Ο σάλος δημιουργήθηκε από τα βίντεο και τις φωτογραφίες στα κινεζικά social media, που δείχνουν νοσηλευτικές μονάδες να ξεχειλίζουν από ασθενείς, πολίτες να ξαναφορούν μαζικά μάσκες και γονείς να κρατούν από το χέρι άρρωστα παιδιά περιμένοντας σε ουρές ως αργά το βράδυ για να λάβουν φροντίδα.
Mέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένας νεκρός ούτε αριθμός εισαγωγών, ενώ οι κινεζικές Αρχές έσπευσαν να καθησυχάσουν ντόπιους και ξένους. «Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού φτάνουν στο αποκορύφωμα της χειμερινής περιόδου, ειδικά στη Βόρεια Κίνα», τόνισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, διαβεβαιώνοντας τους αλλοδαπούς ότι είναι απολύτως ασφαλές να ταξιδέψουν στην Κίνα.
Παράλληλα, το κέντρο λοιμώξεων κάλεσε τους πολίτες να προσέχουν την υγιεινή τους. Ο ιός εξαπλώνεται μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων και της στενής φυσικής επαφής, όντας εξαιρετικά μεταδοτικός σε πολυσύχναστα περιβάλλοντα. Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα, μοιάζουν πολύ με εκείνα της κοινής γρίπης: βήχας, πυρετός, ρινική συμφόρηση και δύσπνοια.
Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα HMPV – Τι λένε Γεωργιάδης και Γιαννακός [βίντεο]
Πάντως από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, από πλευράς επικινδυνότητας, ο ιός HMPV (ένας από τους πολλούς ιούς του άνω και κάτω αναπνευστικού, που καλύπτονται από τη γενική ομπρέλα του κοινού κρυολογήματος) δεν έχει την ίδια βαρύτητα με τον SARS-Cov 2, τον ιό της Covid-19. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμάται. Ο μεταπνευμονοϊός μπορεί να εξελιχθεί σε βρογχίτιδα ή πνευμονία σε ηλικιωμένους, πολύ μικρά παιδιά και ανθρώπους σε ανοσοκαταστολή.
«Σίγουρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο κόσμος», τόνισε στη βρετανική «Guardian» ο καθηγητής Πολ Γκρίφιν του Πανεπιστημίου του Μπρισμπέιν. «Στην παρούσα φάση προέχει να ενημερώσουμε τον κόσμο ώστε να αποτραπεί η μετάδοση», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι για την αντιμετώπιση του HMPV δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εμβόλιο ή αντι-ιικά φάρμακα. Το μόνο χειροπιαστό είναι κάποιες υπό εξέλιξη έρευνες για την παρασκευή εμβολίων.
Μέχρι στιγμής ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση, περιοριζόμενος στο γενικόλογο δελτίο του Νοεμβρίου που αναφέρεται στη φετινή έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων παγκοσμίως, από τον Οκτώβριο και μετά. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεδομένου ότι ο HMPV κυκλοφορεί στην κοινότητα τουλάχιστον από το 2001, όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ολλανδία, ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού έχει αναπτύξει αντισώματα από μία ή και περισσότερες νοσήσεις.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε για πανδημία από τον πνευμονοϊό, παρότι η άνοδος των κρουσμάτων έχει σημαντικές επιπτώσεις», είπε ο καθηγητής Γκρίφιν. «Δεν προτείνω», πρόσθεσε, «να επιστρέψουμε στους αυστηρούς περιορισμούς της Covid-19, αλλά πρέπει να καλύπτουμε το πρόσωπο και τη μύτη μας όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας τον χειμώνα». Ο Αυστραλός επιστήμονας συστήνει επίσης να μην πηγαίνουμε στην δουλειά όταν είμαστε άρρωστοι, ενώ η συνάδελφός του, Ζακλίν Στίβενς, του Πανεπιστημίου Φλίντερς, προτείνει να φοράμε μάσκα τον χειμώνα σε κλειστούς χώρους.
Οι υγειονομικές Αρχές της Ινδίας, η οποία συνορεύει με την Κίνα, ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν πολύ στενά την κατάσταση, καλώντας τον πληθυσμό να μην πανικοβάλλεται. Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ, που επιβεβαίωσαν την ύπαρξη κρουσμάτων του HMPV.