Η πίεση του αίματος μεταβάλλεται διαρκώς, ανάλογα με την κατάσταση του σώματος, ενώ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την ελαστικότητα των αρτηριών, από ρυθμιστικούς μηχανισμούς του νευρικού μας συστήματος, καθώς και από τη λειτουργία των νεφρών.
Επιπλέον, μακροχρόνια υψηλές τιμές πίεσης επιδρούν αρνητικά στην υγεία των αρτηριών και αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανιστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ποια είναι η «σωστή» πίεση ανάλογα με την ηλικία
Τα όρια της μέσης αρτηριακής πίεσης – πέραν των οποίων συμβαίνουν περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά – είναι αυτά που καθορίζουν τη «σωστή» πίεση, η οποία διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Στην πραγματικότητα λοιπόν «σωστή» είναι η πίεση που μειώνει την πιθανότητα να νοσήσουμε στο μέλλον.
Χρειάστηκε μια σειρά μελετών, στις οποίες οι καρδιολόγοι παρακολούθησαν χιλιάδες ανθρώπους για δεκαετίες, συσχετίζοντας τις συνήθεις μετρήσεις της πίεσής τους (αλλά και της χοληστερίνης τους και τις συνήθειές τους, όπως κάπνισμα και διατροφή) με την εμφάνιση κάποιου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Χάρη σε αυτές τις μελέτες μπορούμε σήμερα να συστήνουμε τη «σωστή» πίεση για κάθε ηλικιακή ομάδα.
Σωστές τιμές στους ενηλίκους
- Ενήλικες άνδρες και γυναίκες, μέχρι την ηλικία των 60 ετών, δεν πρέπει να έχουν μέσο όρο τιμών αρτηριακής πίεσης σε επίπεδα άνω των 140/90 χιλιοστών της στήλης υδραργύρου (δηλαδή πάνω από 14 «μεγάλη» πίεση και 9 «μικρή»).
- Μετά τα 60 έτη, το όριο της «μεγάλης» (συστολικής) πίεσης ανεβαίνει στα 150 χιλιοστά στήλης υδραργύρου και παραμένει έτσι και μετά τα 80 έτη. Όσο για την «μικρή» (διαστολική) παραμένει στα 90 χιλιοστά στήλης υδραργύρου. Η τάση, ωστόσο, είναι τα όρια αυτά να μειώνονται ακόμη περισσότερο.
Σωστές τιμές σε παιδιά και εφήβους
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Και οι νεότεροι; Ποιες είναι οι «σωστές» τιμές της πίεσης σε παιδιά και εφήβους; Υπάρχουν συστάσεις και γι’ αυτές τις ηλικιακές ομάδες, παρόλο που δεν υπάρχουν μελέτες που συσχετίζουν τις τιμές της αρτηριακής πίεσης με την νόσηση, όπως στους ενήλικες. Δεν υπάρχει, λοιπόν, «σωστή» τιμή πίεσης, όπως συμβαίνει στους ενήλικες.
Υπάρχουν, ωστόσο, ενδεικτικές ανώτερες τιμές αρτηριακής πίεσης, με βάση σχετικούς πίνακες, που μεταβάλλονται ανά έτος ηλικίας του παιδιού, το ύψος και το φύλο του. Για παράδειγμα:
- ένα δεκάχρονο αγόρι μέσου ύψους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120/80 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (12 «μεγάλη», 8 «μικρή») και
- μια δεκαεξάχρονη κοπέλα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 135/90 (13,5 «μεγάλη», 9 «μικρή»).
Σε κάθε περίπτωση οι «σωστές» τιμές πίεσης σε παιδιά και εφήβους είναι μικρότερες από αυτές των ενηλίκων.