Τον χειμώνα χάνουμε περισσότερους ασθενείς
Είναι αλήθεια ότι οι καρδιολόγοι «χάνουν» αρκετούς ασθενείς τον χειμώνα, περισσότερους απ’ ό,τι άλλες εποχές του χρόνου. Ο χειμώνας λειτουργεί πολύ επιβαρυντικά για τους χρονίως πάσχοντες καρδιοπαθείς και διαβητικούς. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που μας λένε ότι υπάρχει αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, που πολλές φορές ξεπερνά το 25%, ακριβώς λόγω του κρύου.
Εκεί, όμως, όπου πράγματι αυξάνεται ο κίνδυνος είναι στο πολύ κρύο, όχι απλώς όταν πέφτει η θερμοκρασία. Οπως οι σωλήνες ύδρευσης παγώνουν και σπάνε από το δριμύ ψύχος, έτσι και οι αρτηρίες χάνουν την ελαστικότητά τους, με συνέπεια να διαταράσσονται η ροή και η πήξη του αίματος. Αυτό, βέβαια, συνεπάγεται εμφράγματα…
Ακόμη και πτώση 1οC φέρνει δεκάδες εμφράγματα
Το ότι η πτώση της μέσης εξωτερικής θερμοκρασίας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης εμφραγμάτων επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε βαθμό Κελσίου που πέφτει η θερμοκρασία σε μια συγκεκριμένη μέρα παρατηρούνται γύρω στα 200 εμφράγματα παραπάνω, ενώ στη διάρκεια του μήνα μια μείωση της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό σχετίζεται με μια σωρευτική αύξηση κατά 2% στον κίνδυνο εμφράγματος.
Οι επιδημιολόγοι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, σε εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», ανέλυσαν στοιχεία από 84.000 εισαγωγές ατόμων λόγω εμφράγματος σε βρετανικά νοσοκομεία κατά την τελευταία τετραετία, με βάση τις ημερήσιες θερμοκρασίες που επικρατούσαν κατά την περίοδο της εισαγωγής των ασθενών.
ΕΟΔΥ: «Καλπάζει» η γρίπη - 24 σοβαρά κρούσματα, τρεις θάνατοι σε μία εβδομάδα
Ασπιρίνη, ρυθμισμένο σάκχαρο και κρύο
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφανίζεται μέσα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων από την πτώση της θερμοκρασίας. Τα άτομα ηλικίας 75-84 ετών, ιδίως όσοι έχουν ιστορικό καρδιοπάθειας ή/και αρρύθμιστου διαβήτη, φαίνεται να αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τη μεταβολή της θερμοκρασίας, ενώ όσοι καρδιοπαθείς παίρνουν ασπιρίνη για καιρό ή όσοι διαβητικοί έχουν καλά ρυθμισμένο σάκχαρο είναι λιγότερο ευάλωτοι.
Κρύο και λοιμώξεις «παγώνουν» τα αγγεία
Οι αιτίες είναι πολλές. Πρώτα απ’ όλα, η αγγειοσύσπαση, η οποία προκαλείται από το κρύο, οδηγεί σε αύξηση της πίεσης και επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία. Δεύτερον, τον χειμώνα υπάρχει μια πληθώρα λοιμώξεων που είναι σε αυξημένο ποσοστό. Αυτές ακριβώς οι λοιμώξεις επιβαρύνουν πάρα πολύ το καρδιαγγειακό σύστημα.
Το έμφραγμα έρχεται κατά την ανάρρωση
Μάλιστα, το παράδοξο είναι ότι το έμφραγμα έρχεται όχι τις ημέρες της λοίμωξης, αλλά κατά την ανάρρωση, σχεδόν μία εβδομάδα μετά. Γι’ αυτό και οι καρδιοπαθείς -πολύ περισσότερο εάν είναι και διαβητικοί- πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί έπειτα από κάθε κρυολόγημα, σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό. Και ακόμη, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, υπάρχει μια τάση για αύξηση της θρόμβωσης του αίματος. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων, με συνέπεια να έχουμε περισσότερα εμφράγματα και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
*Από το ένθετο Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Eιδήσεις σήμερα
Θυμάστε τη Νάνσυ Αλεξιάδη από το Fame Story – Έγινε μητέρα και άλλαξε επάγγελμα
Ανακαλύψαμε τις καλύτερες θεραπείες για λαμπερά μαλλιά τις γιορτές