Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 ανέφερε την .. πτώση του σπέρματος στη Δύση, ενώ δεύτερη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό της Οξφόρδης Human Reproduction Update, από μια διεθνή ερευνητική ομάδα, δείχνει με τη σειρά της ότι η φυσική αναπαραγωγή αντιμετωπίζει μια αναδυόμενη καταστροφή. Η πρώτη μετα-μελέτη, το 2017, ανέφερε μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία, βασιζόμενη σε δεδομένα από το 1981 έως το 2013. Η νέα μελέτη της ίδιας ομάδας περιλαμβάνει 53 ακόμη χώρες – στη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική – και βασίζεται σε δεδομένα έως το 2018. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται παντού.
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στους ανθρώπους. Η ανακάλυψη ότι οι αλιγάτορες της Φλόριντα που ζούσαν σε βάλτους μολυσμένους από λιπάσματα και φυτοφάρμακα είχαν πολύ μικρά πέη για να ζευγαρώσουν έγινε το 1996. Ένα παρόμοιο πρόβλημα βρέθηκε στους πάνθηρες, με τα ζώα σε όλο τον κόσμο να δείχνουν σημάδια αναπαραγωγικής κρίσης.
Οι μετα-μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός των “καλών” σπερματοζωαρίων μειώνεται κατά 1% έως 2% ετησίως. Η τάση αυτών των στατιστικών υποδηλώνει ότι το ανθρώπινο σπέρμα θα πλησιάσει το … μηδέν περίπου το 2045. Ταυτόχρονα, έχει επηρεαστεί και η γυναικεία γονιμότητα. Τα κορίτσια βιώνουν την εφηβεία νωρίτερα και τα ωάρια χάνουν τη βιωσιμότητά τους σε μικρότερες ηλικίες.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η τεκνοποίηση. Διάφορες μελέτες δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της κακής ποιότητας του σπέρματος και των κακών αποτελεσμάτων υγείας για τους άνδρες στη μετέπειτα ζωή τους, όπως εξηγεί ο Hagai Levine, ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, σε ρεπορτάζ για το θέμα που έκανε η Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Ποια είναι αυτά; Για παράδειγμα αυξημένος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών και καρκίνου των όρχεων.
Πώς το πλαστικό επηρεάζει την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος
Οι αιτίες αυτής της διαφαινόμενης πολύπλευρης απειλής για την αναπαραγωγή δεν έχουν εξακριβωθεί και οι παραπάνω μετα-μελέτες δεν τις αντιμετωπίζουν καθόλου. Αλλά επειδή το πρόβλημα εμφανίζεται και στα άγρια ζώα, είναι σαφές ότι η ρίζα του κακού δεν βρίσκεται στην ανθρώπινη εξέλιξη ή στον καθιστικό τρόπο ζωής.
Χωρίς αμφιβολία, οι ασθένειες και οι κακές επιλογές όπως η κατανάλωση επεξεργασμένων και υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και το κάπνισμα συμβάλλουν στην ανθρώπινη υπογονιμότητα. Ομως, το πρόβλημα πάει ένα βήμα πιο πέρα καθώς εντοπίζεται και στα άγρια ζώα. Ή στους σκύλους, στους οποίους έχει επίσης παρατηρηθεί μείωση του σπέρματος. Δύο ένοχοι ξεχωρίζουν, σύμφωνα με την Shanna Swan από το Πανεπιστήμιο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, επίσης επικεφαλής της μελέτης: Το πάθος μας για το πλαστικό και η χρήση χημικών ουσιών στις οποίες είμαστε εκτεθειμένοι και, κυρίως, στις οποίες εκτέθηκαν οι μητέρες μας. Ή οι γιαγιάδες μας. Προφανώς η “ζημιά” μπορεί να συσσωρευτεί με την πάροδο των γενεών. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όταν οι επόμενες γενιές ανδρών εκτέθηκαν σε χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, τα αποτελέσματα της αρχικά αναφερόμενης βλάβης στα κύτταρα που παράγουν σπέρμα ενισχύθηκαν και παρατηρήθηκαν αυξανόμενες ανωμαλίες του αναπαραγωγικού συστήματος.
Μεταξύ των επικίνδυνων χημικών ουσιών αυτές που εισέρχονται στο σώμα μας και αποβάλλονται γρήγορα, μέσα σε λίγες ώρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές χάνουν κάθε αποτέλεσμα μέσα σε τρεις γενιές εάν σταματήσει η έκθεση. Αλλά τα “για πάντα” χημικά έχουν γίνει παντού παρόντα, όσο τα μικροπλαστικά. Μεταξύ αυτών είναι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, όπως τα φυτοφάρμακα και τα επιβραδυντικά φλόγας, και ελέγχονται ελάχιστα, αν όχι καθόλου.
Τι είναι ο μεταπνευμονοϊός (HMPV) - Τα συμπτώματα και τι πρέπει να προσέχουμε
Τι κάνουμε
Η ζωή σε μια “φούσκα” είναι αδύνατη. Ωστόσο, η ενεργοποίηση και η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η μη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, όπως επίσης η διακοπή του καπνίσματος είναι στρατηγικές προς τη σωστή κατεύθυνση. Επίσης, η αγορά προϊόντων οικιακής χρήσης που δεν αναγράφουν “θανατηφόρα” στη συσκευασία δεν περιλαμβάνουν “για πάντα” χημικά.
Παράλληλα, μπορεί κανείς να αντικαταστήσει τα πλαστικά κουτιά με γυαλί ή μέταλλο. Τις πλαστικές σακούλες με υφασμάτινες. Οσο για τις επιχειρήσεις; Μπορούν να παρακινηθούν να εφεύρουν υλικά που μοιάζουν με πλαστικό.
Ειδήσεις σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για Πρόεδρος το 2024