Kάτω από το βάρος των εκατοντάδων νοσηλειών από το κοκτέιλ ιώσεων, γρίπης, RSV και κυρίως του κορονοϊού στα νοσοκομεία όλης της χώρας, το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τους ειδικούς επιστήμονες να συνεδριάσουν ώστε να προχωρήσουν σε εκτίμηση των νέων επιδημιολογικών δεδομένων και να προχωρήσουν σε συστάσεις.
Μετά από συνεδρίαση τριών ωρών η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατέληξε στα εξής:
- Συστήνεται η καθολική και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Για το λόγο αυτό, θα σταλεί τις επόμενες ημέρες σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας προς τις Επιτροπές Λοιμώξεων των Νοσοκομείων, οι οποίες θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις κατά περίπτωση.
- Συστήνεται η χρήση μάσκας ειδικά από τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα και κυρίως σε χώρους με συνωστισμό και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας τις επόμενες μέρες.
- Απαιτείται αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών για την προστασία από τη νόσο COVID-19. Μέχρι σήμερα οι συνολικές δόσεις με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο XXB δεν ξεπερνούν τις 170.000, όταν μόνο οι ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου είναι στη χώρα μας 250.000.
- Απαιτείται περαιτέρω επιμόρφωση των γιατρών πάνω στη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων, ώστε να επεκταθεί η χρήση τους. Τις τελευταίες ημέρες χορηγούνται καθημερινά πάνω από 1.300 σκευάσματα Paxlovit, ωστόσο, οι επιστήμονες της Επιτροπής ζητούν περαιτέρω επέκταση της χορήγησής του, για την ακόμη μεγαλύτερη αποτροπή σοβαρών εκβάσεων σε ηλικιωμένους και ασθενείς.
Πότε και πού πρέπει να φοράμε μάσκα σύμφωνα με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, καλό θα ήταν όλοι να φοράμε μάσκα στους χώρους που έχει συνωστισμό. Κυρίως θα πρέπει, όπως αναφέρει στον «Ε.Τ.», να αναγνωρίζει ο καθένας ατομικά την ανάγκη που έχει για προστασία.
«Θα ήταν το ιδανικό να τις φοράμε όπου έχει συνωστισμό. Ενας 30χρονος, όμως, και να μη φορέσει μάσκα διατρέχει πολύ μικρό κίνδυνο, ενώ φορώντας μάσκα προστατεύει κυρίως τους άλλους. Ενας 80χρονος, εάν δεν φορέσει τη μάσκα, είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τον ίδιο, όταν βρεθεί σε συνωστισμό. Αρα θα πρέπει λίγο να καταλάβει ο καθένας από μας, ποιος είναι ο ατομικός του κίνδυνος. Ανάλογα με την ηλικία μας και την υποκείμενα νοσήματα», αναφέρει.
Η σύσταση για τη χρήση μάσκας είναι χωρίς δεύτερη σκέψη για όσους είναι άνω των 60 και έχουν υποκείμενα νοσήματα.
«Δεν χρειαζόμαστε μάσκα όταν περπατάμε μόνοι μας στη φύση. Οταν όμως περπατάμε στην Ερμού και είναι όλος ο κόσμος έξω στον πεζόδρομο και ψωνίζει, ή στο σούπερ μάρκετ εκεί πρέπει να φοράω τη μάσκα μου και είναι απαραίτητο», καταλήγει.
Οι νοσηλείες
Η μεγάλη σχεδόν εκθετική διασπορά του κορονοϊού από τα μέσα του Δεκεμβρίου και μέχρι σήμερα, έχει οδηγήσει στα νοσοκομεία όλης της χώρας περισσότερα από 1.600 άτομα.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Από αυτούς, οι 1.400 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες νοσηλείας και ακόμη 260 ασθενείς βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι 85 εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.
Εξαιτίας της μεγάλης έξαρσης του κορονοϊού καθημερινά εισάγονται στα νοσοκομεία 200 άνθρωποι, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους 60 ασθενείς με COVID-19.
ΕΟΠΥΥ
Διευκρινίσεις για τη διανομή των αντιιικών στις αργίες
Η αυξημένη ζήτηση αντιιικών φαρμάκων τις τελευταίες ημέρες, προκάλεσε καθυστερήσεις σε κάποιες περιπτώσεις, στην παραλαβή των σκευασμάτων από τους ασθενείς, για το λόγο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο διανομής του αντιιικού σκευάσματος Paxlovit στις αργίες.
Ο Οργανισμός διευκρινίζει συγκεκριμένα, πως μετά από την έγκριση των θεραπειών και την τηλεφωνική διασταύρωση των στοιχείων από υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ, η συνταγή εκτελείται, τα φάρμακα συσκευάζονται και δύο φορές την ημέρα αποστέλλονται με courier για διανομή. Τις ημέρες των επίσημων αργιών και τα Σαββατοκύριακα, ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται στα κατά τόπους εφημερεύοντα νοσοκομεία για να παραλάβουν τα εν λόγω φάρμακα, καθώς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστά.
Ανάλογα με την απόσταση, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, όταν χορηγούνται φάρμακα για ασθενείς στον άμεσο αστικό ιστό τα φάρμακα παραδίδονται εντός 24ώρου.
«Οταν όμως πρόκειται για φάρμακα που αποστέλλονται σε απομακρυσμένες περιοχές ο χρόνος αυξάνεται και φτάνει τα 2 ή 3 24ωρα. Ιδιαίτερα προβλήματα παρατηρούνται στη νησιωτική περιοχή καθώς πολλές φορές λόγω ισχυρών ανέμων, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, πολλά δρομολόγια μετατίθενται, και κατά συνέπεια και η χορήγηση των φαρμάκων», αναφέρεται συγκεκριμένα.
Για τη χορήγηση των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της COVID-19, «απασχολούνται καθημερινά 5-10 φαρμακοποιοί και βοηθοί φαρμακείου, πέραν και παράλληλα με τα υπόλοιπα αντικείμενά τους, προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν όσοι περισσότεροι ασθενείς γίνεται», καταλήγουν οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 01.01.2023 μέχρι και τις 27.12.2023 μόνο από τo Κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ χορηγήθηκαν συνολικά πάνω από 26.000 τεμάχια αντιιικού φαρμάκου που αντιστοιχούν σε πάνω από 26.000 ασθενείς.