«Βασικός ύποπτος» για την μετάδοση του ιού είναι ένα μικρό τρωκτικό με σουβλερό ρύγχος και συγγενικό της νυφίτσας, η μυγαλή. Μέχρι στιγμής, από τον ιό Langya έχουν νοσήσει επιβεβαιωμένα 35 άνθρωποι, με τα κρούσματα να εντοπίζονται στις κινεζικές επαρχίες Σαντόνγκ (ανατολικά) και Χενάν (κέντρο).
Οι ασθενείς, αγρότες οι περισσότεροι, δεν είχαν ούτε «στενή επαφή» ούτε «εκτέθηκαν από κοινού» σε παθογόνο παράγοντα, υπογραμμίζεται στη μελέτη, στην οποία γίνεται λόγος για «σποραδική» μόλυνση ανθρώπων.
Τα κύρια συμπτώματα του ιού Langya στον άνθρωπο είναι, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, ο πυρετός, η κόπωση, ο βήχας, ο πονοκέφαλος, η απώλεια όρεξης και οι ναυτίες. Σε ορισμένα από τα κρούσματα βρέθηκαν ανωμαλίες στα αιματικά κύτταρα και σε άλλους μια κάποια αλλοίωση των ηπατικών και νεφρικών λειτουργιών τους.
Langya: Πόσο ανησυχητικός είναι ο νέος ιός
Ο Langya henipavirus, όπως είναι το πλήρες όνομά του, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στα τέλη του 2018, αλλά αναγνωρίστηκε επίσημα από τους επιστήμονες μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Οι αρχικές έρευνες σχετικά με τον ιό περιγράφονται σε αλληλογραφία που δημοσιεύθηκε από επιστήμονες από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία στο New England Journal of Medicine (NEJM) την περασμένη εβδομάδα.
Ο Langya είναι το μόνο πιθανό παθογόνο που βρέθηκε σε 26 από τους 35 ανθρώπους που αναφέρονται ως κρούσματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι «αυτός ο ιός ήταν η μοναδική αιτία της εμπύρετης νόσου».
Μέχρι σήμερα, δεν έχει καταγραφεί κανέναν θάνατος εξαιτίας του συγκεκριμένου ιού.
Ο καθηγητής Wang Linfa της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS, συν-συγγραφέας της δημοσίευσης, δήλωσε στην κρατική εφημερίδα Global Times ότι τα κρούσματα του Langya «δεν ήταν θανατηφόρα ή πολύ σοβαρά» μέχρι στιγμής και ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού».
Παρόμοια είναι και η εκτίμηση του δόκτορος Πέτρου Καραγιάννη, μέλους της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και Καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο δρ. Καραγιάννης σημειώνει για τον Langya:
«Δεν είναι τίποτα το ανησυχητικό. Είναι ένας ιός που έχει χρόνια που είναι στην Κίνα κυρίως και σε άλλες περιοχές της νοτιοδυτικής Ασίας. Έχει ένα άλλο, ο οποίος είναι πιο θανατηφόρος εκτός από τον Langya, επομένως ο Langya είναι πιο ήπιος. Δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα, μεταδίδεται από το ζώο στον άνθρωπο αλλά από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν είναι εύκολη η μετάδοση».
Ο δρ. Καραγιάννης ανέφερε ότι ο ιός εμφανίζεται όταν υπάρχει στενή επαφή μεταξύ ανθρώπων και ζώων.
«Ο αρχικός ιός προήλθε από νυχτερίδες και μετά μπήκε στους χοίρους και από εκεί στον άνθρωπο. Εκείνοι που έρχονταν σε στενή επαφή με τους χοίρους μολύνονταν. Ο Langya φαίνεται ότι κρύβεται στα ποντίκια», επεσήμανε.
Ερωτηθείς γιατί αυτός ο ιός εμφανίστηκε τώρα στην Κίνα, ο Καθηγητής ανέφερε ότι ο άνθρωπος όλο και περισσότερο αναμιγνύεται με τα ζώα. «Για ποιο λόγο εμφανίστηκε στην Κίνα αυτή την στιγμή δεν γνωρίζω, ίσως κάποιοι που εργάζονται σε φάρμες έχουν εκτεθεί στον ιό με αποτέλεσμα να υπάρξει αυτός ο πολύ μικρός αριθμός περιστατικών. Δεν τον βλέπω να εξάγεται εκτός Κίνας σε γοργούς ρυθμούς», τονίζει.
Πάντως, οι ειδικοί σε θέματα μολυσματικών ασθενειών προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η κλιματική κρίση και η καταστροφή της φύσης θα αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ιών από τα ζώα στον άνθρωπο, σε γεγονότα γνωστά ως «ζωονοσογόνα διάχυση».
Όσον αφορά τον Langya, τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών (CDC) της Ταϊβάν ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι θα εφαρμόσουν μέτρα αλληλούχισης του γονιδιώματος και επιτήρησης του ιού, ώστε, μεταξύ άλλων, να επιβεβαιωθεί ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Μεσσήνη – Επίθεση με υδροχλωρικό οξύ: Κινδυνεύει να χάσει το μάτι της η 49χρονη
Κορονοϊός – Πλεύρης: Από Οκτώβριο και σε δύο φάσεις τα επικαιροποιημένα εμβόλια
Αρπαγή βρέφους στο Αιγάλεω: Στο Βόλο αναζητάει η Αστυνομία τον πατέρα του
Σκιάθος: Η χαμηλότερη προσγείωση αεροπλάνου – «Σήκωνες το χέρι και το ακουμπάς»