Η άτυχη 56χρονη από τον Πύργο είναι το τελευταίο θύμα της ασθένειας που χαρακτηρίζεται ως «ύπουλη» αφού η επιδείνωσή της είναι ραγδαία.
Η 56χρονη που εργαζόταν ως τραπεζική υπάλληλος σε υποκατάστημα του Πύργου, μετέβη νωρίς το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Γ.Ν. Ηλείας. Τα συμπτώματα που είχε εμφανίσει ήταν χαμηλός πυρετός (δέκατα), ρίγη, ζαλάδα, διάρροια, ενώ είχε καταναλώσει παρακεταμόλη. Όμως, η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της ήταν ραγδαία, παρά το γεγονός ότι της χορηγήθηκε από τους θεράποντες ιατρούς αγωγή.
Πιο συγκεκριμένα, εμφάνισε πολύ σύντομα υψηλό πυρετό στη μία ώρα νοσηλείας της, ενώ μετά από περίπου τρεις ώρες κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωσή της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δυστυχώς, λίγες ώρες μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, η 56χρονη κατέληξε, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να την κρατήσουν στη ζωή.
«Εφόσον πρόκειται για κρούσμα μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας, αυτό σπανίως μπορεί να έχει μία κεραυνοβόλο πορεία. Δηλαδή μία αιφνίδια επιδείνωση στη διάρκεια μερικών ωρών και να μην μπορέσουμε να δώσουμε τα κατάλληλα αντιβιοτικά για να υπάρξει ύφεση», δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο Action 24.
«Από μόνη της η μηνιγγίτιδα έχει πιθανότητα θανάτου 10% όταν μιλάμε για τη βακτηριακή μορφή με τον μηνιγγιτιδόκοκκο. Και ένα 15% ή 20% επιπτώσεις που παραμένουν μία ζωή όπως η κώφωση στα παιδιά, ακρωτηριασμός των άκρων σε περίπτωση σηψαιμίας ή εμμένοντα νευρολογικά συμπτώματα», τόνισε.
Η κ. Ψαλτοπούλου συνέστησε να γίνει έλεγχος όλων των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με την άτυχη γυναίκα τις τελευταίες 10 με 15 ημέρες αφού ο χρόνος επώασης μπορεί να είναι από 2 μέχρι 10 ημέρες. «Τουλάχιστον αυτά τα άτομα και οι συγγενείς τους είναι σημαντικό να πάρουν μία χημειοπροφύλαξη, αφού αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μπούμε σε διαδικασία εμβολιασμών», είπε η κ. Ψαλτοπούλου.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Σε ερώτηση για το ποια συμπτώματα τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο υψηλός πυρετός, η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία, ένα αιμορραγικό εξάνθημα και νευρολογικά συμπτώματα όπως πτώση της συνείδησης ή μέχρι κάποια εστιακή, νευρολογική συμπτωματολογία ή μία επιληπτική κρίση».
«Σε κάθε περίπτωση κοιτάμε να μην ερχόμαστε σε επαφή με άτομα τα οποία έχουν κάποια λοίμωξη. Να μην βρισκόμαστε σε συγχρωτισμό, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους. Ο εμβολιασμός επίσης είναι πολύ σημαντικός και η χημειοπροφύλαξη», υπογράμμισε η επιδημιολόγος.
Σε ερώτηση πώς εξηγείται τα απανωτά περιστατικά στην περιοχή της Πάτρας και του Πύργου, επισήμανε: «Φαίνεται ότι θα μπορούσε να υπάρχει κάτι στη συγκεκριμένη περιοχή εφόσον υπάρχουν 3 περιστατικά σε χρονικό διάστημα λιγότερο των τριών μηνών».
Όπως εξήγησε, σε ένα υψηλό ποσοστό από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να χορηγείται φαρμακευτική αγωγή στον ασθενή της μηνιγγίτιδας, αυτή θα δράσει. «Όμως η επιστήμη διεθνώς δεν έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει 100% τη μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα. Ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες, υπάρχει 5% με 10% πιθανότητα θανάτου στις βακτηριακές μηνιγγίτιδες», τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου.
Ειδήσεις Σήμερα
- Ισραήλ: 500 μέρες όμηροι της Χαμάς – Έκκληση από τις οικογένειες των Ισραηλινών
- Πέτρος Κωστόπουλος: Επιβεβαίωσε τον αρραβώνα της κόρης του, Αμαλίας – «Ο σύντροφός της είχε έρθει κρυφά στην Ελλάδα να ζητήσει το χέρι της» [βίντεο]
- Γαλλία: Μετά τον Πελικό σειρά έχει ο γιατρός βιαστής – Κατηγορείται για βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
- Τύρναβος: Πληροφορίες για εύρεση σορού κοντά στον Πηνειό
- Λαβρόφ: «Η Ευρώπη δεν έχει θέση στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία»