Είναι προφανής αλήθεια ότι δεν υπάρχουν δυο άνθρωποι ίδιοι. Συνεπώς, δεν υπάρχουν και δύο ασθενείς ίδιοι… Ακόμα και με τη ίδια ασθένεια, με τα ίδια συμπτώματα, στον ίδιο τόπο, στο ίδιο κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο, στις ίδιες υγειονομικές συνθήκες… Πόνος, ανταπόκριση στη θεραπεία, ανάνηψη, ίαση, όλα διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο. Τα φάρμακα και η τροφή φιλτράρονται από το σώμα και, αναλόγως της απόκρισής του, καταστάσεις εκδηλώνονται, μεγεθύνονται, υποχωρούν…
Εξατομικευμένες θεραπείες- εξατομικευμένα διαιτολόγια
Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας οδήγησε την ιατρική επιστήμη σε αυτό που σήμερα αποτελεί ένα πολύ ελπιδοφόρο παρόν και ένα πολύ υποσχόμενο μέλλον, τις εξατομικευμένες θεραπείες, τις θεραπείες που προσαρμόζονται στο γονιδιακό προφίλ και στα χαρακτηριστικά που λαμβάνει η ασθένεια στο συγκεκριμένο άτομο στο οποίο εκδηλώνεται. Σύμμαχος και αρωγός προς αυτή την κατεύθυνση έρχεται σήμερα η διατροφή που διαθέτει τα ίδια χαρακτηριστικά με την υπόλοιπη θεραπεία, είναι δηλαδή εξατομικευμένη.
Αυτό ακριβώς το πρότυπο ακολουθούμε στη νέα πρωτοποριακή υπηρεσία «Εξατομικευμένη Διατροφική Φροντίδα-Αdvanced patient nutrition» που, πρώτο στην Ελλάδα, ξεκίνησε το Metropolitan General. Μια υπηρεσία που παρέχεται σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς, αλλά και για όποιο άτομο επιθυμεί να απευθυνθεί στο Τμήμα Διατροφής – Κλινικής Διαιτολογίας του Θεραπευτηρίου.
Εξατομικευμένη Διατροφική Φροντίδα: τι είναι, πώς σχεδιάζεται, πώς εφαρμόζεται
Ένα άτομο που πάσχει π.χ. από δυσκοιλιότητα δεν μπορεί να έχει την ίδια διατροφή με ένα άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη ή με ογκολογικά προβλήματα. Αυτό είναι αυτονόητο και, προφανώς εφαρμόζεται σε όλα τα νοσοκομεία και τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και του κόσμου. Όμως, θα ανέμενε κανείς να έχει την ίδια διατροφή με ένα άτομο με το ίδιο πρόβλημα. Εδώ ακριβώς, το Τμήμα Διατροφής – Κλινικής Διαιτολογίας του Metropolitan General απαντάει «όχι» και εφαρμόζει την Εξειδικευμένη Διατροφική Φροντίδα.
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Νέο Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη
Ας πάρουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα… Είναι γνωστό ότι τα σύκα έχουν υπακτική δράση. Όμως, όχι σε όλα τα άτομα… Σε κάποια άτομα, για κάποιο λόγο, αυτή η υπακτική δράση αναστέλλεται. Πώς θα το μάθει αυτό το νοσοκομείο; Ρωτώντας τον ασθενή. Φανταστείτε πόσες ερωτήσεις θα πρέπει να κάνουμε εάν έχουν να αντιμετωπίσουμε κάποια πολύ σοβαρότερη κατάσταση. Αυτός, όμως, είναι και ο θεμέλιος λίθος του συγκεκριμένου προγράμματος. Στο Metropolitan General πρώτα ρωτάμε, συμβουλευόμαστε τον ασθενή και μετά έρχεται η σειρά μας να τον καθοδηγήσουμε.
3 βήματα προς τη σωστή διατροφή του ασθενούς
- Ο ασθενής δηλώνει στο Τμήμα Διατροφής – Κλινικής Διαιτολογίας τις διατροφικές του προτιμήσεις, αλλά και τις απαρέσκειες του.
- Το Τμήμα, ακολούθως, ενημερώνει τον ιατρό ή τους ιατρούς που εμπλέκονται στη θεραπεία του συγκεκριμένου ασθενούς.
- Στη συνέχεια, με τη συνεργασία όλων, καταρτίζεται ένα συγκεκριμένο μενού για τον συγκεκριμένο ασθενή. Ένα μενού προσωπικό, αναλυτικό με συγκεκριμένες οδηγίες για κάθε γεύμα της κάθε μέρας, το οποίο αναλαμβάνει να εφαρμόσει το Τμήμα Εστίασης του νοσοκομείου.
Η διατροφή συμμετέχει στη θεραπεία
Εν ολίγοις, ο ασθενής – υπό προϋποθέσεις που αφορούν την ασθένεια για την οποία νοσηλεύεται – τρέφεται όπως του αρέσει, ενώ ταυτόχρονα η διατροφή του συμμετέχει ενεργά στη θεραπεία του και ο ίδιος γίνεται γιατρός του εαυτού του μέσω αυτής. Κάτι που όταν ο ασθενής το γνωρίζει η ψυχολογία του βελτιώνεται σαφώς, με αποτέλεσμα να βοηθάει ακόμα περισσότερο τον εαυτό του.
Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται η Εξατομικευμένη Διατροφική Φροντίδα
Η Εξατομικευμένη Διατροφική Φροντίδα – Αdvanced patient nutrition είναι και δικαίωμα και θεραπεία. Με αυτόν τον χαρακτήρα απευθύνεται σε όλους: και σε ασθενείς με ελαφρύτερα προβλήματα και, πολύ περισσότερο, σε ασθενείς με σοβαρά χρόνια προβλήματα που υποβάλλονται σε «βαριές» και απαιτητικές θεραπείες, όπως π.χ. οι διαβητικοί ασθενείς ή οι ογκολογικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες. Επιπλέον, απευθύνεται και σε άτομα εκτός νοσοκομείου που απλώς θέλουν να επωφεληθούν από τη συνεργασία μιας κορυφαίας ομάδας ιατρών και διατροφολόγων με τον άνθρωπο που είναι σε θέση να τα γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον. Τον εαυτό τους.