Είναι απαραίτητη, επίσης, για ασθενείς που σκοπεύουν να υποβληθούν ή υποβλήθηκαν σε κάποια επέμβαση αρθροπλαστικής.
Πλάνο αποκατάστασης
Ο φυσικοθεραπευτής αφού λάβει το ιστορικό με τα υποκειμενικά στοιχεία, εξετάζει τον ασθενή, συλλέγει δηλαδή τα αντικειμενικά ευρήματα. Μέσω της συνεκτίμησης όλων αυτών, θέτει τους στόχους (βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους) και βάση αυτών οργανώνει το πλάνο αποκατάστασης.
Τα «όπλα» των φυσιοθεραπευτών
Στις οστεοαρθρίτιδες η φυσιοθεραπεία προσπαθεί να μειώσει δραστικά τις ενοχλήσεις και να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων. Οι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούν πάγο ή θερμότητα, laser, υπέρηχους, διασταυρούμενα ρεύματα, κινησιοθεραπεία και ό,τι άλλο απαιτεί η κάθε περίπτωση ασθενούς. Για παράδειγμα:
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
- Στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος ο Κρουστικός Υπέρηχος δείχνει σημαντικά θετικά αποτελέσματα.
- Η διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων (TENS) χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει τον πόνο. Το μηχάνημα TENS είναι μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή, η οποία προκαλεί μια αίσθηση μυρμηκίασης που πιστεύεται ότι τροποποιεί τα μηνύματα πόνου που αποστέλλονται στον εγκέφαλο.
Φυσικοθεραπεία μετά από χειρουργείο αρθροπλαστικής
Η φυσικοθεραπεία μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος αποτελεί αναγκαία θεραπεία. Στόχος είναι να μεγιστοποιήσει τη λειτουργικότητα και την ανεξαρτησία και να ελαχιστοποιήσει τις επιπλοκές, όπως φλεγμονή, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή και εξάρθρημα ισχίου. Το φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης πρέπει να περιλαμβάνει: θεραπευτική άσκηση, εκπαίδευση στις μεταφορές και τη βάδιση καθώς και σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.
Τα στάδια της φυσιοθεραπείας
Η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση αποτελείται από την οξεία μετεγχειρητική φάση (μέσα στις πρώτες 5 ημέρες) και στην πρώιμη περίοδο αποκατάστασης μετά το εξιτήριο
Πριν το χειρουργείο. Είναι πιο αποτελεσματικό η φυσικοθεραπεία να αρχίζει πριν γίνει η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος, ώστε να αντισταθμίζονται οι επιπτώσεις της ακινητοποίησης που επήλθε λόγω της νοσηλείας και της χειρουργικής επέμβασης. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι ασθενείς που έχουν μικρότερη λειτουργία-κινητικότητα πριν από την επέμβαση, δεν επιτυγχάνουν τόσο καλά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.
Μετά το χειρουργείο. Σκοπός της μετεγχειρητικής φυσικοθεραπείας είναι η βελτίωση της κινητικότητας, της αισθητικότητας και της μυϊκής δύναμης του ασθενούς για την ταχύτερη ανεξαρτητοποίησή του και επαναφορά στην καθημερινότητα του. Επίσης, είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η πρόληψη πιθανών επιπλοκών μετά την επέμβαση. Η φυσικοθεραπεία πρέπει να αρχίζει αμέσως μετά το χειρουργείο βάζοντας πάντα κάποια μέτρα και περιορισμούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται ακινητοποίηση τις πρώτες ημέρες, πολλές φορές όμως δεν είναι απαραίτητο και έτσι μπορούμε να ξεκινήσουμε την κινητοποίηση από την πρώτη ημέρα. Οι απόψεις όσον αφορά την περίοδο έναρξης κινητοποίησης της άρθρωσης διίστανται. Μετά το χειρουργείο συνήθως παρατηρείται τοπική φλεγμονή, οίδημα και ερυθρότητα στην περιοχή και θα πρέπει να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση.