Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου επτά με εννέα ώρες ύπνου, παρ’ όλο που ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερες ώρες και κάποιοι άλλοι περισσότερες. Ο ύπνος αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την καλή υγεία: έχει άμεσες επιπτώσεις στη μνήμη, την ικανότητα συγκέντρωσης και την πνευματική υγεία γενικότερα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το ανοσοποιητικό σύστημα ανεφοδιάζεται, ενώ η επιβράδυνση της αναπνοής και των καρδιακών παλμών δίνει στην καρδιά χρόνο να αναπαυθεί. Διαταραχές του ύπνου συνδέονται με περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής προσβολής, μειωμένης πνευματικής δραστηριότητας και προβλημάτων αυξημένου βάρους.
Ο ύπνος αδυνατίζει
Ερευνητές της Σχολής Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του αριθμού των ωρών που κοιμάται ένας άνθρωπος το βράδυ. Οι εθελοντές που πήραν μέρος στην έρευνα (άνδρες-γυναίκες, ηλικίας 32 μέχρι 59 ετών) χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι όσοι κοιμούνταν μόνο έξι ώρες είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας έναντι εκείνων που κοιμούνταν επτά με εννέα ή ακόμη και περισσότερες ώρες.
Μάθετε Κινέζικα ενώ κοιμάστε
Ένας καλός ύπνος στη διάρκεια της νύχτας ίσως να είναι, ακόμη, το κλειδί για την καλή μνήμη. Έχει αποδειχθεί, άλλωστε, ότι ιδίως ο νυχτερινός ύπνος μπορεί να επανορθώσει τις απώλειες μνήμης που έχουν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και το πιο εντυπωσιακό…Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις μια ξένη γλώσσα ή να αφομοιώσει κάποιος διάφορες πνευματικές ασκήσεις είναι ένας καλός νυχτερινός ύπνος αμέσως μετά από κάθε μάθημα.
Η ωραία κοιμωμένη…
Μετά την ηλικία των 25, τα κύτταρα κινούνται με πιο αργό ρυθμό. Τη βραδύτητα αυτή, μάλιστα, την εισπράττει πρώτα απ΄ όλα το πρόσωπό μας. Δυστυχώς, καμία κρέμα νύχτας δε φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα εάν δεν κλείσουμε και λίγο τα μάτια μας. Ο αποκαλούμενος, λοιπόν, και ως «ύπνος ομορφιάς», αυτό που επιτυγχάνει είναι να επαναφέρει την ορμονική ισορροπία, να αναζωογονεί το ταλαιπωρημένο και κουρασμένο δέρμα, να αποβάλλει τις τοξίνες, να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και να απαλύνει τις λεπτές γραμμές έκφρασης που δημιουργούνται από την ένταση και το στρες της ημέρας. Δέκα έως 12 ώρες συνεχόμενου ύπνου- έστω και μία φορά τη βδομάδα- θα δώσει άλλη ώθηση στα βαριεστημένα σας κύτταρα. Ένας τέτοιος, γερός ύπνος, έχει αποδειχτεί ότι δρα συσφιγκτικά για το δέρμα, ενισχύει τις φυσικές λειτουργίες της επιδερμίδας, ενώ παράλληλα τονώνει τη φυσιολογική παραγωγή κολλαγόνου και τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων.
…και ο κακός ύπνος
Ο ύπνος, όμως, δεν είναι πάντοτε ήρεμος, ενώ μπορεί να αποδειχτεί ακόμη και επικίνδυνος εάν είμαστε από εκείνους που ξεχνάμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Σύμφωνα με τους πνευμονολόγους, αρκετοί συνάνθρωποί μας υποφέρουν από υπνική άπνοια, μια διαταραχή του ύπνου, η οποία χαρακτηρίζεται από ροχαλητό που προκαλεί παροδικές και για μικρά χρονικά διαστήματα διακοπές της αναπνοής, και επιπλέον προξενεί διαδοχικές εναλλαγές από βαρύ σε ελαφρύ ύπνο. Η διαταραχή αυτή έχει συνδεθεί επίσης με καρδιακές νόσους και εμφράγματα.
Επιπλέον, όσοι κοιμούνται περισσότερες από εννέα ώρες τη νύχτα, σε μόνιμη βάση, ροχαλίζουν ή αισθάνονται συχνά ότι νυστάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, πιθανόν διατρέχουν κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. “Οι άνθρωποι που κοιμούνται φυσιολογικά πάνω από εννέα ώρες τη νύχτα, έχουν 9% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό από όσους κοιμούνται λιγότερο” ανακοινώθηκε στην τελευταία επιστημονική συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μελέτης Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Όσοι, μάλιστα, νυστάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας εμφανίζουν 10% περισσότερα εγκεφαλικά.