέτοια αόριστη απάντηση, θα μπορούσε να γλιτώσει αυτά τα ζευγάρια από την ταλαιπωρία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αρκεί απλώς να ενισχυθεί ο οργανισμός της γυναίκας με φυσικές ορμόνες και να αναμένει να συλλάβει φυσιολογικά, με την …πλέον ευχάριστη και ανέξοδη «μέθοδο» του σεξ.

Σωστή εκτίμηση των ορμονών

   Όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι γυναικολόγοι, αυτό που συχνά ξεφεύγει της προσοχής τους, δεν λαμβάνεται υπόψη και δεν αξιολογείται είναι η φυσιολογική ορμονική φθορά που ξεκινά από την ηλικία των 25 ετών και έπειτα, ιδίως στη γυναίκα. 

   Οι ορμόνες του φύλου καθορίζουν σε άνδρες και γυναίκες την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού συνολικά. Αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν τη λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος, καθορίζοντας την έμμηνο ρύση στις γυναίκες, άρα και την ωορρηξία, και την παραγωγή ικανού αριθμού σπερματοζωαρίων στους άνδρες. 

Στοχευμένη αποκατάσταση ορμονών

   Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να κατανοήσουν τόσο τα ζευγάρια όσο και οι θεράποντες ιατροί τους την σημασία του έγκαιρου εντοπισμού και της παραμικρής ορμονικής απόκλισης από τα φυσιολογικά όρια, ώστε με την κατάλληλη παρέμβαση να γίνει η στοχευμένη αποκατάστασή της και να επιτευχθεί τελικά η φυσική κύηση. 

   Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, άλλωστε, ότι η ορμονική ισορροπία και η επαναφορά του γυναικείου οργανισμού στα βέλτιστα επίπεδα είναι ικανή να εξασφαλίσει την φυσική σύλληψη και την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. 

Πώς μπορεί να επιτευχθεί η ορμονική αποκατάσταση;

   Η αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας μπορεί να γίνει μόνο με την ενίσχυση του γυναικείου οργανισμού με ορμόνες, ίδιες με αυτές που παράγει φυσικά η ανθρώπινη φύση. Μόνο έτσι εξομαλύνονται διαταραχές της εμμηνορρυσίας και αποκαθίσταται η ωορρηξία, το ωάριο απελευθερώνεται κανονικά και γονιμοποιείται με φυσικό τρόπο. Παράλληλα, εξαλείφονται νοσήματα που υποβόσκουν στο σώμα και σταδιακά αποκαθίσταται συνολικά η υγεία. Έτσι, το ζευγάρι είναι σε θέση να τεκνοποιήσει χωρίς περιττή ταλαιπωρία. 

   Ζευγάρια, λοιπόν,  μεταξύ 25 – 40 ετών, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες τεκνοποίησης και επαναλαμβανόμενων αποβολών, χωρίς εμφανή παθολογικά αίτια, θα πρέπει να απευθύνονται στους κατάλληλους γιατρούς για την αποκατάσταση των ορμονικών ανισορροπιών. Εξάλλου, με την κατάλληλη αγωγή η ορμονική εξισορρόπηση μπορεί να επιτευχθεί εντός έξι μηνών, χωρίς την ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση που προκαλούν ανούσιες και επαναλαμβανόμενες θεραπείες υποκατάστασης, χωρίς τελικά να λύνουν το πρόβλημα. 

Προτεινόμενα για εσάς

Η… ζυγαριά “προδίδει” την ποιότητα του σπέρματος

Leonidas Kallidonis

Διαγνωστική υστεροσκόπηση. Η πλέον αξιόπιστη εξέταση γονιμότητας

Leonidas Kallidonis

Αζωοσπερμία: Όταν ο άνδρας δεν «δίνει» σπερματοζωάρια

Leonidas Kallidonis

 Έγκυος με εξωσωματική μετά τα 40

Leonidas Kallidonis

Αποκάλυψη «Ε.Τ»: Η καραντίνα δεν έφερε τον… πελαργό – Μειώθηκαν οι γεννήσεις

Ανδρέας Ντίνης

Γυναικεία αλληλεγγύη. Κάνε κι εσύ… μια δωρεά ωαρίων

Leonidas Kallidonis

“Εξωσωματική σε φυσικό κύκλο” : Χωρίς φάρμακα, πιο συχνά και με χαμηλό κόστος

Leonidas Kallidonis

Κρυσοσυντήρηση ωαρίων: για γυναίκες… μιας κάποιας ηλικίας

Leonidas Kallidonis

Καρκίνος όρχεων: όλα αρχίζουν με την ψηλάφηση

Leonidas Kallidonis