Μην ξεχνάτε να παίρνετε τα φάρμακά σας
Είναι σημαντικό να λαμβάνετε τα φάρμακά σας όπως έχουν συνταγογραφηθεί, ακόμα και αν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Η συνεχιζόμενη αγωγή μπορεί ορισμένες φορές να βοηθήσει στην πρόληψη του πόνου. Αν έχετε ανησυχίες ή ερωτήσεις για τα φάρμακα που λαμβάνετε ή για παρενέργειες που ενδεχομένως νομίζετε ότι εμφανίζετε, μιλήστε με τον γιατρό σας.
Τακτικός επανέλεγχος
Επειδή η οστεοαρθρίτιδα είναι μακροχρόνια πάθηση, θα πρέπει να είστε σε τακτική επαφή με τον γιατρό σας. Μια καλή σχέση με την ομάδα που ασχολείται με την περίθαλψή σας σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να συζητάτε τα συμπτώματα ή τις ανησυχίες σας. Όσο περισσότερα γνωρίζει η ομάδα τόσο περισσότερο μπορεί να σας βοηθήσει.
Εμβολιασμοί
Άνθρωποι με μακροχρόνιες νόσους, όπως η οστεοαρθρίτιδα, συχνά ενθαρρύνονται να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης κάθε φθινόπωρο, για να προστατευτούν από τη γρίπη. Μπορεί επίσης, ενδεχομένως, να πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο.
Βοηθήματα στην καθημερινότητά σας
Τροποποιήσεις στο χώρο κατοικίας και διευκολύνσεις είναι απαραίτητες για να μπορέσει ο ασθενής να έχει άνετη κινητικότητα και ανεξαρτησία στις καθημερινές του δραστηριότητες.
- Διατίθενται και ειδικοί νάρθηκες οστεοαρθρίτιδας (για παράδειγμα σε οστεοοαρθριτικά γόνατα), τα οποία προσφέρουν ξεκούραση και υποστήριξη στις αρθρώσεις και ανακουφίζουν από τον πόνο.
- Υπάρχει, επίσης, μια σειρά από ειδικά βοηθήματα εργοθεραπείας όσον αφορά την κουζίνα, το άνοιγμα κονσέρβας κ.τ.λ.
- Ανυψωτικά καθίσματος τουαλέτας και χειρολαβές μέσα στο λουτρό μειώνουν την επιβάρυνση των αρθρώσεων των κάτω άκρων και διατηρούν την ανεξαρτησία των ασθενών σε αυτές τις δραστηριότητες
- Ένα μαξιλάρι για την καρέκλα ή διάφορες πατέντες με υποπόδια μπορούν να κάνουν το ανέβασμα και κατέβασμα από το κρεβάτι ευκολότερο και ασφαλέστερο για τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου.
Οδηγίες για την πρόληψη και διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας
Γενικότερα, ο ενεργητικός τρόπος ζωής και η προσθήκη και καθιέρωση δραστηριοτήτων στην καθημερινότητα μας (πχ. περπάτημα, χαμηλής έντασης τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση) συμβάλλουν όχι μόνο στη βελτίωση της σωματικής υγείας και ευεξίας αλλά και στη πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας.
Θα πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες που προκαλούν υπερβολική πίεση στην άρθρωση (πχ. να εργαζόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα γονατιστοί, να εκτελούμε συχνά σκυψίματα για την άρση βάρους, καθώς και να ανεβοκατεβαίνουμε συχνά πολλά σκαλοπάτια).
- Είναι απαραίτητο να αποφεύγεται το παρατεταμένο κάθισμα και η πολύωρη ορθοστασία, τα οποία επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τις αρθρώσεις.
- Απώλεια σωματικού βάρους (το μεγάλο σωματικό βάρος αυξάνει τα φορτία που δέχονται οι δομές των αρθρώσεων, ενώ παράλληλα επιδεινώνει τα συμπτώματα).
- Μετά από διάστημα έντονης δραστηριότητας και κόπωσης είναι σημαντική η ξεκούραση και η εφαρμογή πάγου για τη μείωση της φλεγμονής (εάν υπάρχει).
- Να αποφεύγονται οι κινήσεις και δραστηριότητες που προκαλούν πόνο στην πάσχουσα άρθρωση.
- Διατήρηση σωστής στάσης του σώματος και αποφυγή επαναλαμβανόμενων κινήσεων είτε στο χώρο εργασίας είτε στην οικία. Καλό είναι να υπάρχει ποικιλία στις κινήσεις που εκτελούμε.
- Θα πρέπει να αποφεύγεται η άσκηση με βάρη.
Γιατί δεν πρέπει να σας ακινητοποιεί ο πόνος
Η οστεοαρθρίτιδα, εξ ορισμού είναι μία κατάσταση που προκαλεί φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις, και σχεδόν μοιραία οι πάσχοντες περιορίζουν την κινητικότητά τους για να μην πονάνε. Η ακινησία, όμως, είναι ό,τι χειρότερο για τις αρθρώσεις, διότι αποδυναμώνει τους μυς και τους συνδέσμους με συνέπεια να αδυνατούν να συγκρατήσουν τα οστά στη θέση τους και να εντείνεται ο πόνος και η δυσκαμψία.
Την άποψη αυτή επιβεβαιώνουν πολλές επιστημονικές μελέτες. Σε μία από αυτές, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Arthritis Care & Research, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς περνούσαν κατά μέσο όρο τα δύο τρίτα της ημέρας τους καθισμένοι. Όσο λιγότερο δραστήριοι ήταν, τόσο πιο αργά βάδιζαν και τόσο πιο πολύ δυσκολεύονταν να σηκωθούν από την καρέκλα.